TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

3D-TV

3D-TV, kommer det att bli succé?

Skribent:
Publicerad: , 20:25
Uppdaterad: 2011-07-01, 11:34
Respons: 10 kommentarer

3D-TV - Så fungerar 3D-tekniken3D-TV är verkligen något som är hett bland tillverkarna av platt-TV just nu. På CES-mässan för ett tag sedan presenterades en hel del nyheter, även om ingenting verkar finnas på marknaden ännu. Nu presenterar dock Panasonic en TV och Bluray-spelare för 3D – och mer kommer!

Panasonic lanserar inom kort sex stycken platt-TV med stöd för 3D. Det här verkar vara i Japan, så det lär förmodligen ta ett tag innan apparaterna kommer till Sverige. Som vanligt.

Missa inte sommartävlingen där du kan vinna en 3D-TV från LG. Svara på några enkla frågor och vinn en 42-tummare värd 12999 kronor!

3D-TV från Panasonic

Viera TH-P54VT och TH-P50VT2, som TV-apparaterna heter, kommer i 54 respektive 50 tum och har ett pris på motsvarande 43500 kronor samt 35500 kronor för den mindre modellen.

Samtidigt som de kommer med 3D-TV verkar de även komplettera med Bluray-spelare som också har stöd för 3D, skriver Engadget.

Även Sony 3D-TV är på väg ut. I skrivande stund gäller det bara Japan, och priserna för Sonys utbud ligger väldigt högt. Intressant är att man kommer att lansera en firmware för Playstation 3 som gör det möjligt för spelkonsolen att visa 3D! Läs mer om Sonys 3D-prylar.

3D-TV från Panasonic

3D-TV – så fungerar det

3D-TV gör filmupplevelsen bättre. Den vanligaste tekniska lösningen i TV-apparater med stöd för 3D, är att man försöker återskapa en 3D-bild av en vanlig 2D-bild genom att läsa av bilden och göra en bedömning av hur djupet ska balaseras baserat på exempelvis fokus. Denna teknik används dock bara när man ska göra om 2D till 3D.

När det gäller riktig 3D-teknik spelas materialet in i 3D-format redan från början, med speciella kameror. Det kan jämföras med förr i tiden då man lade på 3D-effekterna efteråt med datorhjälp. Nu är istället allt inspelat i 3D.

I likhet med när vi började gå över till Full HD, stöter 3D-tekniken på patrull i och med att filmmaterialet blir mycket tyngre. Det handlar om mycket mer data som ska hanteras. Det här blir ett problem när man ska lagra filmerna, och framför allt när det är dags att börja göra TV-sändningar i 3D-format.

Det är svårt att säga exakt hur allt fungerar, eftersom tekniken är så pass ny och det finns många frågetecken kvar att räta ut. Jag kommer att skriva mer om 3D-TV här på bloggen, där jag berättar mer om nya produkter och hur det går med det allra mest intressanta – materialet, det vill säga filmer och TV.

Glasögonen kan vara coola

För att man ska kunna titta på en 3D-film behövs ett par anpassade glasögon. Det här är förmodligen en av nackdelarna med konceptet. Jag lyssnade på en sändning av POD-radion TWiT (This week in tech) där man förde en diskussion om 3D-TV:ns framtid. Här lyfte man fram faktumet att man ser ut som en idiot i glasögonen.

När man ska samla ihop kompisarna för att se en hockeymatch eller en film, ska man be alla ta med sig sina egna 3D-glasögon eller måste man köpa på sig ett lager? Och hur roligt är det att sitta ett gäng kompisar där alla har på sig ett par fula klumpiga glasögon? En annan nackdel man tog upp var att en del blir sjösjuka och yra i huvudet av att titta på 3D-TV.

3D-TV-glasögon från Sony

Okej… Det är så klart inte sant att man ser ut som en idiot i glasögonen – även om en del tycker det. Det kommer att finnas massor av olika typer av 3D-glasögon i olika prisklasser. Och med tanke på den upplevelse det innebär med 3D-TV jämfört med gamla platta 2D är det en småsak.

Det finns två typer av 3D-glasögon; passiva och aktiva. Här kan du läsa mer om fördelarna med passiva 3D-glasögon!

Dessutom finns det tekniska lösningar som gör att man kan visa 3D-TV utan glasögonen. Genom en teknik med dubbla glas på TV-skärmen kan man frambringa en 3D-effekt utan att tittaren behöver ha på sig speciella 3D-glasögon.

3D-TV och filmen Avatar 3D

Ska du köpa 3D-TV?

3D är något som kommer att explodera under 2010. Det verkar alla som fick se filmen Avatar i 3D ha upplevt. Tyvärr hade jag själv inte möjlighet att se filmen men efter vad jag har hört var 3D-upplevelsen grymt häftigt. Tänk att kunna få samma sak hemma i vardagsrummet? Det är väldigt coolt.

SF Bio satsar stort på 3D-filmer. I april 2010 ska alla SF-biografer kunna visa 3D-film, och redan nu finns en lång rad Hollywood-filmer inplanerade, som alla kommer att sändas i 3D-format.

Frågan om huruvida man kommer att köpa 3D-TV eller inte känns långsiktigt rätt menlös. TV-tillverkarna lägger massor av krut på det här, och inom några år är säkert i stort sett alla nya TV utrustade med stöd för 3D-teknik.

Det är dock värt att läsa på ordentligt innan man köper en TV med 3D-teknik idag. Det är fortfarande väldigt tidigt och det finns en hel del frågetecken. Vill du kunna titta på 3D-filmer i Full HD – vilket man naturligtvis vill – krävs det HDMI 1.4 på TV:n, men det är inte alls vanligt idag.

Sony 3D-TV

3D-filmer hett i Hollywood

Materialet är idag ytterst begränsat. Det finns inte många filmer som ens har spelats in med 3D-teknik, även om det blir allt mer populärt i Hollywood. Väldigt många storfilmer spelas in i detta format för att man ska kunna sända dem på 3D-bio samt skapa Bluray-filmer med 3D-stöd för filmkonsumenterna.

I slutändan handlar det dock om tid och tålamod. TV-tillverkarna har inte mycket tålamod, och de vill vara först ut. Men som konsument gör man rätt i att avvakta litegrann, såvida man inte verkligen brinner för konceptet. Att köpa första bästa 3D-TV idag kan vara ett misstag. Enligt mig. Jag fortsätter hellre och gotta mig i nyheterna och väntar lite…

Jag kommer att uppdatera det här inlägget allt eftersom tekniken klarnar.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

10 kommentarer

 1. Erik2011-12-30 at 15:38Reply

  Jag har länge funderat på en 3d-tv faktiskt. Fast sist jag va på 3d-bio så va fick jag typ ont i huvet av det, fast det kankse är bättre nu för tiden? annan teknik som sagt…

 2. Bra 3d tv2011-10-27 at 15:28Reply

  Finns inte speciellt mycket tvivel kvar om att 3D Tv kommer att slå. Det är här och kommer att bli standard framöver enligt mig. Så klart är det bättre känsla på tv och om man skulle sitta utan fula brillor på näsan… men det lär dröja innan priset på apparater utan krav på glasögon går ner så att en vanlig ”svensson” kan köpa…

 3. Larry2011-02-12 at 23:28Reply

  3dtv kommer absolut att slå igenom, tekniken verkar ju finnas men det måste finnas ett större ubud att titta på. Sen måste det vara utan glasögon men det finns ju redan.

 4. 3D i din TV – omfattande genomgång, så här fungerar det | Teknikbrunnen.se2010-06-19 at 19:12Reply

  […] Men hur fungerar då 3D-TV och vad behöver du veta för att köpa rätt till just ditt hem? CrunchGear har en mycket omfattande guide och genomgång till 3D som är värd att kolla igenom. Den som vill kan läsa igenom precis allt men lika väl skumma för att ta till sig godbitarna. Även TKJ har en bra inlägg som är värt att läsa, du finner det här. […]

 5. frogart2010-02-10 at 17:14Reply

  Som synskadad har jag ingen nytta av 3D för man behöver båda sina ögon intakta…bara ett konstaterande;)

 6. Viktor2010-02-10 at 15:54Reply

  All skepsis är befogad enligt mitt tycke. Folk kommer inte springa som tokiga och köpa varsin 3D-TV den närmsta tiden. Men jag är ändå ölvertygad att efterfrågan kommer att öka ju mer tekniken utvecklas och innan priserna på 3D-TV sjunker till vettiga priser så betyder nog tekniken iaf ett välbehövligt lyft för biografer som haft det tungt i dessa dagar.

  Jag har inte sett Avatar (än), men det ska ske inom en snar framtid tänkte jag. Det gör jag då på bio, någon 3D-TV lär inte dyka upp i mitt vardagsrum än på länge (om jag inte vinner på lotto dvs).

 7. Es2010-02-10 at 08:47Reply

  Avatar 3D och vanliga Avatar skiljer sig faktiskt extremt lite i min mening. Anser inte att 3D versionen gav mig någon ”OMG” känsla som alla säger att de fick. I min mening är det för att filmen är över hypad. Filmen är så storslagen så att säga, så folk tror på allvar att det är 3Dn som gjort det, vilket enligt mig inte är fallet. Det är bara en film som haft en storbudget och kostat på sig rejält för att allt ska se coolt ut.

 8. Admin Leksakerochprylar2010-02-09 at 23:29Reply

  Jag håller med dig helt och hållet (Så pass att jag länkar till dig från mitt inlägg).
  Jag är verkligen inte säker på att 3D-TV kommer att slå. Vilket utbud kommer man att kunna få tag på utan att behöva byta ut alla sina prylar? Kommer ”vanlig” TV att kunna sända i 3D och hur mycket får man betala extra i framtiden för 3D-Kanaler. Lär knappast bli gratis?

 9. 3D-TV från Panasonic | Leksakerochprylar.nu2010-02-09 at 23:26Reply

  […] finns fler bloggare där ute som skriver om 3D-TV med viss skepsis […]

 10. Aemony2010-02-09 at 22:47Reply

  Jag såg Avatar i både 3D och 2D och även om 3D ingav mer så från mitt perspektiv (en tvättäkta Gamer som har skillzen att kunna få en 3D-känsla i 2D-spel på en vanlig datorskärm) var det inte så mycket större skillnad.

  De härligaste ställena där 3D verkligen lyste igenom var på närbilder och slöa bilder. Tyvärr så under resten av filmen så gav inte 3D något så mycket extra, och när jag såg 2D-versionen så var det verkligen inget jag hann sakna.

  3D-versionen var verkligen en upplevelse, men inget jag är villig att spendera flera tiotusentals kronor på att få uppleva igen. Däremot så är jag nog villig att lägga ut runt 5000:- för att skaffa mig ett par glasögon och en 3D-skärm från Nvidia, och spela mina PC-spel i samma 3D.

  Also, för diskussionens skull så kan jag meddela att Tv-tillverkarna har redan skapat TV-apparater där du inte behöver ha glasögon för att kunna uppleva 3D. Det löste dem genom att sätta en extra glasskiva en bit framför bilden som agerar som glasögonen, och även om det inte riktigt blir samma så skulle det vara väldigt bra 3D-känsla man fick av dem.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.