TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows

Rensa datorn: Så får du snabbare dator, rensa autostart

Skribent:
Publicerad: , 10:36
Uppdaterad: 2015-07-08, 23:51
Respons: 1 kommentar

Ta bort autostartNär ens dator börjar ta lång tid att starta och är långsam att arbeta med, är det lätt att användare drar slutsatsen att datorn blivit infekterad av virus. Det behöver det dock inte alls vara. I de allra flesta fall när jag fått rycka ut och fixa en sirapsslö PC, ligger problemet i mängden autostartande program.

Ofta, när man installerar ett nytt program, installeras även ett litet program som körs igång automatiskt samtidigt som Windows. Syftet med programmen varierar, men för det mesta är de till för att hålla koll på om det kommit nya versioner av dess huvudprogram samt göra att programmet går snabbare att starta. Problemet är det klassiska ”många bäckar små”

Autostart (eller Startup på engelskt fackspråk) är ett sätt att köra igång program automatiskt när du startar Windows. Principen är bra och kan utnyttjas på bra sätt. Säkerhetsprogram som antivirus och spywareskydd, måste naturligtvis köras igång direkt.

Det finns verktyg i Windows som hjälper dig att hantera autostartande program, men de är relativt begränsade. Det finns nämligen flera olika ställen i Windows där autostartas. Den vanligaste och den som du själv enkelt kan kontrollera, är en mapp vari du lägger genvägar till program du vill starta.

Öppna Utforskaren ([Win]+E) och i adressfältet klistrar du in nedan textrad:

%AppData%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

Men utöver det här finns det autostart-funktioner i Windowsregistret, och så vida du inte är en van datoranvändare ska du inte in och pilla manuellt i Windows-registret. Inte med tanke på att det finns program som gör det åt dig, med en enklare gränssnitt.

1: Windows egna verktyg

I Windows-versioner före Windows 8 – det vill säga XP, Vista och Windows 7, finns ett verktyg som heter Systemkonfiguration. Du kör igång detta genom att välja Start -> Kör eller trycka Ctrl+R. Skriv in msconfig och tryck Enter. I programmet som öppnas hittar du en flik som heter Autostart.

MSConfig.exe - Autostart

Som du ser i bilden ovan finns det rätt många program som startar när mitt Windows 7 går igång. Spotify och Google Chrome kan jag ta bort. Några av de andra kan jag också kryssa bort. För att få reda på mer om programmen gör sökningar på Google eller Bing efter deras namn.

Autostart i Windows 8

Om du har Windows 8 har Microsoft flyttat autostart till Aktivitetshanteraren. Högerklicka på aktivitetsfältet och starta Aktivitetshanteraren. Här hittar du fliken Autostart, under vilken du kan deaktivera sådant du inte behöver. En bonusfiness är att du kan högerklicka på ett objekt och välja Sök online för att göra en sökning för att få reda på vad det är för program.

2: CCleaner hanterar autostart enkelt

Det huvudsakliga syftet med CCleaner är att städa ditt system genom att rensa bort onödiga filer, dubletter och annan bråte som tar upp på plats på hårddisken. Men bland de funktioner som programmet erbjuder finns hantering av autostartande program. Du hittar denna under Verktyg -> Uppstart.

CCleaner autostart

CCleaner är för övrigt ett riktigt bra program som jag varmt kan rekommendera. Nyligen lanserade tillverkaren version 4 av CCleaner, och det är gratis att ladda ner och använda. Om du gillar det kan du uppgradera till Pro-versionen som kostar en liten slant. Vill du veta mer om finesserna, läs min guide till CCleaner 4.0.

3: Autoruns ett gratisprogram för avancerade användare

Det allra mest heltäckande programmet är Autoruns. Det är ett gratisprogram som utvecklas av en underavdelning hos Microsoft som kallas för Sysinternals. Från början var Sysinternals ett fristående företag, men för ett par år sedan köpte Microsoft upp dem eftersom deras program är riktigt bra.

AutoRuns

Autoruns ger dig kontroll över alla existerande ställen där program autostartas. Gränssnittet känns säkert avancerat för ovana användare, och jag rekommenderar det inte till användare som inte har hyfsat höga kunskaper om hur Windows fungerar.

Autoruns innehåller rätt många smarta finesser. Det är till exempel lätt att få fram information om ett autostartande objekt – till exempel sökväg till programmet, storlek, utgivare och så vidare. Om du vill få full kontroll är det Autoruns du ska använda dig av, men som sagt – det riktar sig mot vana användare och är inget för nybörjare.

Lägg till egna autostart-objekt

Som regel vill man mest ta bort onödiga saker från autostart för att få en dator som bootar upp snabbare och ett system där en massa bakgrundsprogram inte tar upp processorkraft och internminne. Men ibland det kan vara smart att lägga till egna program som autostartas.

Ponera att dina morgonrutiner är att starta din dator, och sedan gå och hämta en kopp kaffe. När du kommer tillbaka klickar du alltid igång Photoshop, en webbläsare, din e-postklient, Spotify och Skype. Varför inte då lägga dem i autostart så att de körs igång direkt under tiden du hämtar kaffet?

PCOnline kan du läsa en artikel om att få program att autostartas.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Anders Jönsson2013-04-16 at 17:00Reply

    Jag rekommenderar Soluto, där får man ofta en rekommendation om varje applikation i autostart och kan även se hur andra har gjort. Förutom behåll i autostart och ta bort så kan man välja att fördröja den så att den startar en stund senare.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.