Lästips: Så infekterar falska codecs för filmer din dator med skadlig kod

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 594 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 899 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 645 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 400 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

10 vanligaste nätbluffarna under julen!

Faror och hot på Internet under julenUnder helgdagar är nätkriminella mer aktiva än vanligt, och framför allt runt omkring jul är det extra viktigt att vara försiktig med vad man gör på nätet. Erbjudanden som låter för bra för att vara sant, är förmodligen just det.

McAfee har satt samman en lista över de tio vanligaste nätbluffarna under julhandeln. En del av bedrägerierna går ut på att lura till sig pengar, medan andra är ute efter att infektera din dator (eller mobil) med olika typer av farlig kod.

Med säkerhetsprogram som antivirus, brandvägg och antispyware är du relativt skyddad, men det allra bästa skyddet är att hålla sig utbildad inom vilka metoder som cyberkriminella använder sig av. Det är svårt för säkerhetsprogram att hindra användare att aktivt lämna ifrån sin personlig information eller på annat sätt låta sig luras av bedragare på nätet.

McAfees lista innehåller de tio vanligaste hoten på Internet, och framför allt under julhandeln när vi bränner alla våra pengar på allt möjligt.

1. Se upp i sociala medier

Cyberkriminella använder sig gärna av sociala medier, eftersom vi är mer benägna att klicka på länkar som ser ut att komma från personer vi känner. Men det är inte speciellt svårt att kapa ett konto och sprida en massa farliga länkar till användarens vänner. Var kritisk, och använt program som WOT.

2. Smarta mobiler kräver smarta användare

Skadliga applikationer kommer främst till Android, eftersom det är så pass öppet. Innan du installerar en app, kolla vad den vill få tillgång till. En applikation som säger sig hjälpa till med julrim, ska inte få tillgång till din adressbok och möjlighet att skicka SMS.

3. Resor som går upp rök

Vädret här uppe i norr gör att vi under vinterhalvåret gärna reser iväg. Jag sitter själv och fryser häcken av mig nere i Smålands skogar och surar över SMS från systern som åkt till Kanarieöarna. Hon köpte dock resan på en tillförlitlig resebyrå. Det här är nämligen ett affärsområde där cyberkriminella huserar. Med billiga priser lockar man kunder till falska sajter, och när man betalt för resan kan man titta i stjärnorna efter biljetterna.

4. Skrämmande e-post

Även om andelen skräppost har gått ner, så skickas det under jultiden extra mycket spam. I stressen kan det vara lätt att lockas med erbjudanden om billig hemelektronik, klockor och annat. Handla bara från kända återförsäljare, och håll koll på webbadressen så att du verkligen befinner dig på den riktiga e-butiken

Skype5. Skype-bluffen

På sistonde har det, enligt McAfee, skickats en hel del direktmeddelanden via Skype som innehåller en länk till ett skadligt program som låser datorn och skickar sig vidare till dina Skype-kontakter.

6. Presentkort – från vem?

I likhet med falska resebyråer försöker bedragare sälja presentkort – något som är en lika populär som tråkig julklapp. Köp bara presentkort direkt från butikerna eller från auktoriserade återförsäljare. Inte från skumma webbsajter.

7. Skadliga SMS

Nu när våra e-postapplikationer har blivit så duktiga på att stoppa mejlspam har bedragare börjat spamma via SMS. Ett sätt att lura användare är att skicka SMS som säger sig komma från Internetbanken, och där man begär inloggningsuppgifter eller kontokortsnummer. Inga banker arbetar på det här sättet.

8. Tomma nätbutiker

Något vi har sett flera gånger, är e-butiker som lockat med väldigt låga priser med haken att man måste betala i förskott. Några varor har dock aldrig levererats. Om det inte gäller en återförsäljare du litar på, ska du aldrig betala i förskott. Gör det definitivt inte första gången du handlar från butiken. Och om butiken enbart säljer mot förskottsbetalning, undvik dem.

9. Välgörenhet till ogärningsmän

Det här kan vara ett av de fulaste bedrägerierna. Kriminella utger sig för att vara en välgörenhetsorganisation, men dina pengar går inte till behövande utan direkt till plånboken för tjuven. Vill du skänka pengar till välgörenhet, vilket jag gärna uppmuntrar till, betala enbart till så kallade 90-konton.

10. Ovänliga hälsningar

Ett populärt bedrägeri som har funnits sedan Internets barndom, är e-vykort som laddar ner farlig kod. Det ser ut som en julhälsning via mejl men när du klickar på det laddas det ner en trojan som ställer till med djäkelskap. En del är så smart gjorda att de faktiskt visar hälsningar, men i bakgrunden installeras farlig kod på datorn. Om du får en e-hälsning som vill att du laddar ner ett program, gör inte det.

Så hur skyddar du dig mot bedrägerier? Till att börja med – hjälp dina vänner och bekanta att lära sig vara kritiska. En bra start kan vara att sprida den här bloggposten på Facebook (eller om du inte vill ge trafik till mig, kan du sprida länken till pressmeddelandet från McAfee istället).

Tipsa gärna dina kompisar på Facebook om den här artikeln! Klicka bara på Rekommendera här under. Stort tack!

Skaffa ett antivirusprogram, och börja använda bra och säkra lösenord – jag rekommenderar att du använder Lastpass. Handla bara från kända e-handlare som du har förtroende för. Om du ska betala över nätet, kontrollera att adressen börjar med https:// istället för http:// eftersom det innebär att trafiken är krypterad.

Läs också: 9 tips för att skydda dig mot Facebook-bedrägerier

Källa: Pressmeddelande

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2016 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 899 kr
(300 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Smart Sec 594 kr 1 år
1 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard 400 kr
(133 kr/PC)
1 år
3 PC
60% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 428 kr
(143 kr/PC)
1 år
3 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 230 kr rabatt! På engelska.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996.
Utgivare: TkJ Media AB, Ryssby i Småland.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på FacebookTkJ på Vine

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Sponsorer

Arkiv

maj 2016
M T O T F L S
« Apr    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ad: Affiliatenätverk

Commission Junction Världens största affiliate-företag! Bra system, lätt att tjäna pengar!

Affelix Svenskt affiliatenätverk som dels har mycket lead-kampanjer men även säljer CPM.

EuroAds Affiliatenätverk med bland annat program inom hälsa.

Double Tjäna pengar på din hemsida!

Tradedoubler Sveriges största affiliatenätverk

Zanox Tjäna pengar genom att länka till företag

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick