TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

2013: Börja ditt nya år med att starta en blogg!

Skribent:
Publicerad: , 10:04
Uppdaterad: 2013-01-07, 21:30
Respons: 3 kommentarer

Tjäna pengar på din bloggI veckan läste jag en bra bloggpost hos Jocke Jardenberg, där han skrev om att han saknade bloggosfären som den var för ett par år sedan. För några år sedan rådde det ett helt annat klimat bland svenska bloggar. Vi fajtade, som Jocke skriver, om att hamna på Knuff, och vi länkade betydligt friskare mellan varandra.

Överlag fanns det förmodligen fler bloggare för några år sedan. När jag drog igång min IT-blogg i maj 2007 fanns det inga svenska bloggar med den här inriktningen. Sedan dök det upp rätt många kollegor till mig, och tyvärr har flera av dem tröttat och lagt ner. Men det här betyder knappast att bloggen på något sätt är död. Däremot har den växt upp.

Ibland har gammelmedia skrivit rubriker om ”bloggdöd” i och med att kändisar lagt ner sina bloggar. Men det är minst sagt överdrivet. Visst har många bloggar försvunnit, men samtidigt har det tillkommit många nya. Bloggen har i en del kretsar fortfarande ett lite dåligt rykte.

Säger jag att jag arbetar med att blogga, drar folk direkt paralleller till bloggar som tramsiga dagböcker där man skriver om att man fikat eller shoppat kläder. Så är det naturligtvis inte.

Däremot tror jag att väldigt många som läser bloggar inte är medvetna om att det faktiskt är bloggar. En stor del av mina besökare kommer från sökmotorer, efter att man letat svar på en fråga inom teknik. Dessa besökare bryr sig inte om ifall det här är en blogg eller webbtidning – de vill bara ha svar på sin fråga.

Starta en blogg

Egentligen skulle jag likaväl kunna kalla den här sajten för webbtidning istället för blogg. Det finns inga större skillnader, eftersom det jag gör är att publicera redaktionellt material på webben. Så varför kallar jag fortfarande TkJ.se för blogg?

Det främsta skälet är att bloggen som media gör mig friare tyglar. Jag kan skriva betydligt mer personligt och komma med massor av egna åsikter. När jag skrev för datortidningar använde jag sällan jag-perspektiv, och jag försökte undvika att vara pratig.

Det är roligare att skriva i en blogg. Mycket roligare. Så om du vill starta det nya året med ett nytt projekt, tycker jag att du ska rikta in dig på att dra igång en blogg. Visst kräver det mycket jobb och tålamod, men det är värt det eftersom det är så kul. Idag går det dessutom att tjäna hyfsat mycket pengar på att driva en bra blogg.

Starta din egen blogg

En av de vanligaste frågorna jag får, är hur man kommer igång med en blogg, hur man får fler besökare och hur man tjänar pengar på det. Att starta en blogg är inte svårt. Det kan vem som helst göra och det tar inte speciellt lång tid. Inte heller krävs det idag några tekniska kunskaper – mycket har automatiserats och blivit många gånger enklare.

Det finns två vägar att gå – antingen väljer du en gratis plattform eller så betalar du en slant för att få en egen domän på ett webbhotell och kör en egen installation av WordPress. Jag rekommenderar alltid det andra alternativet. Det kostar inte speciellt mycket, och fördelarna väger upp kostnaden.

Svenska webbhotell – här hittar du en lista över de bästa svenska webbhotellen. Du hittar webbhotell för alla typer av plånböcker och behov. Läs listan.

Många webbhotell har kontinuerligt bra erbjudanden där du kan skaffa en egen domän och webbhotell för en låg kostnad. I skrivande stund kan du till exempel skaffa ett webbhotell hos City Network – webbhotellet där den här bloggen ligger – för bara 10 kronor i månaden. Till det kommer kostnaden för ett domännamn, och det ligger på några tior.

Några andra bra webbhotell:

Bra webbhotell

Fördelen med att ha en egen domän med en egen installation av WordPress är att du har helt fria händer. De flesta tjänster för gratis blogg är begränsade på många sätt. Du har inte mycket kontroll över din blogg, och om du vill kunna tjäna pengar på annonser och annat är det inte säkert att du får göra det på en gratistjänst.

Att tjäna pengar på din blogg är inte heller så svårt, så med lite jobb (och tålamod) kommer du utan problem att tjäna ihop till ditt webbhotell. Idag är bloggandet mitt heltidsjobb. Jag har ett aktiebolag och driver min blogg som ett företag. Bloggandet finansierar en helt okej månadslön. Det började som en hobby som jag sysslade med på kvällstid, till att bli ett vanligt arbete.

Flera av de stora webbhotellen har en funktion som heter One Click-installer. Med hjälp av den kan du installera WordPress på din domän praktiskt taget genom att klicka på en knapp. Det är väldigt smidigt. Förr var man tvungen att manuellt installera WordPress men nu har detta automatiserats.

