TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Nätattacker

Experternas 10 tips för IT-säkerhet på semester utomlands

Skribent:
Publicerad: , 09:51
Uppdaterad: 2018-09-03, 23:04
Respons: Skriv en kommentar!

IT-säkerhet när du åker utomlandsSka du utomlands under semestern? Då är du knappast ensam. Vi svenskar gillar att flyga ner till varmare länder. Och idag tar vi som regel med oss både smartphone, surfplatta och dator.

Då finns det mycket att tänka på för att du ska kunna använda dina enheter och Internet på ett säkert sätt. Säkerhetsföretaget Bitdefender har skrivit en lista med 10 tips om vad du ska tänka på när du är utomlands med dina Internetanslutna enheter.

När du tar med dig mobiltelefonen, eller om du har abonnemang i din surfplatta, se till att kolla upp hur mycket det kostar att ringa, skicka meddelanden och använda datatrafik i landet du åker till. Inom EU finns nya regler om roaming som gör att det inte blir så dyrt, men ska du utanför EU kan det komma hemska överraskningar på din nästa mobilräkning.

Läs också: VPN-tjänster som gör dig säker på nätet!

Det tipset har dock inget med säkerhet att göra, som de tio tips Bitdefender ger i sin artikel. Ska du utomlands är risken högre att drabbas av någon form av attack. Bitdefender lyfter till exempel faktumet att du slappnar av på semestern och inte tänker på säkerheten – vilket kan bli ett ödesdigert misstag.

Säkerhet utomlands på semester
image-26175

Se till att skydda dig mot hot online när du är på semester utomlands.

Här kommer tipsen:

1. Uppdatera dina enheter.

Se till att alla prylar är uppdaterade med senaste versionen av iOS, Android, Mac OS X, Linux och Windows. Uppdatera operativsystemet och programmen du vanligen använder – framför allt webbläsare och tillägg i denna. Prova gratisprogrammet Patch My PC sköter det här automatiskt i Windows.

2. Se till att ha bra lösenord

Unika och bra lösenord för dina enheter och de tjänster du använder. Du vill inte att någon ska kunna ta över ditt Facebook-konto eller logga in på din PayPal för att sno dina pengar. Läs också om hur du använder lösenord rätt.

Tipsa dina vänner!

 

3. Säkerhetskopiera dina filer

Ta säkerhetskopior på dina filer – framför allt dina bilder, eftersom du inte kan återskapa sådana. Du kan till exempel använda Microsoft OneDrive och en app på din smartphone för att automatiskt ta backup på alla dina foton. Läs om hur du gör här. Använder du Windows 10 kan du lära dig att sköta säkerhetskopiering här.

NordVPN och kartan
image-26176

Så här enkelt är gränssnittet i NordVPN. På kartan klickar du via vilket land du vill koppla upp dig.

4. Skaffa en VPN

Det här är ett av mina favorittips! En VPN-tjänst gör att all din trafik krypteras och skickas via en server som ger dig ett nytt IP-nummer utåt på Internet. Ditt riktiga IP-nummer döljs, så att du blir helt anonym. Att datan krypteras innebär att ingen, inte ens din Internetleverantör, vet vad du gör online.

En VPN är en programvara du installerar på din dator, mobil eller surfplatta. Dret är superlätt och jag anser det vara ett krav om du någonsin använder öppna WiFi-nät på hotell, stormarknader, flygplatser etc.

Läs om att skaffa bäst VPN. Min personliga favorit är idag PrivateVPN, som jag skaffat ett bra erbjudande hos för er läsare. NordVPN är också bra.

5. Installera säkerhetsprogram

Antingen köper du ett kommersiellt antiviruspaket som innehåller allt du behöver under ett och samma tak, eller så skaffar du gratisprogram. Nackdelen med gratisprogrammen är att de ofta inte uppdateras mot hot lika snabbt, och dessutom måste du ha flera stycken som tillsammans käkar upp rätt mycket datorkraft. Du behöver antivirus och antispyware.

AVG gratis antivirus

AVG är ett av de mest populära gratis antivirusprogrammen på marknaden.

6. Automatisk anslutning

Kontrollera din smartphone, surfplatta och dator så att de inte är inställda på att automatiskt ansluta till alla öppna trådlösa WiFi-nät. Om du vill ha den funktionen aktiv, är det i princip krav på att du kör en VPN-programvara, för annars är du väldigt öppen – även om många sajter idag kör https.

7. Undvik transaktioner och köp

Om du använder ett öppet trådlöst nätverk på exempelvis hotellet, och inte kör VPN, försök att undvika att göra ekonomiska transaktioner eller handla online. Om du gör det, se i alla fall till att alla trafik sker över säkra anslutningar – https.

8. Bedrägeri-appar

Innan du laddar ner appar för att hitta restauranger och liknande, kontrollera så att appen inte innehåller farlig kod för att avlyssna dig eller stjäla din personliga information. Det här gäller främst Android. Googla på appens namn innan du laddar ner. Håll noggrann koll på vilka rättigheter appen vill ha när du installerar. Den bör inte kräva mer än din position (om det gäller kart-appar).

Chrome stoppar farliga webbsidor
image-26177

Google Chrome, har precis som andra webbläsare, ett inbyggt skydd mot potentiellt farliga webbsidor.

9. Var extra försiktig vid surf

Om du tänker leta efter nya webbsajter för att läsa om landet du befinner dig i, var extra försiktig. Det är inte ovanligt att sajter är infekterade med farlig kod som försöker sprida trojaner och liknande till dig, genom att utnyttja säkerhetshål i olika program och tillägg du kör. Ha ett bra antivirus, kör VPN och ladda inte ner något.

10. Farliga öppna WiFi

Om du vill ansluta till ett öppet trådlöst nätverk på exempelvis ditt hotell, fråga dem vilka som är deras nätverk. Det kan nämligen finnas en massa andra öppna WiFi-nät som drivs av bedragare som avlyssnar din trafik. Återigen – en VPN-programvara hjälper dig.

Källa: Bitdefender (ingen länk, artikeln kom via epost)

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.