4 gratis (+4 betal) VPN-tjänster skyddar dig online! | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Integritet

4 gratis (+4 betal) VPN-tjänster skyddar dig online!

Skaffa bäst VPN-tjänstVPN-tjänster har blivit väldigt populära de senaste åren. Från att främst varit något olika grupper av Internetanvändare har kört för att vara anonyma online, och inte lämna spår i form av IP-nummer, har tjänsterna fått fler nyttiga områden.

De gör till exempel att du kommer runt så kallad geoblockering, som bland annat sajter som strömmar video utnyttjar för att bestämma vilka länder som ska komma åt specifikt material. Netflix har olika utbud beroende på var du befinner dig i världen. Med en VPN-tjänst kan du framstå som om du sitter i USA, och därmed kommer du åt det amerikanska utbudet av filmer och TV-serier – vilket är mycket större än det svenska.

Geoblockering har jag skrivit om vid flertalet tillfällen. Det är en irriterande teknik som används för att dela upp Internet efter landsgränser, vilket i princip går emot hela grejen med ett öppet nätverk.

TV-kanaler, såsom Comedy Central med flera, blockerar oss svenskar från att komma åt TV-program. En VPN-tjänst inställd på att koppla upp dig via ett amerikanskt IP-nummer tar bort den blockeringen.

Ett annat skäl att ha en VPN-tjänst är om du ofta kopplar upp dig via öppna trådlösa nätverk, på flygplatser, tågstationer, gallerior och så vidare. I och med att VPN-tjänsten krypterar all data du skickar, är du skyddad även på öppna WiFi.

Tipsa dina vänner om VPN-tjänster! Klicka Dela för att rekommendera artikeln på Facebook. Tack på förhand!

 

Surfa säkrare var du än är

Utan att kryptera finns alltid risken att någon försöker läsa av datan som skickas från dig. Skulle du då logga in på en sajt som inte själva krypterar (med https), går det att utläsa dina inloggningsuppgifter om man avlyssnar trafiken.

Därför finns det flera skäl till varför du ska ha en VPN-tjänst. Du behöver inte alltid ha den igång, eftersom de ofta gör att överföringshastigheterna blir sämre, men om du som sagt vill komma runt geoblockering eller vill kryptera all trafik (exempelvis vid bankärendet eller annat som du är orolig över) är det en billig försäkring.

En schysst VPN-tjänst kostar runt femtiolappen i månaden. I den här artikeln listar jag däremot fyra stycken tjänster som är gratis att använda. Dessutom får du fyra stycken bonustips till kommersiella tjänster. Fördelen med att använda en betaltjänst är att surfhastigheten oftast är bättre på dessa jämfört med gratistjänsterna.

Här kan du läsa mer om bra VPN-tjänster, varav många är svenska.

4 gratis VPN-tjänster att prova

Som jag skrev ovan har VPN-tjänster blivit mycket populära de senaste åren, inte minst på grund av att staten och privata institutioner (för att inte tala om kriminella organisationer) i allt större utsträckning börjar övervaka Internetanvändare. Det är inget som uppskattas och en VPN-tjänst är ett bra skydd för dig som vill behålla din integritet.

Här nedan kommer en snabb genomgång av fyra stycken omtyckta gratistjänster. Vilken som är bäst är svårt att säga, då resultatet varierar mellan användare. Det är många aspekter som spelar in så prova gärna ett par av dem innan du bestämmer dig.

Längre ner i artikeln tipsar jag även om fyra stycken kommersiella tjänster, som jag själv har testat med gott resultat. Vill du inte betala för en tjänst som drivs av ett mindre företag, kanske det är lättare att motivera köp från större kända tillverkare (såsom F-Secure).

CyberGhost

CyberGhost VPN finns för Windows, Mac OS X, iOS, Android och Linux. Det är en relativt populär tjänst med sina 10 miljoner användare världen över. Ett av verktygen de lyfter fram är anonym torrent-nedladdning – om du nu sysslar med sådant.

Gratis VPN via Hotspot Shield

Hotspot Shield

Hotspot Shield har funnits i ett tag och har haft över 500 miljoner nedladdningar av sin klient, som finns för Windows, Mac OS X, iOS och Android. Skydda din enhet och lås upp geoblockerade sajter.

