TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

Stor guide: 11 smarta tips för att säkra din dator!

Skribent:
Publicerad: , 22:06
Uppdaterad: 2018-07-24, 23:20
Respons: 4 kommentarer

Säkra din dator på InternetHar du säkrat din dator, så att du minimerar chansen att bli hackad eller infekterad av skadlig kod? I den här artikeln ger jag 11 tips för hur du steg för steg fixar så att din dator, och dina personliga konton på Internet, är så skyddade de bara kan bli.

Du kommer relativt långt med att installera säkerhetspaket, men det finns mycket annat att tänka på. Ett antivirus stoppar inte användare som inte skyddar sin personlig information på nätet. Det gäller att tänka rätt också – antivirus kan aldrig hindra en användare som av misstag själv godkänner installation av skadlig kod…

Det är tyvärr rätt lätt att bli infekterad av farlig kod, få dina konton på exempelvis sociala nätverk kapade, eller nappa på ett nätfiske. Som jag har skrivit många gånger, är det bästa skyddet mot alla hot kunskap. Ju mer du vet om farliga saker på Internet, desto bättra kan du skydda dig.

Tipsa gärna dina kompisar på Facebook om den här guiden! Som sagt, det bästa skyddet är kunskap…

 

Säkra din dator på Internet

1. Byt från administratörskonto

Att man använder ett administratörskonto som standard på sin dator, är mer än vanligt. Men det är rätt uselt ur ett säkerhetsperspektiv. Enligt en undersökning går det att skydda sig mot 98 procent av riskerna genom att byta till ett användarkonto i WIndows.

Det du gör är att skapa ett vanligt användarkonto som du istället loggar in på som standard. Behöver du göra något speciellt som kräver administratörsrättigheter får du knappa in lösenordet till detta kontot.

Genom att göra så här hindrar du oönskade program från att installera sig. Kör man administratörskonto som standard har även skadlig kod i princip fulla rättigheter att göra vad de vill. Det går inte om du istället är inloggad som en vanlig användare.

Här läser du om hur du byter till användarkonto

Gratis nyhetsbrev om datorer, Internet och teknik!

Prenumerera gratis på vårt populära nyhetsbrev om datorer, teknik och Internet! Närmare 9000 prenumeranter – utkommer en gång i veckan.

Fyll i din e-postadress:

2. Kunskap är bästa skyddet – var källkritisk!

Det är inte alltid lätt att sålla bland informationen som man får via alla kanaler. Får du ett brev från sonen till en kung i Nigeria som vill ge dig miljoner, är det rätt lätt att inse att det är en bluff. Men nätbedragare är betydligt smartare än så idag.

De kapar till exempel gärna konton på sociala nätverk, inte minst Facebook. Och när du får ett meddelande från en kompis som frågar om hen kan låna någon tusenlapp för att hen tappat sin plånbok, är det inte lika lätt. Men lita inte på det. Ring kompisen.

Att fejka avsändaradressen på ett mejl är inte alls svårt. Bedragare kapar gärna mejlkonton och använder dem för att skicka ut nätfiske, spam, skadlig kod och andra former av bedrägerier.

Innan du klickar på länkar, oavsett var de säger sig leda och oavsett vem som ser ut att ha skickat den till dig, tänk till en extra gång. Du kan aldrig vara riktigt säker på att det verkligen är din kompis som skickar länken, och inte en bedragare som kapat hens konto.

Kunskap är som sagt det bästa skyddet!

Farliga codecs installerar trojaner

Ett sätt att lura användare till att installera trojaner är att påstå att du behöver ett codec för att spela upp en film – men det är ingen codec…

3. Piratnedladdningar är inte säkra

Tillhör du dem som använder Bittorrent och sajter som The Piratebay för att ladda ner filmer, program och TV-program, ska du också tänka dig för. Se till att du alltid har ett bra antivirus som omedelbart och automatiskt skannar alla nya filer du laddar ner.

Ett populärt sätt att infektera din dator är att en filmfil inte vill visas, utan du hänvisas till att ladda ner en ny så kallad codec. Men det är ingen codec, utan ett gäng trojaner och annan skadlig kod. Detta kan du läsa mer om här.

Virusspridare använder sig gärna av fildelarsajter för att sprida infekterade filer. Man är snabbt ute med nya filmer och program, fast det du verkligen får är en massa virus och bråte. Så kallade keygenerators och crackers är program som ofta kommer tillsammans med farlig kod.

