TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Videoredigering

3 gratis videoredigeringsprogram för Windows och OS X

Skribent:
Publicerad: , 10:19
Uppdaterad: 2017-11-18, 07:22
Respons: 1 kommentar

Gratis videoredigering, alternativ till Movie MakerAtt skapa videoklipp för YouTube och liknande tjänster har blivit oerhört populärt. De flesta smartphones låter dig ladda upp dina filmklipp direkt efter att du spelat in dem. Men vill du göra bättre videos behöver du redigera det du spelat in.

Om du tittar på kända YouTubers, kommer du märka att deras videos är redigerade – de har klippt en hel del för att trimma ihop videon till en sammanhängande och bra film. Tystnad, stakande ord, suddig bild och så vidare – sånt behövs ta bort. Här kommer tre gratis videoredigeringsprogram för både Windows och OS X!

Förr fanns det ett hyfsat bra videoredigeringsprogram i Windows, som kom direkt från Microsoft och hette Windows Movie Maker. Det har dock sedan länge begravts, så som Windows-användare får du rikta blicken någon annanstans. Till exempel här nedan, där jag listar tre helt gratis videoredigeringsprogram.

Om du däremot kör Mac OS X, har du ett bra verktyg i form av iMovie. Det klarar alla grundläggande funktioner du behöver för att redigera dina videoklipp. IMovie är gratis och ser ut som en enklare variant av de flesta program i genren.

Tre gratis videoredigeringsprogram

De tre program jag listar här under finns för både Windows och OS X. Något av dem finns till och med för Linux, om du kör det som operativsystem.

Samtliga tre program är gratis att använda för hemanvändare. Du kan behöva registrera ett konto hos tillverkaren för att få gratisversionen. Jag har inte gjort något jämförande test, eftersom de fungerar lite olika och det är främst en smakfråga. Alla tre klarar alla grundläggande funktioner. Så jag skulle rekommendera att du testar själv.

LightWorks gratis videoredigering

LightWorks har ett lättanvänt gränssnitt med många bra funktioner.

1. LightWorks

LightWorks är ett riktigt professionellt videoredigeringsprogram. Om du är van vid exempelvis Adobe Premiere eller liknande, kommer du förmodligen att känna igen upplägget och relativt snabbt komma in i hur det fungerar. Programmet har de flesta funktioner du kan tänkas behöva för att redigera dina videoklipp.

Shortcut videoredigeringsprogram som är kostnadsfritt

Shortcut har ett gränssnitt som du själv anpassar, och det fungerar fint för flera skärmar.

2. Shortcut

När du första gången startar Shortcut kommer det att se annorlunda ut jämfört med traditionella videoredigeringsprogram, men det beror främst på att det arbetar med olika paneler som du själv väljer vilka du vill visa. Under menyn View hittar du alla paneler. Du kan på så sätt anpassa gränssnittet till hur du själv vill ha det. Du kan dela upp programmet på flera skärmar, om du har det, för att göra det mer överskådligt.

Med HitFilm Express och tillägg kan du skapa scener med lasersvärd

HitFilm Express är gratis men det finns gott om coola extra tillägg du kan köpa relativt billigt.

3. HitFilm Express

Själva HitFilm Express är gratis, och det innehåller från start de flesta grundläggande funktionerna. Vill du ha fler finesser och effekter, kan du köp tillägg för programmet. Det finns en lång rad sådana. En bästsäljare är ”Sci-fi adventure pack” som bland annat innehåller teknik för att lägga in lasersvärd (nej, jag tänker inte kalla det för ljussabel, trots att jag är ett enormt Star Wars-fan).

Som sagt, jag väljer att inte rekommendera något av programmen eftersom det är mycket av en smakfråga, samt att de alla har olika finesser som passar olika användare. Eftersom alla är gratis kan du ladda ner och testa dem en efter en.

Mer läsning om videoredigering

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PHOTOSHOP: Sponsrade länkar

Photoshop Elements är det bästa alternativet för hemanvändare som vill redigera och organisera dina digitalfoton! Lätt gränssnitt, enkelt att komma igång och mängder av de bästa funktionerna.

Premiere Elements Klipp ihop dina egna videos och filmer med hemversionen av Premiere! Gör om dina videoklipp till snygga filer för YouTube eller att bränna på DVD.

Kommentarer

En kommentar

  1. Norbert P.2019-01-30 at 15:47Reply

    Hej,
    Shortcut går ej att ladda ner, man länkas till nch-video editor, som jag inte vill ha, för avancerad, språket kan ej ändras.
    Vad är således vitsen med rekommenderingen?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.