TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows

5 snabba sätt att städa hårddisken på din PC

Skribent:
Publicerad: , 06:48
Uppdaterad: 2017-03-02, 15:34
Respons: 3 kommentarer

Städa hårddiskenDe flesta nya datorer har en SSD istället för hårddisk, eftersom dessa är helt tysta, blir inte så varma, tar mindre plats, har inga rörliga delar som kan strula, är ofta snabbare än traditionella hårddiskar, samt: är avsevärt dyrare.

Det sista argumentet gör att du har begränsat med lagringsutrymme. Såvida du inte lägger till många tusenlappar på ditt köp, brukar SSD:n sällan vara över 256 GB. Och brukar du då använda din dator till att ladda ner tunga filer, redigera filmer eller digitalfoto, eller köra spel, blir lagringsplatsen snabbt full.

Om du har en stationär dator så har den förmodligen både SSD och traditionell hårddisk, och då har du nog tillräckligt med lagringsutrymme. Även de lite dyrare bärbara datorer brukar ha såväl SSD som vanlig hårddisk.

Tanken med detta är att SSD:n ska användas för operativsystemet, för att det ska gå snabbt att starta datorn. Men det brukar ändå bli så att man som användare installerar även program och spel på SSD:n eftersom de också startar snabbt om du gör det.

Och då drabbas du av samma problem som de användare som bara har en SSD, det vill säga att lagringsutrymmet tar slut. I fallen där datortillverkare sätter in både SSD och vanlig hårddisk, brukar själva SSD:n ha rätt begränsad plats. I många fall rör det sig om runt 100 GB, och det tar snabbt slut om du installerar ett par stora program och spel.

Tipsa gärna dina vänner! Dina kompisar har säkert också problem med fulla hårddiskar. Så klicka gärna Rekommendera!

 

5 tips för att städa rent

Det är då du behöver de här tipsen om att städa ditt lagringsutrymme. Att drabbas av utrymmesbrist är dock något de flesta råkar ut för, oavsett vad du har för konfiguration. Så här följer fem tips om att städa lagringsutrymmet!

En vanlig missuppfattning är att din dator blir snabbare bara för att du rensar i lagringsutrymmet. Så är inte fallet, även om det ändå finns en viss sanning i det. Om din hårddisk börjar ta slut på plats, och du bara har exempelvis 50-100 MB kvar, så kan det här påverka hastigheten.

Windows använder ett så kallat virtuellt minne – eller växlingsfil – som innebär att operativsystemet utnyttjar lagringsmediet för att minska belastningen på ditt internminne. Och om du då har alldeles för lite lagringsutrymme på din hårddisk eller SSD, kommer Windows inte kunna utnyttja sitt virtuella minne till max, och då kan hastigheten på ditt system påverkas.

Windows Diskrensning

Windows egna verktyg Diskrensning är en bra start för att städa ditt system.

1. Windows egna Diskrensning

Det första steget i att rensa upp på din lagringsenhet, är att köra Windows egna Diskrensning. Det tar bort mycket av temporära filer, fast det rekommendera ändå att du även går igenom de övriga tipsen för att återställa så mycket som möjligt.

Du startar Diskrensning genom att öppna Utforskaren, klicka på Den här datorn, och sedan högerklicka på den hårddisk eller SSD som du vill städa på. I menyn väljer du Egenskaper och sedan klickar du på Diskrensning.

När fönstret för Diskrensning öppnas markerar du i listan vad du vill rensa. Klicka OK. Därefter startar du Diskrensning en gång till och klickar på knappen Rensa systemfiler. Här hittar du ännu fler mappar att städa upp i.

Om du har uppgraderat till Windows 10 kommer du förmodligen kunna städa bort massor av filer via alternativen Tidigare Windows-installation(er). Har du inte rensat detta tidigare kan du återfå flera GB utrymme genom att städa bort det här. Notera dock att om du tar bort dessa filer kommer du inte att kunna återgå till tidigare Windows (något du ändå inte bör göra).

Rensa Hämtade filer

Om du ofta laddar ner tunga filer är det en god idé att kolla upp om du manuellt behöver städa mappen.

2. Rensa Hämtade filer

Om du ofta laddar ner en massa filer, lär de flesta landa i mappen Hämtade filer. Öppna Utforskaren och klicka på Hämtade filer. Här kan du säkert ta bort en hel del filer och mappar du inte behöver längre.

Har du inte till exempel ett gäng filmer eller TV-serier som du vill spara, kan du förmodligen markera allt i Hämtade filer och ta bort dem. Tryck Ctrl+A för att markera allt. Och sedan trycker du [Del] för att flytta alltihop till Papperskorgen.

Skulle du ångra dig kan du återskapa dem från Papperskorgen (öppna den, leta upp dina filer/mappar, högerklicka och välj Återställ. Du får dock skynda dig för i de kommande tipsen lär Papperskorgen tömmas…

CCleaner

CCleaner är ett utmärkt program som städar bort mängder av skräpfiler från din hårddisk.

3. CCleaner städar effektivt bort skräp

I det tredje steget ska vi använda oss av ett program som heter CCleaner. Du kanske har hört talas om det, för vi har skrivit om det ett antal gånger här på TkJ.se. Det är ett utmärkt program för att städa bort skräp- och temporära filer.