4. Byt till unika och avancerade lösenord

Använder du lösenordet ”qwerty” på alla sajter du är registrerad på, så kan du utgå från att nätbedragare använder dina konton för eget bruk. Regeln är att du alltid ska ha unika lösenord på varje sajt. Skälet är att om en sajt blir hackad och kontona sprids, så ska bedragare inte kunna använda dina uppgifter för att logga in på andra sajter.

Läs också: Bevis på att folk använder idiotiska lösenord

Det mest effektiva sättet för att hantera alla lösenord är programmet LastPass, som jag skrivit om massor av gånger. Det hjälper dig att ha ett specifikt lösenord på varje sajt och det kan även generera avancerade lösenord åt dig.

LastPass säkrar dina lösenord

5. Använd tvåstegsautentisering för bättre säkerhet

De flesta stora sajter och företag använder idag något som kallas tvåstegsautentisering eller tvåfaktorsautentisering. Det innebär att det inte räcker att ha ditt användarnamn och lösenord för att logga in på en sajt, utan du behöver även din smartphone för att generera en extra kod.

Det här är ett väldigt effektivt sätt att göra inloggningar säkrare. Facebook har det. Twitter, Microsoft, Google har det också. Sök efter det och aktivera den här funktionen. Skulle ditt lösenord läcka ut så kan bedragare alltså inte använda det eftersom de även måste identifiera dig med din smartphone.

6. Skaffa ett bra antivirus – gratis om du vill

Det mest grundläggande skyddet för din dator, är ett antivirusprogram. Sådana finns det gott om att välja mellan, inte minst gratis. I princip alla gratis antivirus är nerbantade versioner av kommersiella alternativ.

Som regel är det samma sorts skydd mot virus i gratisversionerna som de du betalar för, med skillnaden att de kommersiella utgåvorna har fler funktioner. Det brukar även vara vanligt att de kontinuerliga uppdateringarna av databaser prioriteras för de användare som har betalt.

Med det sagt kommer du långt med ett gratis antivirusprogram. Det ger dig ett fullgott skydd mot farlig kod i form av maskar, virus, trojaner och så vidare. Jag brukar rekommendera att du betalar för ett komplett säkerhetspaket till din huvuddator, medan din bärbara dator som du inte använder varje dag klarar sig med ett gratis antivirus.

Avast! Free Antivirus är min favorit, och det finns både för Windows och Mac OS X.

Läs mer om de bästa gratis antivirusprogrammen

7. Och installera även ett antispyware, också gratis…

Om du väljer att skaffa ett gratis antivirus behöver du som regel komplettera det med ett antispyware. Få gratis antivirus innehåller skydd mot spyware och adware, så för att ta död på sådana behöver du ett antispyware.

Spyware är spionprogram som kan avlyssna vad du gör på din dator. Adware brukar kallas för annonsprogram på svenska, och det är som regel inte farligt men kan vara ordentligt irriterande.

Syftet med adware är att visa en massa extra annonser, antingen popup eller inbakade på webbsidor, och det brukar även ändra startsidan i din webbläsare samt sökmotorn du använder som standard.

Lavasoft Ad-Aware är ett av de mest använda antispywareprogrammen, och det har funnits i många år. Sedan något år tillbaka innehåller Ad-Aware även antivirus, så du får ett mer heltäckande skydd och behöver inte köra två program parallellt. Om du däremot väljer till exempel Avast! Free Antivirus kan du komplettera det med IOBit Malware Fighter, som är riktigt bra.

Till skillnad mot SuperAntiSpyware och Malwarebytes Anti-Malware – som bägge också är bra – har dock IOBits antispyware ett så kallat realtidsskydd även i gratisversionen. Realtidsskydd innebär att programmet hela tiden ligger i bakgrunden och stoppar skräpprogram innan de lyckas installera sig. Om sådant skydd saknas behöver du manuellt starta en skanning av datorn för att leta reda på och ta bort spyware och adware.

Läs mer om de bästa gratis antispywareprogrammen

8. Alternativt köp ett komplett säkerhetspaket med allt!

Norton SecurityEtt komplett säkerhetspaket är en bra försäkring, vilket ger ett mer omfattande skydd än vad de gratis antivirusprogrammen erbjuder. De skyddar mot alla möjliga hot från Internet, med hjälp av antivirus, brandvägg, skydd mot nätfiske och andra bedrägerier, skräppostskydd, och en mängd annat.

Idag inkluderar i princip alla säkerhetspaket ett antal licenser för såväl PC som Mac, samt smartphones och surfplattor. Priset för ett säkerhetspaket varierar beroende på utvecklare. De har ofta olika rabatter, så det är värt att kolla runt.

