TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

10 vanligaste nätbluffarna under julen!

Skribent:
Publicerad: , 16:47
Respons: Skriv en kommentar!

Faror och hot på Internet under julenUnder helgdagar är nätkriminella mer aktiva än vanligt, och framför allt runt omkring jul är det extra viktigt att vara försiktig med vad man gör på nätet. Erbjudanden som låter för bra för att vara sant, är förmodligen just det.

McAfee har satt samman en lista över de tio vanligaste nätbluffarna under julhandeln. En del av bedrägerierna går ut på att lura till sig pengar, medan andra är ute efter att infektera din dator (eller mobil) med olika typer av farlig kod.

Med säkerhetsprogram som antivirus, brandvägg och antispyware är du relativt skyddad, men det allra bästa skyddet är att hålla sig utbildad inom vilka metoder som cyberkriminella använder sig av. Det är svårt för säkerhetsprogram att hindra användare att aktivt lämna ifrån sin personlig information eller på annat sätt låta sig luras av bedragare på nätet.

McAfees lista innehåller de tio vanligaste hoten på Internet, och framför allt under julhandeln när vi bränner alla våra pengar på allt möjligt.

1. Se upp i sociala medier

Cyberkriminella använder sig gärna av sociala medier, eftersom vi är mer benägna att klicka på länkar som ser ut att komma från personer vi känner. Men det är inte speciellt svårt att kapa ett konto och sprida en massa farliga länkar till användarens vänner. Var kritisk, och använt program som WOT.

2. Smarta mobiler kräver smarta användare

Skadliga applikationer kommer främst till Android, eftersom det är så pass öppet. Innan du installerar en app, kolla vad den vill få tillgång till. En applikation som säger sig hjälpa till med julrim, ska inte få tillgång till din adressbok och möjlighet att skicka SMS.

3. Resor som går upp rök

Vädret här uppe i norr gör att vi under vinterhalvåret gärna reser iväg. Jag sitter själv och fryser häcken av mig nere i Smålands skogar och surar över SMS från systern som åkt till Kanarieöarna. Hon köpte dock resan på en tillförlitlig resebyrå. Det här är nämligen ett affärsområde där cyberkriminella huserar. Med billiga priser lockar man kunder till falska sajter, och när man betalt för resan kan man titta i stjärnorna efter biljetterna.

4. Skrämmande e-post

Även om andelen skräppost har gått ner, så skickas det under jultiden extra mycket spam. I stressen kan det vara lätt att lockas med erbjudanden om billig hemelektronik, klockor och annat. Handla bara från kända återförsäljare, och håll koll på webbadressen så att du verkligen befinner dig på den riktiga e-butiken

Skype5. Skype-bluffen

På sistonde har det, enligt McAfee, skickats en hel del direktmeddelanden via Skype som innehåller en länk till ett skadligt program som låser datorn och skickar sig vidare till dina Skype-kontakter.

6. Presentkort – från vem?

I likhet med falska resebyråer försöker bedragare sälja presentkort – något som är en lika populär som tråkig julklapp. Köp bara presentkort direkt från butikerna eller från auktoriserade återförsäljare. Inte från skumma webbsajter.

7. Skadliga SMS

Nu när våra e-postapplikationer har blivit så duktiga på att stoppa mejlspam har bedragare börjat spamma via SMS. Ett sätt att lura användare är att skicka SMS som säger sig komma från Internetbanken, och där man begär inloggningsuppgifter eller kontokortsnummer. Inga banker arbetar på det här sättet.

8. Tomma nätbutiker

Något vi har sett flera gånger, är e-butiker som lockat med väldigt låga priser med haken att man måste betala i förskott. Några varor har dock aldrig levererats. Om det inte gäller en återförsäljare du litar på, ska du aldrig betala i förskott. Gör det definitivt inte första gången du handlar från butiken. Och om butiken enbart säljer mot förskottsbetalning, undvik dem.

9. Välgörenhet till ogärningsmän

Det här kan vara ett av de fulaste bedrägerierna. Kriminella utger sig för att vara en välgörenhetsorganisation, men dina pengar går inte till behövande utan direkt till plånboken för tjuven. Vill du skänka pengar till välgörenhet, vilket jag gärna uppmuntrar till, betala enbart till så kallade 90-konton.

10. Ovänliga hälsningar

Ett populärt bedrägeri som har funnits sedan Internets barndom, är e-vykort som laddar ner farlig kod. Det ser ut som en julhälsning via mejl men när du klickar på det laddas det ner en trojan som ställer till med djäkelskap. En del är så smart gjorda att de faktiskt visar hälsningar, men i bakgrunden installeras farlig kod på datorn. Om du får en e-hälsning som vill att du laddar ner ett program, gör inte det.

Så hur skyddar du dig mot bedrägerier? Till att börja med – hjälp dina vänner och bekanta att lära sig vara kritiska. En bra start kan vara att sprida den här bloggposten på Facebook (eller om du inte vill ge trafik till mig, kan du sprida länken till pressmeddelandet från McAfee istället).

Tipsa gärna dina kompisar på Facebook om den här artikeln! Klicka bara på Rekommendera här under. Stort tack!

Skaffa ett antivirusprogram, och börja använda bra och säkra lösenord – jag rekommenderar att du använder Lastpass. Handla bara från kända e-handlare som du har förtroende för. Om du ska betala över nätet, kontrollera att adressen börjar med https:// istället för http:// eftersom det innebär att trafiken är krypterad.

Läs också: 9 tips för att skydda dig mot Facebook-bedrägerier

Källa: Pressmeddelande

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.