CCleaner finns i ett par olika versioner i olika prisnivåer, men du klarar dig hyfsat bra med gratisversionen. Den låter dig skanna igenom systemet och sedan radera en massa onödiga filer. Jag har använt programmet många gånger under årens lopp, och på en mängd olika datorer, och jag har aldrig stött på problem.

Sök stora filer

Sök efter och ta bort stora filer du inte längre behöver, utan som bara tar upp lagringsutrymme.

4. Sök efter gigantiska filer

Om du brukar ladda ner riktigt tunga filer (filmer exempelvis) så kanske du sorterar in dem i olika mappar. I så fall kanske de inte ligger kvar i Hämtade filer. Och laddar du ner filer med en Bittorrent-klient är det inte säkert att den sparar allt i Hämtade filer.

Ett sätt att söka igenom din hårddisk efter stora filer, är att öppna Utforskaren och i vänsterspalten markerar du den lagringsenhet du vill söka i. Klicka i sökfältet, alltså den till höger om fältet som visar var du befinner dig.

När du klickar i sökfältet kommer verktygsraden i Utforskaren att byta till Sökverktyg. Klicka på knappen Storlek och välj Gigantisk. Nu kommer Windows att söka igenom din enhet efter filer som är större än 128 MB. Nu kommer du att få en översikt över riktigt stora filer på din enhet.

Papperskorgen

Förmodligen har du redan tömt Papperskorgen med exempelvis CCleaner, annars är det läge att göra det nu.

5. Glöm inte att tömma Papperskorten

Det sista tipset i att städa din lagringsenhet, är att tömma Papperskorgen. Jag är medveten om att många av er har det som princip att tömma Papperskorgen med jämna mellanrum. Kanske tömmer du så fort du har kastat något som flyttats dit.

Oavsett så finns det alla de andra, som glömmer bort Papperskorgen och låter den fyllas på tills man en dag kommer ihåg det, och först då inser att det ligger många GB filer däri. Undertecknas tillhör dessa användare…

Det enda positiva med att glömma bort att tömma Papperskorgen, är att det alltid går att återställa filerna man kastat. Något som ytterst sällan behövs, så det är mest en klen ursäkt.

Så har du inte redan gjort det här, eller låtit CCleaner eller Diskrensning åtgärda det, är det hög tid. Högerklicka på din Papperskorg och välj att tömma den.

Reuva, rädda raderade filer

Recuva är ett bra verktyg för att söka efter, och återställa, raderade filer.

Bonus: Återställ raderade filer

Om du mot all förmodan skulle råka radera en fil som du ångrar att du tagit bort, kan du rädda filen genom att använda programmet Recuva. Tänk bara på att du ska försöka rädda den så fort som möjligt. För om du låter tiden gå, är risken stor att filens data skrivs över och det blir inte möjligt att återskapa den.

Har du tipsat dina vänner ännu? Om du gillar artikeln, gör de säkert också det!

 
Advanced SystemCare

Advanced SystemCare rekommenderas för dig som vill hålla din dator i bästa skick, då programmer trimmar systemet på massor av sätt.

Bonus: Trimma datorn med Advanced SystemCare

Advanced SystemCare har jag skrivit om många gånger här på bloggen. Programmet har blivit allt bättre under årens gång, och i skrivande stund är det uppe i version 10. Det som gör att Advanced SystemCare sticker ut ur mängden av program som påstår sig göra din dator snabbare, är att det faktiskt fungerar.

Jag har provat det på massor av olika datorer och även om resultatet varierar, står det klart att Advanced SystemCare överlag fungerar. Ibland till och med imponerande bra. Det gör mycket mer än att städa bort skräpfiler, utan ser också till att hitta smarta sätt att trimma din dator på.

Du kommer en bra bit på vägen med gratisversionen av programmet. Vill du ha kontinuerlig och automatisk skötsel av din dator, i bakgrunden och utan din inblandning, behöver du köpa en registrering av programmet. Men som sagt, prova gratisversionen först.

Har du andra tips på hur man kan städa sitt utrymme, berätta gärna i en kommentar här nedan! Kanske har du förslag på andra program som är värda att testa?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Bengt Janzon2019-01-30 at 15:59Reply

  ASC Är bra så länge du tillåter det vara kvar på datorn. Om du av en eller annan anledning raderar programmet fungerar inte din dator särskilt bra längre då det har tagit bort många av Windows egna .dll filer tex, + lite mer. Har använt ASC sedan det kom (ca10 – 12 år) och fått ominstallera allt från början ett antal gånger på olika datorer.

  • Tommy k Johansson2019-01-30 at 23:15ReplyAuthor

   Jag har aldrig varit med om sådana problem, och då har jag kört alla versionerna på massor av datorer. Hade det verkligen raderat Windows systemfiler hade datorn inte gått igång, så du verkar ha haft ordentligt med otur… :)

 2. Richard Cohn2017-03-11 at 08:44Reply

  Kan bara hålla med dig i allt du skriver om Advanced SystemCare. Underbart program som verkligen sköter sitt jobb bra, har kört på det i minst 4 år nu. Många bra funktioner. Det enda negativa jag har att säga om det programmet är att det är lätt för en oerfaren att trycka fel och ladda ner alla dess ”syskonprogram”. Fast IObit har många användbara program..

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.