VPSME.me

Här kan du komma igång med en VPN-tjänst helt gratis och helt utan registrering. Det ska bara vara att ladda ner VPSME.me och sätta igång. Stöd finns i likhet med de flesta för Windows, Mac OS X, Android och iOS.

Browsec VPN

Det här är egentligen ingen komplett VPN-tjänst, utan ett tillägg för webbläsaren Chrome. Om du framför allt är ute efter en VPN-tjänst för att komma runt geoblockering på olika videosajter, kan det här räcka för dig. Browsec VPN är lätt att komma igång med och att lära sig.

Om du fastnar för någon av tjänsterna, erbjuder företagen som regel en betalversion där du som sagt får bättre prestanda på hastigheten. Du kan naturligtvis fortsätta använda gratisversionen om du hellre vill det, men möjligheten att uppgradera finns där om du tycker det går för långsamt.

Nedan listar jag fyra kommersiella tjänster som jag själv testat med framgång. Flera av dem finns översatta till svenska, och prislappen brukar ligga på 40-60 kronor i månaden – en billig försäkring.

F-Secure Freedome svensk VPN-tjänst

Freedome VPN från det finska säkerhetsföretaget F-Secure finns så klart översatt till svenska.

…och 4 kommersiella VPN-tjänster

Det finns en lång rad olika kommersiella VPN-tjänster. I princip alla gratistjänster finns även i en betalversion, och skillnaden mellan utvecklarnas gratis- och betalversioner, är att de du betalar för har bättre prestanda, samt att du får fler funktioner.

Det du främst märker om du går över till en betaltjänst, är som sagt att hastigheten blir bättre. Betalande användare prioriteras naturligtvis via företagens proxyservrar. De flesta tjänster låter dig dock testa betalversionen gratis i en månad eller så. Här nedan kommer en lista över fyra omtyckta tjänster.

PrivateVPN

PrivateVPN släppte för ett litet tag sedan sin lösning översatt till svenska, om du föredrar att använda program som är på modersmålet. VPN-lösningen finns för Windows, Mac OS X, Linux, Android och iOS. I skrivande stund ligger priset på 630 kronor per år. Läs mitt test av PrivateVPN.

OVPN

OVPN är en populär svensk tjänst som gör allt du kan begära av en bra VPN-tjänst. Kryptering, komma runt geoblockering, använda Internet utan att vara spårbar, och enligt egen utsago sparar de inga loggar över sina användare. Inga maxtak på trafik och hastighet.

F-Secure Freedome

Säkerhetsföretaget F-Secure erbjuder en lättanvänd VPN-programvara som finns för såväl Windows som Mac OS X, samt Android och iOS. Du kan alltså enkelt skydda såväl dator som surfplatta och smartphone. Läs mitt test av F-Secure Freedome.

PureVPN, populär VPN-tjänst

Enligt företaget själva är PureVPN världens snabbaste VPN-tjänst.

PureVPN

Enligt utvecklarna själva är PureVPN bland världens största VPN-tjänster. Företaget har hundratals proxyservrar runt om i världen, som bland annat optimerar hastigheten men även låter dig komma runt geoblockering genom att få din dator (eller surfplatta, smartphone) att se ut att vara uppkopplad från något av alla de länder de finns i.

Fler artiklar om VPN

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

 • DerDummeSchwede

  Har provat några olika VPN och till slut fastnade jag för Bahnhof Open VPN som har starkare kryptering än PPTP. 40:- i månaden och för det får man VPN till 3 st datorer.Jag har det på min Android phone,till min Desktop, och min surfplatta.
  Bahnhof sparar data i bara 6 timmar.Tyvärr har man vad jag vet
  inte möjlighet att undvika geoblockering då alla IP adresser
  är svenska, men det kommer nog.
  Dessutom har man en VD som inte går med på att lämna ut något i första taget.

 • Nyligen hemkommen från Thailand kan jag konstatera att myndigheterna försöker blockera vpn. Hade stora problem att jobba på distans då allt ska gå via vpn.

 • https://www.tunnelbear.com/ funkar väldigt bra för mig

 • Bengt Samuelsson

  Jag är mycket nöjd med https://www.tunnelbear.com/

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.