TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

5 enkla sätt att stoppa de flesta attackerna mot din dator

Skribent:
Publicerad: , 19:29
Uppdaterad: 2017-09-23, 22:44
Respons: 3 kommentarer

Tips om säkerhet på InternetVisste du att 85 procent av alla riktade attacker mot datorer på nätet kan stoppas med enkla medel? Nätbrottslingar är snabba på att utnyttja nya säkerhetshål för att sprida farlig kod och genomföra bedrägerier. Använder du Internet behöver du helt enkelt skydda dig – på olika sätt.

Det råder fortfarande en myt om att det räcker att undvika suspekta sajter och piratkopierade spel för att slippa angrepp, men det stämmer inte alls idag, lika lite som att du märker virusinfektioner på att alla bokstäver på skärmen trillar ner i ena hörnet. Skadlig kod sprids ibland även på fullt legitima sajter, och det kan räcka med att du surfar in på en sajt för att bli infekterad. Här kommer fem enkla tips på hur du skyddar dig och stoppar attackerna!

Säkerhetsföretaget F-Secure gick härom dagen ut med en rapport om att 7 av 10 företag riskerar intrång på grund av dåligt uppdaterade programvaror. Man hänvisar till en ny studie som säger att 85 procent av alla riktade IT-attacker skulle kunna stoppas med enkla medel.

Det är bland annat dessa tips som jag tar upp i den här artikeln, men jag har justerat innehållet till att passa hemanvändare som inte är proffs. Att skydda sig själv och sin dator på Internet är viktigt. Säkerhet kan inte underskattas, samtidigt som jag brukar påpeka att det alltid är en avvägning mellan att vara kritisk utan att bli rädd och paranoid.

Du ska känna dig säker när du använder Internet. Att vara 100 procent säker och skyddad är tyvärr inte möjligt, men det går att eftersträva att vara så skyddad som möjligt utan att det tar bort det roliga och nyttiga i att använda nätet. De fem tips du kan läsa här nedan är några du bör följa.

Skydda dig mot farlig kod och bedrägerier
image-23855

Det finns en massa faror på Internet – skadlig kod, bedrägerier, nätbrottslingar och annat. Om du lär dig skydda dig och din dator behöver du inte vara rädd!

1. Uppdatera operativsystem och programvaror

Något som nätbrottslingar alltid är på jakt efter, och som ständigt dyker upp, är säkerhetshål i olika programvaror – och i själva operativsystemet. Framför allt handlar det om säkerhetshål i program som körs via din webbläsare. Ett säkerhetshål som låter brottslingar via infekterade webbsidor köra kod lokalt på besökares datorer är inte ovanligt, men väldigt farligt.

F-Secures analys som jag skrev om ovan konstaterar att 7 av 10 företag löper risk att utsättas av attacker som utnyttjar säkerhetshål just på grund av att de inte uppdaterar sina program och operativsystem ordentligt. Samma sak gäller så klart hemanvändare.

I och med Windows 10 kommer operativsystemet automatiskt att uppdateras med nya säkerhetsfixar. Till skillnad mot tidigare versioner av Windows går det inte att stänga av detta – något som är positivt eftersom dåligt uppdaterade PC-datorer ställer till det på Internet, genom att de blir infekterade av trojaner och annat som exempelvis skickar ut skadlig kod och skräppost, eller genomför attacker mot sajter.

Läs mer om bonät av infekterade datorer är kraftfullare än superdatorer

Patch My PC uppdaterar dina program automatiskt och gratisHar du en äldre version av Windows ska du alltså ha Windows Update aktiverat så att säkerhetsuppdateringar automatiskt laddas ner och installeras.

När det gäller programvaror sköter nya webbläsare om en del för att hålla dina tillägg säkrade, men du behöver hålla koll på nya uppdateringar av programmen du använder. Det bästa sättet är att lägga över det här arbetet på ett program som gör det åt dig. Patch My PC är ett bra gratisprogram.

För drivrutiner finns det andra program som sköter om dessa uppdateringar. Två av de bästa alternativen är Driver Booter och Driver Easy. De kostar en liten slant om året men det är värt pengarna för att hålla din PC uppdaterad. Gamla drivrutiner kan ställa till det.

Tipsa gärna dina vänner! Hjälp kompisarna att skydda sig mot hot på Internet genom att rekommendera den här artikeln på Facebook. Tack!

