TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Farlig kod

11 sätt som lurar dig att infektera din dator med virus!

Skribent:
Publicerad: , 09:00
Uppdaterad: 2017-08-18, 21:16
Respons: 3 kommentarer

Så infekteras din dator av virusNätkriminella har många olika sätt för att infektera din dator med olika former av skadlig kod. Visst kommer du långt att skydda din dator med hjälp av ett antivirus, men även om du alltid ska ha ett virusskydd är det viktigaste skyddet ren kunskap.

Kan nätbrottslingar lura dig att själv ladda ner och installera en trojan, eller annan farlig kod, är det inte alls säkert att ditt antivirus kan hjälpa dig. Ett virusskydd kan sällan hindra användaren från att klanta sig. Så vad behöver du kunna? Här kan du läsa om 11 olika metoder du bör känna till!

Det mest grundläggande skyddet mot farlig kod är ett bra antivirusprogram. Här finns det en uppsjö av både kommersiella och gratis alternativ att välja mellan. Medan gratisvarianterna har ett grundläggande skydd, erbjuder kommersiella säkerhetslösningar ett mer komplett skydd.

Här kan du läsa mer om valen:

Förutom virusskydd rekommenderar jag att du även skaffar ett antispyware som skyddar mot spionprogram och så kallade adware (program som visar reklam i tid och otid).

1. Ladda ner codec för att visa filmen

Om du laddar ner film från piratsajter, exempelvis Bittorrent-tjänster, kanske du har stött på den här typen av bedrägeri. Nätbrottslingar utnyttjar faktumet att många letar efter piratversioner av kända filmer. De lägger upp filer som påstår sig vara rippade filmer, men när du laddat ner dem och försöker spela upp dem kommer du att få en begäran att ladda ner en ny codec.

Codec kan enklast förklaras som drivrutiner för att spela upp videofiler. Men istället för att ladda ner och installera en codec, infekteras du av skadlig kod. Och eftersom du själv har accepterat nedladdning och installation är det svårt att stoppa.

Skaffa VLC Media Player och öppna filmer i den – fungerar det inte här, är något fel.

Läs mer om farliga codecs

2. Aktivera makro för att visa dokument

En metod att infektera datorer som alltid varit relativt populär, är makron i Office-dokument. Själva viruset ligger sällan i makrot, utan istället används det för att ladda ner och installera farlig kod.

Makron, det vill säga skript som körs i exempelvis ett Word-dokument, används egentligen för att utföra komplicerade beräkningar och liknande. Men eftersom det som sagt utnyttjas av nätkriminella bör du inte ha det aktiverat som standard.

Virus i makron

Makron i Office-dokument kan gömma skadlig kod.

Virusskaparen spammar ut ett e-mejl med ett bifogat dokument som, när du öppnar det, bara visar en massa skräp och som ber dig att aktivera makron för att du ska kunna titta på dokumentet. Godkänner du det kommer makrot ladda ner skadlig kod och infektera datorn.

Lita inte på makron, så länge du inte är helt säker på varifrån dokumentet kommer.

Tipsa dina vänner! Dela gärna den här artikeln på Facebook, så kan även dina vänner lära sig hur de skyddar sig mot farlig kod.

 

3. Lockande filmer och bilder

Nätkriminella utnyttjar kändisar och aktuella nyheter för att infektera datorer, genom att locka med vad som ser ut som bilder och filmer. Man spammar ut mejl med en text som utlovar något speciellt smaskigt, tillsammans med en bifogad film eller bild.

Klickar du upp filen körs kod som försöker infektera din dator med skadlig kod. Nakenbilder och exklusiva filmer från katastrofer är populärt och effektivt för att få mottagare att klicka upp det.

4. Du har missat att betala en faktura

Ett e-post som påstår att du har missat en faktura och riskerar att få inkasso eller kronofogden efter dig, kan lura den bäste. Den här metoden handlar om att skrämma mottagaren till att agera utan att hen tänker till en extra gång.

I det här fallet kan det antingen finnas en bifogad och infekterad PDF, eller en länk till en webbsida som försöker installera virus eller lura dig att till att lämna ifrån personlig information.

Skatteverket nätfiske

Akta dig för e-post som säger att du har pengar att hämta…

5. Du har pengar att ta emot

Samma sak som punkt 4, fast tvärtom. Du får ett e-post som säger att du har skatteåterbäring att vänta, att du har vunnit pengar (något som dock inte används så ofta) eller att du betalat för mycket på en räkning och ska få pengar tillbaka.

Denna metod används framför allt för nätfiske, det vill säga att du klickar på en länk som leder till en webbsida där du uppmanas att fylla i ditt kontokortsnummer för att få pengarna utbetalda. Webbsidan kan också försöka installera farlig kod.

Läs mer om nätfiske från Skatteverket

6. Keygens och crackers

Den som laddar ner piratkopierade program och spel kan uppmanas att även ladda ner ett crack eller en keygenerator – alltså program som tar bort kravet på serienyckeln respektive generar en nyckel.

Dessa två typer av program är inte sällan infekterade. Eftersom de är så populära samtidigt som användare ofta klickar igång dem utan att tänka efter, utnyttjar nätkriminella det genom att infektera dem med virus och sprida dem på torrent-sajter.

