TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Bjud på en kaffe!

Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN-tjänst som rekommenderas av många!

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mobilt bredband

256000 i telefonräkning på mobilt Internet!

Jag läser om en ny chockräkning inom mobilt Internet. Det är en familj som har varit i Turkiet och surfat på sitt mobila bredband, bara för att komma hem till en telefonräkning på rekordsumman 256000 kronor!

Mobilt bredbandDet är hos SvD jag läser nyheten (den kommer dock från Metro). Tydligen har fadern i familjen haft ett företagsabonnemang för mobilt Internet hos Telia, och under resan till Turkiet har han kollat saker för sitt företag, och låtit ungarna spela onlinespel. Att det skulle vara svindyrt utomlands visste de inte, och nu tycker de att Telia skulle ha varnat dem.

Att använda sitt mobila Internet utomlands är vansinnigt dyrt. Det kostar en förmögenhet att ladda ner ett megabyte, och sitter man då på YouTube, laddar ner filmer eller spelar spel, så skenar bandbredden rätt snabbt. För privatpersoner finns det som regel numera spärrar för att surfa utomlands med mobila Internetabonnemang, men dessa spärrar finns inte på företagsabonnemangen hos Telia.

Mobilt bredband har blivit väldigt populärt och det är tyvärr många kunder som inte läser sina avtal som de skriver under. Därför får vi då och då läsa om chockräkningar. Tidigare har jag skrivit om en tjej som fick 150000 kronor i telefonräkning efter en resa.

Mer: Aftonbladet, DI.

Läs också:

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SURFA MOBILT!: Sponsrade länkar

Mobilt bredband hos Tre Upp till 64 Mbit och 200 GB trafik i månaden – betydligt mer än vad konkurrenterna erbjuder!

 

13 kommentarer

 1. Lobuz2009-09-18 at 13:12Reply

  har varit 5 dagar i Turkiet = 120 timmar ger en kostmad på 2133 kronor per timma surfning. Sjukt telia. Särskild att telia äger Turktelecom

 2. phat^trance2009-09-17 at 13:54Reply

  Såhär tror jag att det har gått till:

  Kunden visste om att det skulle vara dyrt o använda modemet utomlands, men visste exakt inte hur dyrt det skulle vara, sedan när han väl fick räkningen så fick han en chock o kom på att man kan gråta ut i tidningarna o få räkningen avskriven…

  INGEN kan vara så dum o o tro att det inte kostar en slant o använda mobila tjänster i utlandet… och ingen kan ha missat alla andra som ”gråtit” ut i media sedan tidigare. så han är väl medveten om detta!

 3. Dan B2009-09-17 at 12:39Reply

  Jobbigt för Telia att pruta på räkningen. De har väl i sin tur fått en faktura från ett ockranade Turkcell. Fördjävligt, vad är det för djävla avtal? 100++kr/mb!? Våldtäkt av turisters ekonomi.

  5kr/mb är svindyrt även det, och sånna priser ser vi inom Sverige. Att läsa aftonbladet på mobilen ska fan inte vara dyrare än att köpa en papperskopia.

 4. Emil Vikström2009-09-17 at 12:04Reply

  Till att börja med har de inte dragit 2 GB/dag. Enligt Telias hemsida kostar det 100 kr/MB + moms att surfa i Turkiet. De har alltså dragit lite drygt 2 GB totalt under veckan (som jämförelse så drar jag ca 2 GB för surfning hemma på en vecka, ej inräknat chatt, Spotify och andra sådana tjänster).

  Att Telia inte informerat om kostnaden håller jag inte heller med om. De har många rubriker som ”utomlands” på sin hemsida och det står i samband med täckningen. Det borde vara allmänt känt att andra priser gäller utomlands och då frågar man rimligen även om detta när man ringer.

  Jag tycker inte att Telia ska efterskänka skulden. De har ett avtal med kunden som han godkänt, och de har egna omkostnader för tjänsten. För min del hade de lika gärna fått tiodubbla priset om de ville, det är upp till kunden att inte ingå avtal som han inte vill vara med på.

 5. Carpe Diem2009-09-17 at 11:24Reply

  Att i dagens höginformativa samhälle vi lever i här i Svedala lyckas ”undkomma” mångfalden av informationen om just riskerna med mobilsurfing utomlands anser jag är höjden av DUMHET och svensson ”Tycka synd attityd” eller ”ge någon annan skulden” attityd.
  Att han dessutom är företagare anser jag är DUMHET upphöjt till minst 2 !!!

  Han skall betala.

 6. phat^trance2009-09-17 at 11:00Reply

  Varför tog de ens semester om de ändå ska sitta framför datorn :) inte ens jag skulle kunna surfa upp 2gb / dag på min semester :P

 7. phat^trance2009-09-17 at 10:55Reply

  snubben sa även att han hade ”kollat snabbt på mailen och ungarna spelat online spel”

  med den räkningen så har dom använd lite mer än 2GB / dag! snacka om att ljuga :P

  • TkJ2009-09-17 at 10:57Reply

   phat^trance: Min tanke också. De måste ha tankat ner filmer eller suttit framför YouTube HD dygnet runt.

 8. [email protected]2009-09-17 at 10:34Reply

  Jag tycker det är dåligt av Telia att inte kuna erbjuda möjligheten att spärra även om det är företagsabbonemang – Telenor kan det i alla fall. Sen ville ha ju kolla saker för företaget så det är ju möjligt att han inte skulle ha utnyttjat det i alla fall. En beloppsgräns vore ju rimligt att ha.
  Men man måste faktiskt tänka lite själv också

 9. patrik2009-09-17 at 10:23Reply

  Hur kan det komma sig att det kostar så vansinnigt mycket att surfa från ett annat land? Tekniken? Skatter? Myndighetskrav?

  Är det verkligen skäligt med dessa tokhöga avgifter? Jag vet inte och antar att antingen finns en rationell förklaring. Eller är det bara girighet från operatörerna?

  Vore kanske bra om Telia förklarade hur det ligger till så att det går att förstå sambanden innan man bilr indignerad.

  • TkJ2009-09-17 at 10:54Reply

   Patrik: Det är roaming-avgifterna som de utländska telebolagen tar ut. Det är helt sinnessjukt och EU håller på att försöka sätta maxgränser för hur mycket man får ta i roaming-avgifter.

 10. iggypop2009-09-17 at 10:15Reply

  håller absolut med Tobias men ändå, det skriv och tjatas så mycket om hur dyrt det är och ändå går folk med på det. har vart i samma situation i kroatien i somras men kunde styra det hela till typ 1500:- Någon form av spärr borde införas så fort man lämnar landet. Eller i alla fall en varning typ ”Du har surfat för 50000. Ska du fortsätta eller ta några drinkar tills du kan”. Hoppas det löser sig för dem.

 11. Tobias2009-09-17 at 10:03Reply

  Jag tycker gott att Telia kan efterskänka skulden, eller en del av den, och omedelbums införa en spärr även på sina företagsabbonemang. Visst, det är upp till var och en att hålla ordning på sina avtal, men hur många läser verkligen det finstilta? Det här är en riktig familj, med riktiga barn, och inte bara en siffra. En skuld på 256000 kan vara förödande för familjen medans det är en spottstyver för Telia.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.