Teman för WordPress

WordPress är det bästa systemet du kan använda för att driva en blogg. Det är av välförtjänta skäl det mest populära verktyget. När du väl installerat det på din domän, kan du enkelt byta design på din blogg genom att installera något av de tusentals olika gratis teman som finns. Du kan lägga till nya funktioner genom att installera plugins, också här är de flesta gratis.

Skriva för din blogg

En bra sak med bloggar är att det inte finns någon som kräver att du är världsbäst på att skriva. Du behöver alltså inte vara journalist. Ju mer du skriver, desto mer kommer du att lära dig. Med det sagt skadar det inte att stava hyfsat bra och skriva på ett sätt som tilltalar läsaren. Försök hitta din egen röst. Ha gärna en egen stil.

Om du vet med dig att din stavning kanske inte är den bästa, kan jag rekommendera att du skriver dina bloggposter i Word eller något annat program med rättstavning, istället för att skriva direkt i WordPress editor.

För ett bra tag sedan publicerade jag en artikelserie i tre delar om hur du skriver bättre bloggposter. Läs gärna den, så kommer du säkert att få en del nyttiga tips:

Här kommer lite fler artiklar du kan läsa:

Det bästa sättet att bli en bättre skribent, är att läsa och skriva mycket. Precis som allt annat blir du bättre genom träning.

Tjäna pengar på din blogg

Jag har skrivit rätt många bloggposter om hur du kan tjäna pengar på din blogg. I slutet av förra året tog jag mig tid att skriva ner vad jag har lärt mig om att tjäna pengar på bloggandet – både för dig som vill ha bloggen som en hobby som genererar ett par extra tusenlappar i plånboken varje månad, eller för dig som vill bli bloggare på heltid och få en fast lön.

Tjäna pengar på din bloggMina kunskaper samlade jag i en e-bok som heter Tjäna pengar på din blogg. Den är på 65 sidor och innehåller massor av inspiration, tips, idéer och lösningar på hur du skapar intäkter från din blogg. Jag går igenom olika annonsnätverk och affiliatenätverk, samt ger förslag på andra sätt att tjäna pengar.

Min bok går att köpa och laddas ner i PDF-format. Boken har blivit populär och jag har fått väldigt bra beröm från de som läst den. Dessutom är jag själv väldigt nöjd med resultatet.

Boken kostar 179 kronor, men just nu kan du passa på att köpa den för bara 99 kronor (du sparar 80 kronor). Det erbjudandet gäller ett litet tag framöver. Vill du kolla hur boken ser ut innan du köper den, kan du ladda ner en förhandstitt från bokens hemsida; Tjäna pengar på din blogg.

Här nedan kommer ett par bloggposter om ämnet, för dig som vill läsa lite innan du köper boken. Notera att innehållet i boken inte är gamla bloggposter jag bara klistrat ihop, utan innehållet är exklusivt skrivet för boken.

Jag publicerar löpande bloggposter om hur du kan tjäna pengar på din blogg, så om du inte vill missa något kan du antingen prenumerera på mitt RSS-flöde eller skaffa en prenumeration på mitt nyhetsbrev. Bägge är naturligtvis konstnadsfria.

Få fler besökare till din blogg

Ett av de svåraste momenten inom bloggande är hur du skaffar många besökare. Till stor del handlar det om att ha tålamod. Uppdatera din blogg ofta, var aktiv och svara på kommentarer, håll dig uppdaterad inom det ämne du bloggar om så att du kan posta texter som är aktuella, och framför allt – ge inte upp.

Det går inte att lyckas med en blogg över en natt. Sådant tar tid. I början kommer du att skriva många bloggposter som kanske bara 5-10 personer läser. Det kan kännas hopplöst, jag vet, men kom ihåg att allt du skriver på din blogg alltid finns kvar. Så även i framtiden kommer du att få besökare till gamla bloggposter som har placerat sig fint i sökmotorer.

Sökmotoroptimering och WordPress

Här får du ett par bra lästips om hur du sökmotoroptimerar WordPress.

Tålamod, tålamod, tålamod! Det, och hårt arbete, är vad som krävs för att lyckas med din blogg. Om du driver en bra blogg inom ett ämne som inte är allt för extremt nischat, kommer surfare att förr eller senare hitta din blogg.

Och då gäller det att de gillar vad de ser – om de kommer från sökmotorer behöver du ge svar på de frågor de har. Se också till att knyta dem till dig, via RSS, nyhetsbrev (läs min skola om nyhetsbrev) och så vidare. För att få besökare att återkomma, behöver du få dem att komma ihåg dig på något sätt.

Det här var en liten snabbstart till hur du kommer igång med bloggandet på allvar. Lycka till!

Läs fler artiklar om bloggande!

 

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Stressen inuti när något går sönder | Nicole2013-01-09 at 15:35Reply

  […] Men nu vill jag inte det, så jag fortsätter vara en tramsig vardagsbloggare istället […]

 2. Björn2013-01-06 at 10:32Reply

  179 kr – 99 kr =80 sparade kronor ;)

  • Tommy k Johansson2013-01-07 at 21:31Reply

   Björn: Oups. Så går det när man nöjer sig med Matematik A på gymansiet… ;)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.