7. Meddelanden från vänner på sociala nätverk

Vi är betydligt mer naiva och benägna att klicka på länkar eller öppna dokument, om meddelandet kommer från en bekant på sociala nätverk som Facebook.

Men bara för att avsändaren ser ut att vara en vän behöver det inte alls vara det. Det är inte svårt att kapa konton på Facebook, eftersom så många har samma lösenord överallt.

Den här metoden används för att sprida farlig kod, länka till nätfiskesidor, eller lura personer att betala pengar, lämna ifrån sig personliga koder och så vidare. Det är effektivt och nätkriminella gillar det.

Skydda dig mot kapningar genom att aktivera tvåfaktorsverifiering

8. Kända gratisprogram som infekteras

Det finns gott om populära program som utvecklas med öppen källkod, vilket innebär att själva koden för programmet är fri att ladda ner. Det här är positivt på många sätt eftersom vem som helst kan ladda ner koden, göra förbättringar och distribuera sin egna version. En nackdel är dock att även virusutvecklare kan göra egna versioner, som är infekterade av skadlig kod.

Nu behöver det inte handla om program som har öppen källkod – de som vill sprida sina trojaner kan även infektera andra gratisprogram. Det viktigaste är att det rör sig om populära program som många laddar ner.

9. Falska uppdateringar av program

Vi har fått lära oss hur viktigt det är att alltid ha de senaste versionerna av programmen vi använder. Och det stämmer. Ska du hålla din dator säker, behöver du hålla dina program uppdaterade så att du inte kör gamla versioner med eventuella säkerhetshål.

Falska uppdateringar

Bland de viktigaste programmen att uppdatera är tillägg till webbläsaren, eftersom man har hittat rätt många allvarliga säkerhetshål i Acrobat Reader, Adobe Flash, Apple QuickTime och andra kända tillägg.

Det här faktumet utnyttjar virusskaparna genom att på webbsidor man kontrollerar visa dialogrutor som säger att du till exempel behöver ladda ner en ny version av Flash. Givetvis är det inte Flash du installerar, utan en trojan…

Gratisprogram uppdaterar dina andra program

10. Annonser som infekterar din dator

Ett sätt för nätkriminella att nå ut till många sajter, är att utnyttja annonsnätverk. Eftersom många annonsnätverk används på tusentals sajter, samtidigt som annonsförsäljningen är automatiserad och inte övervakas speciellt bra, går det att få igenom skadlig kod som infekterar besökarens dator.

Tekniken är densamma som i tips nummer 11. Genom att lägga in kod i annonsen som körs på samma sätt som en infekterad webbsida, kan nätkriminella lyckas infektera många besökare som har dåligt uppdaterade system. Via annonsnätverk når man snabbt ut till miljontals surfare.

Läs mer: Så spreds farlig kod via Google-annonser på YouTube

11. Webbsidor infekterar utan att du märker det

Det vanligaste sättet att sprida farlig kod idag, är via infekterade webbsidor. Ofta används skript i PDF:er, Flash-animationer och annat som söker efter sårbarheter hos användaren. Har personen inte uppdaterat sin webbläsare och sina tillägg hittas ofta ett säkerhetshål som kan användas för att kör kod lokalt på datorn och ladda ner en trojan eller annan skadlig kod.

Genom att utnyttja säkerhetshål som möjliggör körning av kod lokalt hos besökaren (remote code execution) går det att infektera datorn utan att användaren ens märker det – såvida inte antivirusprogrammet snappar upp installationen, det vill säga.

För att skydda dig mot sådant här måste du hålla framför allt dina tillägg i webbläsaren uppdaterade, men även själva webbläsaren och operativsystemet. Om du ser till att köra den senaste versionen av din webbläsare brukar du vara rätt bra skyddad.

Uppdatera tillägg

Se till att dina tillägg för webbläsaren är uppdaterade.

Adobe håller på att avveckla sitt Flash, i vilket mängder av säkerhetshål har hittats, men även Adobe PDF Reader och Apple Quicktime är tillägg som har orsakat många angrepp.

Dela gärna den här artikeln på sociala nätverk, så fler datoranvändare lär sig vad de ska hålla utkik efter för att inte drabbas av skadlig kod! Här nedan hittar du knappar för alla vanliga nätverk – Facebook, Twitter och LinkedIn.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Stig Wiberg2017-08-24 at 15:17Reply

  Jag är inloggad som vanlig användare. Ska jag göra ändring i datorn måste jag knappa in administratörslösenordet. Jag hoppas att datorn frågar efter lösenordet även när viruset sätter igång.

 2. Varg i Veum2017-08-19 at 11:22Reply

  Ett tips är att använda sandlåda. Jag använder Sandboxie för webläsarna, pdf och mailklienten och kör allt som jag laddar ner i sandlådan. Allt som jag gör i en session med webläsarna har jag valt låta radera när jag stänger ner dem. Enda gångerna jag kör dem utanför sandlådan är när de ska uppdateras eller konfigureras.

  Comodo, som är gratis, har också sandlåda. Använder man det så är man så säker man kan vara mot dessa 11 sätt. Om ett malware kontrollerar ifall den är i en virtuell miljö så brukar den oftast låta bli att köra sin kod (för att inte antivirus ska upptäcka den)

  • Tommy k Johansson2017-08-20 at 15:54Reply

   Ja, det är ett mycket bra tips! Jag har inte testat Sandboxie ännu men det ligger i planen…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.