12 gratis antivirus för Windows och Mac! | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

12 gratis antivirus för Windows och Mac!

Skribent:
Publicerad: , 21:50
Uppdaterad: 2017-04-18, 12:25
Respons: 7 kommentarer

12 gratis antivirus för Windows och Mac OS XGratis antivirus har länge varit ett sätt för säkerhetsföretag att skaffa fler kunder. Genom att erbjuda en nedskalad variant av sina kommersiella produkter, lockar de nya användare i hopp om att de förr eller senare ska uppgradera till betalversionen.

Ett gratis antivirus är ett bra alternativ att köra på exempelvis din sekundära dator, om du inte vill lägga pengar på ett komplett säkerhetspaket. För din huvuddator rekommenderar jag ett riktigt helskydd, men om du har en bärbar dator som du inte använder varje dag räcker det som regel med ett gratis virusskydd. I den här artikeln har jag samlat ihop inte mindre än 12 gratis antivirusprogram för både Windows och Mac OS X!

När du tänker på gratis antivirus brukar AVG och Avast vara de första du kommer på. De har hängt med i många år, men de senaste åren har allt fler alternativ dykt upp. Stora och kända utvecklare av kommersiella säkerhetspaket har börjat erbjuda enklare gratis virusskydd.

Panda Security, Kaspersky och Bitdefender är tre av de största säkerhetsföretagen som numera ger dig möjlighet att köra gratisversioner av deras populära programpaket. De kostnadsfria versionerna brukar oftast bara innehålla just skydd mot skadlig kod, medan de kompletta versionerna har allt från brandvägg, integritetskydd, föräldrarkontroll, skydd mot farliga webbsidor och så vidare.

Antivirus är det mest väsentliga och gratisversionerna har som regel samma motor som de kommersiella paketen innehåller. Det kan vara vissa skillnader, exempelvis när det gäller den kontinuerliga uppgraderingen av virusdatabaserna. Betalande användare kan prioriteras av nedladdningsservrarna när nya så kallade definitionslistor släpps.

Den här listan över gratis antivirus för Windows och Mac OS X (inte alla har Mac-utgåvor) är just en lista – inte något jämförande test. Framöver har jag planerat att testa de olika programmen fristående, men tills dess är det en rätt kortfattad lista för att visa hur många gratis antivirusprogram du faktiskt har att välja mellan.

Har dina vänner gratis antivirus? Tipsa gärna dem på Facebook genom att klicka på knappen:

 

12 gratis antivirus

1. 360 Total Security

Plattform: Mac OS X, Windows
360 Total Security har jag ingen personlig erfarenhet, men jag har fått flera rekommendationer från läsare. En intressant detalj är att själva virusskyddet är kombination av motorer från 360 Cloud Scan Engine, 360 QVMII AI Engine, Avira och Bitdefender. Mac-versionen hittar du under menyn Products. Här finns även ett antivirus för Android.

2. Ad-Aware Free Antivirus+

Plattform: Windows
Ad-Aware var under många år de facto-standard för antispyware. Nu har företaget vidareutvecklat programmet till att även innehålla ett antivirus. Den senaste versionen av Ad-Aware Free Antivirus 12. Programmet skannar efter och eliminerar hot i form av virus, trojaner, ransomware, spyware och annan farlig kod.

3. Avast Free Antivirus

Plattform: Mac OS X, Windows
Ett av de äldsta gratis antivirusprogrammen är Avast, som numera finns i flera versioner med olika prislappar – den gratis versionen finns så klart fortfarande kvar. Avast Free Antivirus finns översatt till svenska och för både Windows och Mac OS X.

Avast gratis antivirus

Avast Free Antivirus är ett av de äldsta gratis antivirusprogrammen, med hundratals miljoner användare.

4. AVG Free Anti-Virus

Plattform: Mac OS X, Windows
AVG Free Anti-Virus är det andra mest kända gratis antivirusprogrammet, som har många år på nacken och med miljontals användare. I likhet med Avast har även gratisversionen flera funktioner utöver själva virusskyddet.

5. Avira Free Antivirus

Plattform: Mac OS X, Windows
Aviras gratis antivirus finns numera även i ett mer heltäckande paket, som förutom virusskydd även innehåller skydd mot ransomware, skydd av din privata integritet samt skötsel av systemet för att hålla din dator i trim.

