TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programvara

5 tips för att ta proffskontroll över Windows 7!

Skribent:
Publicerad: , 12:28
Respons: Skriv en kommentar!

Snabbare dator med Windows 7Trots att Windows 8 lanserades i oktober förra året, är det långt ifrån alla som har uppgraderat. Därför är det fortfarande många användare som kör Windows 7. Det finns även de som har skaffat Windows 8 men nedgraderat till Windows 7. I den här artikeln får du fem tips på hur du kan ta kontrollen över systemet.

Artikeln går igenom hur du kan ta kontroll över systemet, städa datorn och göra den snabbare att starta och arbeta med, trimmar datorn och så vidare. Med andra handlar det om att få ordning på din PC genom att återta kontrollen av den!

Det är inte konstigt att många kör Windows 7. Windows 8 är en ny generation av operativsystemet, och Windows 7 avslutade den gamla generationen där skrivbordet var den huvuddelen. Microsoft har själva sagt att Windows 7 var det bästa Windows i den tidigare versionen och eftersom det är svårt att få användare att ta till sig ett nytt gränssnitt är det naturligt att så många är kvar i 7:an.

Ett skäl till varför så många stannat kvar i Windows 7 är att användare inte tyckt om det nya gränssnittet i Windows 8. Visst, du behöver egentligen inte använda det nya gränssnittet utan kan fortfarande köra skrivbordsläget, men den nya designen har skrämt bort rätt många.

Fast det allra största skälet till varför Windows 7 fortfarande har stora marknadsandelar, tror jag är att de flesta väntar med att uppgradera till Windows 8 tills det är dags att köpa en ny dator. Och då dagens datorer håller så pass mycket längre tid än vad datorerna gjorde i början av 2000-talet, kommer det att ta tid för 8:an att ta andelar. Användare lägger istället sina pengar på att köpa surfplattor.

För dig som stannat kvar i Windows 7 finns det gott om tricks för att hålla operativsystemet trimmat och vid liv. Än så länge släpper Microsoft fortfarande uppdateringar för att täppa igen säkerhetshål och annat, så operativsystemet är knappast uträknat. Det kommer att leva i många år framöver.

System Explorer

1. System Explorer ger kontroll över alla program

System Explorer kan ses som en väldigt avancerad ersättare till Aktivitetshanteraren. I System Explorer kan du ta kontroll över alla aktiva program och processer, och du kan gå djupare in i processerna för att se vad som verkligen körs. Det finns också smarta funktioner, som att högerklicka på en process och i menyn välja att söka på Internet efter mer information.

En bra funktion i System Explorer är fliken Autostarter. Här hittar du alla program som körs igång samtidigt som Windows och lägger sig i bakgrunden. Denna typ av autostartande program är som regel källan till långsamma uppstarter och slöa system. Genom att städa här kan du återfå din dators forna prestanda.

GodMode i Windows 7

2. GodMode och alla inställningar

En av styrkorna i Windows är att det alltid funnits massor av inställningar för att anpassa systemet efter din personliga smak. Dessa inställningar är tyvärr utspridda överallt i systemet, och en del går inte ens att hitta om du inte vet vilket program du ska starta via kommandotolken.

GodMode är ett hemligt arbetsläge som ger dig tillgång till massor av inställningar. GodMode är en dold funktion som du kommer åt genom att skapa en ny mapp på exempelvis skrivbordet, och sedan ge mappen namnet GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

3. Städa för snabbare gränssnitt

Bättre prestanda i Windows 7Tycker du att själva gränssnittet i Windows 7 är långsamt, finns det ett par enkla tips. Kanske hackar det när du flyttar fönster, och ibland verkar det som om gränssnittet låser sig kortare stunder. Du kan trimma inställningarna.

Börja med att städa upp på ditt skrivbord. Windows ritar nämligen om ditt skrivbord och ikonerna därpå med jämna mellanrum. Om du har ett skrivbord som är fullt av ikoner kommer detta faktiskt att påverka datorns prestanda ordentligt. Du kan slippa mycket frustration genom att ta bort så många ikoner som möjligt. Lär dig att ha dina arbetsfiler i ditt Bibliotek; där du har mappar för dokument, bilder, filmer, musik och så vidare. Öppna Utforskaren så hittar du ditt Bibliotek i vänsterspalten.

Nästa steg är att ta bort onödiga grafiska effekter. Som standard har Windows 7 en hel del snygga effekter aktiverade. Det är sådant som animerar fönsterna och annat. Gå till Kontrollpanelen i Startmenyn och välj System och säkerhet > System. I vänsterspalten klickar du på länken Avancerade systeminställningar. Nu öppnas ett fönster vid namn Systemegenskaper. I rutan Prestanda klickar du på Inställningar, för att öppna Prestandaalternativ.

Wise Program Uninstaller

4. Rensa bort filer och program du inte behöver

Ju längre du använder din dator, desto mer fylld kommer din hårddisk att bli. Brukar du ofta installera program kommer dessa också att ta en helt del lagringsutrymme och ibland även prestanda från dator. En hel del program installerar systemfiler som läses in varje gång du startar datorn – det är klart onödigt om du aldrig använder programmet.

Börja med att avinstallera alla program och spel du inte längre använder. Det finns ett verktyg i Kontrollpanelen för att avinstallera program, men jag skulle rekommendera att du kör ett bättre program. Ett sådant är Wise Program Uninstaller. Det är gratis och det är effektivt på att ta bort filer som vanliga avinstalleringar lämnar kvar på hårddisken.

Jag vill också passa på att tipsa om gratisprogrammet PC-Decrapifier, som städar bort skräpprogram. Verktyget är främst till för att köras på nya datorer, för att ta bort sådant som är förinstallerat. Ofta får datortillverkare betalt för att lägga in förinstallerade testversioner av olika program. PC-Decrapifier är gjort för att ta hand om dessa program.

När du har tagit bort alla program du inte har någon nytta av längre, är det dags att städa bort skräpfiler. Det här gör du dels manuellt genom att ta bort allt du inte behöver. Saker som du vill spara kan du lagra på SkyDrive eller en extern hårddisk. När du är klar med det manuella jobbet, kör du CCleaner för att städa bort skräpprogram.

Snabbare dator med SLOW-PCfighter

5. Smidigt alternativ: skaffa programmet SLOW-PCfighter

Det finns gott om program som säger sig kunna snabba upp dator. Jag skulle nog påstå att de allra flesta inte alls fungerar. Ofta städar de bara bort skräpfiler men det räcker inte för att göra din dator snabbare. SLOW-PCfighter tillhör den lilla skara program som emellertid fungerar.

Speciellt bra är SLOW-PCfighter för dig som inte manuellt vill städa din dator och hålla den i trim. Genom att köra SLOW-PCfighter behöver du inte bry dig om att städa datorn. Programmet använder sig av en mängd olika metoder för att förbättra prestandan i datorn genom att trimma allt som går att trimma.

SLOW-PCfighter kostar en liten slant per år, men för dig som till exempel ofta laddar ner mycket filer eller med jämna mellanrum provar olika program, är det väl värt pengarna. Väl installerat ligger SLOW-PCfigher i bakgrunden och håller din dator frisk. Det förebygger problem och rättar till sådant som är fel. Under mina tester kunde jag se direkta resultat av att ha kört programmet; bland annat gick det betydligt snabbare att starta andra program efter att ha installerat och kört SLOW-PCfighter.

Fler artiklar om snabbare dator:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.