TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

E-butiker

10 tips inför att handla julklappar på nätet

Skribent:
Publicerad: , 14:07
Respons: 1 kommentar

Julhandla säkert på nätetNu börjar vi snart köpa julklappar, om du inte redan börjat, och en stor del av våra inköp kommer att ske via Internet. Under 2013 beräknar man att vi e-handlar för närmare 40 miljarder kronor.

Jag skulle tippa på att alla som läser den här bloggen handlar på nätet då och då. Säkert vet de flesta av er vad man ska tänka på, men det skadar inte att fräscha upp minnet och lista tipsen – om inte för dig själv, har du något att ge till dina bekanta.

Vi handlar mycket online i Sverige, och det är inte så konstigt. Tack vare prisjämförelsetjänster är det lätt att hitta de butiker som är billigast, och det är sällan affärer som säljer över disk. Det kostar en massa pengar att ha butiker, medan e-handlare kan nöja sig med lager.

Men innan du börjar shoppa loss på nätet, finns det en del saker du bör tänka på. Här har jag samlat ihop ett antal tips för säker e-handel. Dela gärna med dig av tipsen till dina bekanta, till exempel genom att tipsa om dem på Facebook:

 

Om jag har glömt något, får du gärna skriva en kommentar under artikeln.

1. Kolla upp okända butiker

Om du ska handla från en e-butik du tidigare inte köpt från, ta dig tid att kontrollera företaget. Det betyder inte att du ska begära ut senaste bokslutet eller liknande. Men det minsta du kan göra är att göra en sökning på företagsnamnet på Google. Om företaget är skumt, kommer du att få upp träffar som talar om det. Skulle det tvärtom inte ge några sökträffar över huvud taget, är det inte heller ett bra tecken. Då betyder det att e-butiken är väldigt ny.

Du kan också söka efter företaget i Svarta Listan, som sammanställs av tidningen Råd&Rön. Det här är företag som har struntat i Allmänna reklamationsnämndens beslut i frågor om tvister med konsumenter. Om företaget finns med i Svarta Listan, ska du inte ha med dem att göra.

Gör även en sökning på butikens webbadress i databasen Howard. Här kan du få reda på en hel del viktiga saker om en sajt.

Sök efter oseriösa e-butiker

2. Kolla företagens informationssidor

På sajten ska du enkelt kunna hitta kontaktuppgifter. Det ska finnas postadress, e-post och telefonnummer. En del mindre butiker erbjuder bara kontakt via e-post, så att telefonnummer saknas behöver inte betyda att företaget är oseriöst. Det kan likaväl vara så att butiken är liten och sköts på fritiden. Men saknas telefonnummer ska du kolla upp det extra noggrant.

Seriösa butiker publicerar även sitt organisationsnummer, och då kan du söka information om företaget på till exempel Alla Bolag.

3. Skydda ditt bankkort

Handla säkert med kort på nätetI många fall betalar man med kredit- respektive kontokort när man handlar online. Det är generellt sett säkrare än att använda kortet i en taxi eller på en restaurang, men på Internet har du fördelen att du kan skydda ditt kort bättre. Det finns flera olika metoder för att skydda ditt kort. Ta kontakt med din bank och fråga vad de erbjuder för något.

Man har till exempel en extra verifiering vid köp med VISA och MasterCard, som innebär att du kopplar ett lösenord till ditt kort. När du handlar med kortet på nätet, kommer du att få upp en fråga om lösenord och då fyller du i din kod. Det här för att ingen annan ska kunna använda ditt kort hur som helst.

En del banker erbjuder temporära kortnummer, så att du slipper använda ditt vanliga kortnummer. Det är en bra lösning. Ett säkerhetsproblem med att handla på nätet, är i de fallen e-butiker sparar undan ditt kortnummer inför framtida köp. Skulle butiken inte skydda kortnumrena med ordentlig kryptering, och om de råkar ut för dataintrång, kan ditt nummer komma på vift.

Skicka aldrig ditt kortnummer via e-post eller någon annan osäker kanal. Om du ska uppge det, se till att du befinner dig på en säker webbsida (https:// istället för http:// – som regel visas ett hänglås eller liknande i adressfältet när du är på en säker sida – när du är det krypteras trafiken mellan dig och servern).

4. Trygg E-handel?

Svensk Distanshandel driver något som kallas för Trygg E-handel. Företag som följer vissa regler och sköter sig, får ett emblem med texten ”Trygg E-handel” att placera på sin sajt. Det är ett trygghetsmärke som du kan titta efter. Å andra sidan finns det inget som stoppar bedragare att lägga upp bilden på sina falska e-butiker…

5. Kontrollera prisjämförelsetjänster

Prisjämförelsetjänster hjälper dig inte bara att hitta lägsta pris på en vara – de har även ofta betygsatt de olika butikerna. Här kan du snabbt få reda på huruvida butiken är säker att handa från, eller om det är många andra som har haft problem med dem.

6. För bra för att vara sant?

En gammal men ändå bra regel när det gäller erbjudanden, är att om det låter för bra för att vara sant, så är det förmodligen det. Om ett företag säljer en produkt löjligt billigt, är det värt att undersöka innan du slår till.

7. Betala aldrig i förskott!

Konsumenter som har blivit blåsta på pengar, har blivit det för att de betalat i förskott och sedan inte fått sina varor. Betala aldrig i förskott, såvida det inte är ett bolag du verkligen litar på. Om en e-butik har ett kanonerbjudande och säger att de bara kan sälja mot förskottsbetalning, skulle jag dra öronen åt mig… Det luktar väldigt mycket bedrägeri.

8. Leveranstid och fraktkostnader

Ibland kan just fraktkostnader vara lite luddiga. Men ta reda på detta innan du köper, så att du inte beställer en produkt för 200 kronor och sedan år betala 500 kronor i frakt och expeditionsavgifter.

Expeditionsavgift är förresten en hitta-på-kostnad som företag använder för att finansiera väldigt billiga erbjudanden. Expeditionsavgift innebär att företaget vill ta betalt av dig bara för att ta emot din beställning… Det är en absurd kostnad, och jag vet personer som av principskäl vägrar betala dessa avgifter.

9. Spara alla uppgifter

Om du har möjlighet att skriva ut dem, gör det, men framför allt ska du spara alla kvitton och annat som du får i samband med köpet. Skulle något gå fel behöver du ha bevis på att du verkligen genomfört köpet.

10. Var inte för spontan!

Det gånger personer har blivit blåsta på pengar på grund av bedrägerier av olika slag, är det när de spontanköpt något från en e-butik utan att undersöka det ordentligt, och betalat i förskott. Att spontanhandla i vanliga butiker är en sak, men att göra det på Internet kan vara farligt. Vem som helst kan sätta upp en e-butik som ser jätteseriös ut, utan att det kostar något.

Här hittar du fler artiklar om säker e-handel:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. 10 tips inför att handla julklappar p&arin...2013-11-12 at 19:57Reply

    […] Nu börjar vi snart köpa julklappar, om du inte redan börjat, och en stor del av våra inköp kommer att ske via Internet. Under 2013 beräknar man att vi e-han  […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.