 

2. Ta backup på alla viktiga filer

Ta alltid säkerhetskopior på dina viktiga filer. Skulle något hända med ditt system, vad gör du om alla dina digitalfoton på datorn försvinner och inte går att återskapa? Det är extremt vanligt att användare tänker att ”det drabbar inte mig” och att ”jag fixar det imorgon”. Sen kraschar hårddisken, datorn blir stulen eller skadlig kod infekterar systemet och förstör filer. Alla foton och videoklipp är väck. Alla de senaste fem åren av barnens uppväxt är försvunna för alltid.

Vänta därför inte tills imorgon med att sätta igång en backup-lösning, om du inte redan har en. Du bör säkerhetskopiera dels till en lokal enhet – till exempel en nätverkshårddisk eller extern hårddisk – och dels till någon form av backup-lösning som inte finns hos dig utan sker över Internet till servrar någon annanstans. Det behöver inte vara en betaltjänst; du kan till exempel synka alla dina dokument till din jobbdator med gratisprogrammet BitTorrent Sync.

Läs om hur du enkelt aktiverar backup i Windows 10

Säkerhetskopiering i Windows 10
image-23856

Windows 10 har en bra och lättanvänd funktion för att säkerhetskopiera dina dokument till exempelvis en extern hårddisk.

3. Använd inte konto med administrativa rättigheter

Att ha administratörsrättigheter på ditt standardkonto i Windows är ingen bra idé. Det är rätt vanligt att man av gammal vana och av lättja sätter standardkontot som administratör för att enklare och utan frågor ska kunna ändra i systemet. Problemet är att det inte bara är du som kan ändra, utan även program – och där inkluderas trojaner, spyware och annat skräp.

Läs om hur du fixar rätt konto i Windows

4. Kör alltid antivirus och säkerhetsprogram

Symantec Norton Security ersätter nio äldre programOkej, jag vet att du som följer min blogg förmodligen tycker att jag tjatar nu. Men det är alltid värt att påminna om vikten av att alltid ha ett bra och aktivt antivirusprogram som hindrar att skadlig kod installeras på din dator. För skulle du köra utan antivirus och sedan bli infekterad (vilket du förmodligen inte märker eftersom dagens trojaner gömmer sig och gör allt för att inte märkas) är det inte alls säkert att du kan ta bort viruset.

Antivirus arbetar framför allt proaktivt, vilket innebär att de är till för att hindra skadlig kod från att infektera din dator. Visst kan antivirus hjälpa dig att städa bort skadlig kod, men det finns ingen garanti för att det här fungerar. Långt ifrån. Därför ska antivirus alltid vara aktivt i bakgrunden.

Det jag främst rekommenderar är att du skaffar ett kommersiellt säkerhetspaket, eftersom de innehåller allt du behöver. Och eftersom allt körs i samma program drar de mindre prestanda än vad det gör om du har fristående gratisprogram för antivirus, antispyware, skydd mot farliga webbsidor och brandvägg. Mina favoriter är Symantec Security (väldigt enkelt att använda och tar mycket lite av datorns kraft) samt Kaspersky Internet Security (många inställningar; passar alla men kan locka lite mer vana användare – även detta tar lite prestanda).

2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.

Men vill du absolut inte betala för säkerhetspaket finns det gott om gratis virusskydd som också fungerar fint.

5. Kunskap är det viktigaste skyddet!

Facebook-säkerhetDet är alltså viktigt att uppdatera din dator, att skydda den med rätt program och så vidare. Men det allra viktigaste för att vara säker på Internet, det är kunskap.

Vill du vara säker behöver du lära dig hur du skyddar dig. Det finns väldigt många typer av bedrägerier på Internet, och många handlar om att lura användaren. I sådana fall hjälper det inte hur bra säkerhetsprogram du än har. Det enda som hjälper då är kritiskt tänkande och kunskap.

Här nedan hittar du många artiklar om säkerhet för datorer och Internet. Ta reda på vad du ska tänka på för att skydda dig mot Internetbrottslingar som sprider farlig kod, bedragare som vill lura av dig dina pengar, och så vidare.

Dela gärna artiklarna på sociala nätverk som Facebook och Twitter, för att tipsa dina vänner om att skydda sig!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

3 kommentarer

  1. Emma Fager2015-09-04 at 20:46Reply

    Gäller det även när barnen attackerar datorn? Annars skiter jag i att läsa artikeln! :)

  2. Carl Stridsberg2015-09-04 at 20:09Reply

    delar detta…

  3. Carl Stridsberg2015-09-04 at 20:09Reply

    Tack, Tommy! :)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.