TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

”2014 kan bli ett ödesår för Internet” – FN vill ha kontroll

Skribent:
Publicerad: , 13:48
Respons: 2 kommentarer

Internets framtid, 2014Under 2014 kommer det att hållas flera olika möten bland politiker i höga positioner för att diskutera hur man i framtiden vill att Internet ska kontrolleras. Sveriges Utrikesdepartement har uttryckt sin oro för att FN och andra statliga institutioner vill ta över makten över hur nätet hanteras.

Visst är det lätt att glömma bort vikten av Internet när man sållar bland kattbilder på Instagram och lunchplaner på Facebook. Men ur ett demokratiskt perspektiv har Internet inneburit enorma möjligheter, i och med att det är en plattform där vem som helst kan säga vad som helst. Det här kan antingen ses som en frihet – eller som ren anarki. Många makthavare lutar åt det senare, vilket inte bådar gott för framtiden.

Sverige vill hålla FN borta från nätet lyder rubriken på en läsvärd artikel hos IDG.se som tar upp något väldigt viktigt:

2014 kan bli ett ödesår för internet. Under året planeras ett stort antal möten om hur nätet ska styras. Mardrömsscenariot enligt UD är att FN och andra statliga institutioner tar över makten och att nätets framtida teknik och styrning ska tas fram i diplomatiska förhandlingar mellan stater. [Källa: IDG]

Det finns en del länder vars styrande makt inte alls gillar hur Internet fungerar idag. Man vill ta kontroll över det och se till att medborgare inte kan syssla med vad som helst, på samma sätt som man kontrollerar de flesta andra medier. Bland annat nämns den arabiska våren.

Carl Fredrik Wettermark på UD är rädd för vad som kan hända; ”Den svenska inställningen är att systemet vi har idag fungerar rätt bra och vi vill inte se någon typ av toppstyrning eller något nytt FN-organ som beslutar om internet”.

Skribenten Jonas Rydberg har tidigare skrivit en artikel där han tar upp att NSA-skandalen har ökat kraven på att USA ska få mindre kontroll över Internet, vilket spontant kanske känns rätt men i praktiken kan leda till att andra statliga institutioner tar ännu mer makt:

Brasiliens president Dilma Rousseff föreslår att internet ska bli mer regionalt så att en större del av den information som landets medborgare skickar ska stanna inom landets gränser. I paketet finns även förslag på att företag som Google och Facebook ska ha sina servrar lokalt i Brasilien för att trafik mellan landets medborgare inte ska hamna i NSAs händer. [Källa: IDG]

Förhoppningsvis kan Sverige – och andra länder där yttrandefrihet är viktigt – få diskussionen på rätt väg, så att Internets framtid inte hamnar i knäna på politiker som inte har en aning om hur Internet egentligen fungerar och vad det är.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

2 kommentarer

  1. ”2014 kan bli ett ödesår f&oum...2014-01-21 at 14:05Reply

    […] Under 2014 kommer det att hållas flera olika möten bland politiker i höga positioner för att diskutera hur man i framtiden vill att Internet ska kon  […]

  2. datanyheter2014-01-20 at 14:09Reply

    Om man använder Sandboxie får säkert webb surfning tror jag http://www.datanyheter.com/2014/01/sakert-webb-surfning-med-sandboxie.html

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.