6. Bitdefender Antivirus Free Edition

Plattform: Mac OS X, Windows
Bitdefender har flera kommersiella säkerhetspaket med olika mängder finesser. Deras gratisalternativ Bitdefender Antivirus Free Edition är däremot ordentligt nedskalat, och passar därmed fint för dig som vill ha ett tystlåtet och väldigt lättanvänt virusskydd. De har även säkerhetsappar för surfplattor respektive smartphones med Android.

7. Chili Security Free Antivirus

Plattform: Mac OS X, Windows
Chili Securitys alternativ på marknaden är ett program avsett att arbeta i det tysta och utan att slöa ner din dator. Förutom skydd mot virus och annan farlig kod erbjuder programmet även spamskydd. Enligt egen utsago är det också fritt från annonser.

8. Comodo Antivirus

Plattform: Linux, Mac OS X, Windows
Comodos gratis antivirus är det enda i listan som utöver OS X och Windows även finns för Linux. Programmet har fått god kritik från olika testlab som genomför tester för att bedöma hur pass effektivt virusskyddet är.

9. Kaspersky Free Antivirus

Plattform: Windows
Kaspersky är ett av de stora kända säkerhetsföretagen som erbjuder en gratisversion av sitt virusskydd. Kaspersky Free Antivirus skyddar mot farlig kod, skadliga webbsidor och det skyddar din personliga integritet – och det utan att påverka datorns prestanda. Det kan även hjälpa dig att optimera ditt system.

10. Panda Free Antivirus

Plattform: Windows
Panda Free Antivirus hette tidigare Panda Cloud Antivirus, och jag har skrivit ett antal poster om det programmet. Ett av målen med programmet är att skapa ett så lättanvänt och krångelfritt program som möjligt. Det sänker inte prestandan på din dator och det tar automatiskt hand om uppdateringar och konfigurering.

11. Sophos Home

Plattform: Mac OS X, Windows
Sophos använder samma teknik som deras säkerhetsprogram riktade mot företag, för att skydda dina datorer mot farlig kod, skadliga webbsidor, ransomware och annan bråte. Sophos Home är gjort för att vara enkelt att använda och effektivt.

Sophos gratis antivirus för OS X

Sophos gratis antivirus finns även för Mac OS X.

12. ZoneAlarm Free Antivirus+

Plattform: Windows
ZoneAlarm är kanske mest kända för deras brandvägg, som under många år var den bästa gratis brandväggen för Windows. ZoneAlarm Free Antivirus+ har kommit i version 2017 och det skyddar mot skadlig kod och hackerangrepp och andra intrångsförsök i din dator. Det skyddar även din personliga integritet.

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 • Du glömde Windows Defender. Jag har kört på det i 10 år nu (släpptes 2006) och aldrig haft problem med virus sedan dess. Sköter sig själv och märks inte som sig bör. Får helt klart 5 getingar av mig.

 • Om du inte vill köpa nya datorer/operativsystem stup i ett, se din nya dator sakta ner i ultrarapid efter ett halvår, ständigt oroa dig för virus utan i stället glädja dig åt miljörätt superlång användning av samma hårdvara, gratis lätthanterlig programvara och inget behov av antivirus – då är det LINUX som gäller (det här t ex är skrivet på Linuxmaskin)!

  • Aarne Ojasoo

   Haft Windows sen 1996.
   Totalt ett (1) virus, 1997.
   Det här är skrivet på Windowsmaskin!
   Från 2010…

   • Mina antivirus har stoppat tusentals och åter tusentals varianter av farlig kod, så att du bara snappa upp ett enda virus på 20 år får mig att undra vad du har för virusskydd egentligen… :)

    • Aarne Ojasoo

     Haft AVG i många år. Tidigare även Panda.
     De har fungerat.
     Skrev inte att jag INTE har antivirus, bara att jag inte haft problem trots Windows…
     Vet inte hur många de har stoppat… :)

 • Lars Olsson

  Har kört med Zone Alarm pro i några månader nu, Är helnöjd. Det sköter sitt jobb utan att störa. Vad gäller Comodo fick det 3 av 6 poäng
  i AV-tests senaste utgåva. Använder CM security på mobilen. Bra det också.

 • Använder ‘Kaspersky Free Antivirus’ i W10 sedan ett antal månader tillbaka. Det jobbar imponerande diskret i bakgrunden.

Erbjudande: Köp .se-domän för 9 kr!

Är du sugen på att skaffa några nya domäner, ska du passa på just nu! Webbhotellet Loopia låter dig för tillfället köpa .se-domäner för så lite som 9 kronor styck! Har du en idé till en ny sajt kan du testa utan att riskera några summor...
Läs mer och köp din domän idag!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick