TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Integritet

4 gratis (+4 betal) VPN-tjänster skyddar dig online!

Skribent:
Publicerad: , 00:13
Uppdaterad: 2018-07-24, 23:24
Respons: 4 kommentarer

Skaffa bäst VPN-tjänstVPN-tjänster har blivit väldigt populära de senaste åren. Från att främst varit något olika grupper av Internetanvändare har kört för att vara anonyma online, och inte lämna spår i form av IP-nummer, har tjänsterna fått fler nyttiga områden.

De gör till exempel att du kommer runt så kallad geoblockering, som bland annat sajter som strömmar video utnyttjar för att bestämma vilka länder som ska komma åt specifikt material. Netflix har olika utbud beroende på var du befinner dig i världen. Med en VPN-tjänst kan du framstå som om du sitter i USA, och därmed kommer du åt det amerikanska utbudet av filmer och TV-serier – vilket är mycket större än det svenska.

Geoblockering har jag skrivit om vid flertalet tillfällen. Det är en irriterande teknik som används för att dela upp Internet efter landsgränser, vilket i princip går emot hela grejen med ett öppet nätverk.

TV-kanaler, såsom Comedy Central med flera, blockerar oss svenskar från att komma åt TV-program. En VPN-tjänst inställd på att koppla upp dig via ett amerikanskt IP-nummer tar bort den blockeringen.

Titta på USA:s Netflix

Netflix använder sig av geoblockering för att spärra ute länder var filmbolagen inte givit licens. Det innebär att det finns betydligt mer material på amerikanska Netflix, än på svenska. Men eftersom blockeringen bara läser av var någonstans du befinner dig, och inte är kopplat till ditt konto, så kommer du åt amerikanska Netflix när du är i USA.

Eller… när du lurar Internet till att tro att du är i USA. Skaffar du en VPN-programvara med tillhörande prenumeration – priserna ligger från 20 kronor och uppåt i måmnaden – kan du surfa via en server i USA, och därmed lura Netflix till att tro att du är i USA.

Det här är inte något lagbrott. Möjligen en smula omoraliskt gentemot filmbolagen som bara säljer licenser för USA och inte länder i Europa, så om du bryr dig om det kan du sluta läsa nu.

NordVPN låter dig surfa via USA
image-25075

Använd en VPN-programvara för att surfa via USA, och komma runt geoblockeringen. Superenkelt! Här visas NordVPN.

I din VPN-programvara kan du bestämma från vilken land du vill surfa. Klicka i USA (exakt hur det fungerar skiljer sig lite mellan programmen men det är som regel självförklarande). Bilden ovan är ett exempel med NordVPN.

När du väl är uppkopplad via USA, går du til Netflix.com och loggar in som vanligt. Du använder som sagt ditt vanliga konto, eftersom geoblockeringen inte är kopplad dit. (Ännu – det är möjligt att filmbolagen kräver att Netflix gör så.) Väl inloggad ser du allt material som finns i USA.

Netflix USA via VPN
image-25076

Hos Netflix USA finns bland annat TV-serierna Supergirl och Supernatural, bara för att nämna ett par populära.

Värt att påpeka är att jag med vissa VPN-tjänster fått problem med att logga in på Netflix när jag surfar via USA. Det här beror förmodligen på att Netflix har tvingats blockera IP-nummer tillhörande kända VPN-servrar, just för att filmbolagen är sura.

Mycket säkrare med VPN

Ett annat skäl att ha en VPN-tjänst är om du ofta kopplar upp dig via öppna trådlösa nätverk, på flygplatser, tågstationer, gallerior och så vidare. I och med att VPN-tjänsten krypterar all data du skickar, är du skyddad även på öppna WiFi. Detta används exempelvis av de som tittar vill titta på sajter som Dreamfilm utan att lämna spår.

Tipsa dina vänner om VPN-tjänster! Klicka Dela för att rekommendera artikeln på Facebook. Tack på förhand!

 

Surfa säkrare var du än är

Utan att kryptera finns alltid risken att någon försöker läsa av datan som skickas från dig. Skulle du då logga in på en sajt som inte själva krypterar (med https), går det att utläsa dina inloggningsuppgifter om man avlyssnar trafiken.

Därför finns det flera skäl till varför du ska ha en VPN-tjänst. Du behöver inte alltid ha den igång, eftersom de ofta gör att överföringshastigheterna blir sämre, men om du som sagt vill komma runt geoblockering eller vill kryptera all trafik (exempelvis vid bankärendet eller annat som du är orolig över) är det en billig försäkring.

En schysst VPN-tjänst kostar runt 40-50 i månaden (men ofta finns det rabatter som sänker ditt pris rejält). I den här artikeln listar jag fyra stycken gratis VPN-tjänster, och dessutom får du fyra stycken bonustips till kommersiella tjänster.

Fördelen med att använda en betaltjänst är att surfhastigheten är bättre på dessa jämfört med gratistjänsterna. De flesta gratistjänsterna erbjuder även kommersiella alternativ, och du kan utgå från att företagets bandbredd prioriteras till de betalande användarna.

Det är därför en gratis VPN kan göra allt väldigt slött. Betaltjänsterna erbjuder mycket bättre bandbredd. Om du inte sitter med mätverktyg, lär du förmodligen inte märka någon skillnad, för bra är de bästa tjänsterna idag!

Låt inte en missnöjd upplevelse av en gratis VPN hindra dig från att skaffa en kommersiell.

Här hittar du de bästa VPN-tjänsterna på svenska!

4 gratis VPN-tjänster att prova

Som jag skrev ovan har VPN-tjänster blivit mycket populära de senaste åren, inte minst på grund av att staten och privata institutioner (för att inte tala om kriminella organisationer) i allt större utsträckning börjar övervaka Internetanvändare. Det är inget som uppskattas och en VPN-tjänst är ett bra skydd för dig som vill behålla din integritet.

Här nedan kommer en snabb genomgång av fyra stycken omtyckta gratistjänster. Vilken som är bäst är svårt att säga, då resultatet varierar mellan användare. Det är många aspekter som spelar in så prova gärna ett par av dem innan du bestämmer dig.

Längre ner i artikeln tipsar jag även om fyra stycken kommersiella tjänster, som jag själv har testat med gott resultat. Vill du inte betala för en tjänst som drivs av ett mindre företag, kanske det är lättare att motivera köp från större kända tillverkare (såsom F-Secure).

CyberGhost

CyberGhost VPN finns för Windows, Mac OS X, iOS, Android och Linux. Det är en relativt populär tjänst med sina 10 miljoner användare världen över. Ett av verktygen de lyfter fram är anonym torrent-nedladdning – om du nu sysslar med sådant.

Gratis VPN via Hotspot Shield

Hotspot Shield

Hotspot Shield har funnits i ett tag och har haft över 500 miljoner nedladdningar av sin klient, som finns för Windows, Mac OS X, iOS och Android. Skydda din enhet och lås upp geoblockerade sajter.

VPSME.me

Här kan du komma igång med en VPN-tjänst helt gratis och helt utan registrering. Det ska bara vara att ladda ner VPSME.me och sätta igång. Stöd finns i likhet med de flesta för Windows, Mac OS X, Android och iOS.

Browsec VPN

Det här är egentligen ingen komplett VPN-tjänst, utan ett tillägg för webbläsaren Chrome. Om du framför allt är ute efter en VPN-tjänst för att komma runt geoblockering på olika videosajter, kan det här räcka för dig. Browsec VPN är lätt att komma igång med och att lära sig.

Om du fastnar för någon av tjänsterna, erbjuder företagen som regel en betalversion där du som sagt får bättre prestanda på hastigheten. Du kan naturligtvis fortsätta använda gratisversionen om du hellre vill det, men möjligheten att uppgradera finns där om du tycker det går för långsamt.

Nedan listar jag fyra kommersiella tjänster som jag själv testat med framgång. Flera av dem finns översatta till svenska, och prislappen är en billig försäkring.

F-Secure Freedome svensk VPN-tjänst

Freedome VPN från det finska säkerhetsföretaget F-Secure finns så klart översatt till svenska.

…och 4 kommersiella VPN-tjänster

Det finns en lång rad olika kommersiella VPN-tjänster. I princip alla gratistjänster finns även i en betalversion, och skillnaden mellan utvecklarnas gratis- och betalversioner, är att de du betalar för har bättre prestanda, samt att du får fler funktioner.

Det du främst märker om du går över till en betaltjänst, är som sagt att hastigheten blir bättre. Betalande användare prioriteras naturligtvis via företagens proxyservrar. De flesta tjänster låter dig dock testa betalversionen gratis i en månad eller så. Här nedan kommer en lista över fyra omtyckta tjänster.

PrivateVPN

PrivateVPN släppte för ett litet tag sedan sin lösning översatt till svenska, om du föredrar att använda program som är på modersmålet. VPN-lösningen finns för Windows, Mac OS X, Linux, Android och iOS. I skrivande stund ligger priset på 630 kronor per år. Läs mitt test av PrivateVPN. Rekommenderas varmt!

PrivateVPN - Bäst VPN?

PrivateVPN låter dig testa gratis, och ger dig rabatt om du köper.

NordVPN

NordVPN är en mycket populär tjänst, som säger sig ha väldigt snabba servrar, och gör allt du kan begära av en bra VPN-tjänst – plus lite till. Kryptering, komma runt geoblockering, använda Internet utan att vara spårbar, och enligt egen utsago sparar de inga loggar över sina användare. Enkelt att komma igång med!

F-Secure Freedome

Säkerhetsföretaget F-Secure erbjuder en lättanvänd VPN-programvara som finns för såväl Windows som Mac OS X, samt Android och iOS. Du kan alltså enkelt skydda såväl dator som surfplatta och smartphone. Läs mitt test av F-Secure Freedome.

PureVPN

Enligt utvecklarna själva är PureVPN bland världens största VPN-tjänster. Företaget har hundratals proxyservrar runt om i världen, som bland annat optimerar hastigheten men även låter dig komma runt geoblockering genom att få din dator (eller surfplatta, smartphone) att se ut att vara uppkopplad från något av alla de länder de finns i.

Gränssnittet är snäppet fylligare än de flesta andra, eftersom programmet har en del finesser som kan vara nyttiga för den lite mer avancerade användaren. Är du en datornörd eller helt enkelt bättre än gemene man på datorer och teknik, så är PureVPN ett bra val!

Köpa den billigaste och bästa VPN-tjänsten genom att kolla priser
image-25077

Besök alla VPN-tjänsterna för att hitta den med bäst funktionalitet och pris. Och support, om du vill ha det.

Kolla priser innan köp!

Innan du väljer – klicka dig in på alla sajterna och kolla vad de har för aktuella erbjudanden! VPN-tjänster har med jämna mellanrum riktigt bra rabatter som drar ner priset ordentligt. När det här skrivs kan du få PureVPN för ner till 20 kronor i månaden! Och som TkJ-läsare får du alltiud rejäla rabatter hos PrivateVPN!

Här nedan hittar du en lista över bra och kommersiella VPN-tjänster. Klicka på varje länk för att öppna dem i varsitt fönster. Kolla sedan om de har några bra erbjudanden.

Olika VPN-tjänster

Det finns naturligtvis fler, och jag kommer fylla på mina listor allt eftersom jag hittar nya.

Fler artiklar om VPN

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

4 kommentarer

 1. DerDummeSchwede2017-04-28 at 15:11Reply

  Har provat några olika VPN och till slut fastnade jag för Bahnhof Open VPN som har starkare kryptering än PPTP. 40:- i månaden och för det får man VPN till 3 st datorer.Jag har det på min Android phone,till min Desktop, och min surfplatta.
  Bahnhof sparar data i bara 6 timmar.Tyvärr har man vad jag vet
  inte möjlighet att undvika geoblockering då alla IP adresser
  är svenska, men det kommer nog.
  Dessutom har man en VD som inte går med på att lämna ut något i första taget.

 2. Aake Hultgren2017-04-17 at 18:11Reply

  Nyligen hemkommen från Thailand kan jag konstatera att myndigheterna försöker blockera vpn. Hade stora problem att jobba på distans då allt ska gå via vpn.

 3. Bengt Samuelsson2017-04-17 at 09:27Reply

  https://www.tunnelbear.com/ funkar väldigt bra för mig

 4. Bengt Samuelsson2017-04-17 at 09:18Reply

  Jag är mycket nöjd med https://www.tunnelbear.com/

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.