De mest populära säkerhetspaketen är Symantecs Norton, Kaspersky, F-Secure och Panda Security. Alla har de senaste åren trimmats ordentligt och tar väldigt lite prestanda av din dator (bortsett från McAfee, som fortfarande jämförelsevis käkar upp väldigt mycket internminne).

Läs mer om kommersiella säkerhetspaket

9. Uppdatera alla dina program kontinuerligt

Trojaner och annan farlig kod sprider sig oftast via infekterade webbsajter. Genom att utnyttja säkerhetshål i framför allt olika tillägg för din webbläsare – Adobe Flash och PDF Reader samt Apple Quicktime drabbas ofta av säkerhetshål som kan utnyttjas för att installera farlig kod på din dator utan att du ens märker det. Här kan du läsa mer om de vanligaste sätten att infekteras av skadlig kod.

Men säkerhetshål hittas kontinuerligt i alla möjliga typer av program. Därför är det viktigt att du kontinuerligt håller de uppdaterade till senaste versionen. Det går att göra det här manuellt men det kräver mycket tid. Då är det enklare att använda dig av programvara som söker igenom ditt system efter installerade program och sedan kollar om det finns nya versioner.

Det är inte bara programvara, utan även drivrutiner behöver uppdateras. Nu brukar det inte finnas säkerhetshål i drivrutiner, men det skadar inte att hålla dessa uppdaterade för att få ett stabilt system.

SUMo är ett verktyg för att leta efter uppdateringar till dina program, och när de gäller drivrutiner rekommenderar jag Driver Booster.

10. Uppdatera Windows hela tiden

Något som är riktigt bra i Windows 10, är att Microsoft nu sett till att mer eller mindre tvinga installationer av säkerhetsuppdateringar. En del är väldigt irriterade på att det inte går att avaktivera Windows Update speciellt enkelt – men det är faktiskt positivt.

När vi alla körde Windows XP och det hittades ett säkerhetshål i Windows, som till exempel hände när viruset Blaster spreds som en löpeld, kunde den skadliga koden härja tämligen fritt under en lång tid, eftersom det var så många som stängs av Windows Update.

Hittas det ett säkerhetshål i Windows så vill du skydda din dator mot detta så fort som det bara är möjligt. Så kallade zero-day-attacker handlar om att man hittat ett säkerhetshål som ännu inte patchats. Det enda egentliga sättet för att stoppa sådant här, är om alla ser till att uppdatera sina Windows-installationer blixtsnabbt.

VPN-tjänst

Med en VPN-tjänst skyddar du din trafik på exempelvis publika WiFi-nät på hotell, restauranger och flygplatser.

11. Skydda dig på publika WiFi-nätverk

Om du brukar ansluta till öppna trådlösa nätverk på exempelvis flygplatser och tågstationer, och i köpcentrum, på McDonalds eller liknande, så rekommenderas att du skyddar dig genom att kryptera all trafik.

Många tjänster använder idag krypterad trafik (vilket visar sig som https i adressen, istället för vanliga http). Om det är tjänster du loggar in på, så ska de alltid vara krypterade på publika WiFi-nätverk, annars finns risken att någon avlyssnar din trafik och hittar dina inloggningsuppgifter.

Med en VPN-tjänst är du säkrad för då skickas all din trafik genom en krypterad tunnel. Dessutom gör VPN-tjänsten att du inte går att spåra eftersom du får ett annat IP-nummer. Det finns även andra fördelar med VPN-tjänster. Ett konto hos exempelvis F-Secure Freedome eller PrivateVPN är en billig försäkring.

Här hittar du både gratis och kommersiella VPN-tjänster!

Så, det var sista tipset jag hade den här gången! Jag hoppas att du lärde dig något nytt. Om du gillade artikeln, får du mer än gärna rekommendera och dela den på Facebook eller Twitter! Tipsa dina vänner om artikeln, så att de också lär sig att skydda sina datorer och privat information.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Tommy K Johansson2017-05-04 at 21:41Reply

  Stort tack till alla er som gillat eller delat artikeln! Fortsätt gärna med det… :-)

 2. Peter2017-05-03 at 06:50Reply

  Två steg kan man skriva, men det brukar kallas tvåfaktor, och det heter alltid autentisering, inte auktorisering. Det första är att visa vem man är, det det andra är vad man har för behörighet när man har visat vem man är… bra artikel!

  • Tommy k Johansson2017-05-04 at 07:04Reply

   Tack för rättelsen, har uppdaterat! Slarvfel från min sida… :)

 3. Leena Lind2017-05-02 at 22:10Reply

  bästa sättet är att inte starta den alls

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.