TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Facebook

6 saker du behöver veta för att undvika bedragare på Facebook!

Skribent:
Publicerad: , 23:55
Uppdaterad: 2017-08-29, 06:43
Respons: Skriv en kommentar!

Tips för säkerhet på FacebookFacebook har idag över 2 miljarder aktiva användare världen över. I början av året var 71 procent av svenskarna på Facebook. Med sådana här mängder personer är det inte konstigt att Internetbedragare och andra kriminella söker sig till Facebook för att hitta sina offer.

Det händer titt som tätt att Facebook-användare blir utsatta för bedrägerier där de förlorar personliga uppgifter och pengar. En del märker det och anmäler, men mörkertalet är säkert väldigt stort av personer som dels inte uppfattat att de blivit lurade och dels inte talar om det för någon. Det finns en del saker du ska tänka på för att undvika att bli lurad!

Mycket av bedrägerierna på Facebook bygger på att kriminella tar över någons konto och sedan utger sig för att vara den här personen. Eftersom vi generellt är betydligt mer naiva inloggade på Facebook, där vi tror att det alltid verkligen är våra vänner som skriver saker och postar länkar, är det relativt lätt att lura folk.

Att kapa ett Facebook-konto är inte speciellt komplicerat. Man fokuserar inte på specifika människor, utan på kontouppgifter man har tillgång till. Hur det går till tänker jag inte gå in på.

Men du behöver inte bli avskräckt för att använda Facebook. Det är en utmärkt tjänst. Däremot finns det en del saker du bör kunna för att lära dig att skydda mot bedragare och andra Internetkriminella.

Tvåstegsverifiering på Facebook

Aktivera tvåstegsverifiering för att göra det väldigt svårt för Internetkriminella att kapa ditt konto.

1. Aktivera tvåstegsverifiering

Facebook har en utmärkt funktion för att försvåra för andra att komma åt ditt konto, kallad för Inloggningsgodkännande. Det är en så kallad tvåstegsverifiering – också kallat tvåfaktorsautentisering När du loggar in på Facebook behöver du förutom lösenordet ange en kod som du genererar via Facebook-applikationen i din smartphone (eller via SMS).

Du kan välja att komma ihåg webbläsare så att du inte behöver ange extrakoden varje gång på din vanliga dator, men varje gång du försöker logga in på Facebook via en ny dator, surfplatta eller smartphone behöver du ange den här extrakoden. Det gör det mycket svårare för bedragare att kunna kapa ditt konto. Så aktivera tvåstegsverifiering redan idag!

2. Logga alltid ut, spara inte lösenord

Det här är egentligen uppenbart. Har du kollat din Facebook på en dator som används av andra, se till att logga ut. Och om du använder en publik dator var uppmärksam på om webbläsaren ställer standardfråga om att spara ditt lösenord – där svarar du så klart nej.

Tipsa dina vänner om säkerhet på Facebook! Rekommendera gärna den här artikeln för att även dina vänner ska få reda på hur de kan skydda sig!

 

3. Lämna aldrig ut personlig information

Om en vän kontaktar dig via Facebook för att låna pengar, använda din bankdosa eller på något annat sätt efterfrågar pengar och personliga uppgifter – ta kontakt med vännen utanför Facebook. Det är inte alls säkert att det är han eller hon som skriver. Personens konto kan mycket väl blivit kapat.

På samma sätt ska du aldrig lämna ifrån personlig information så att vem som helst kan läsa det. Undvik alltså att lägga ut mobilnummer och hemadress offentligt. Kontrollera dina Sekretess-inställningar under Inställningsmenyn.

Facebook, sekretess-inställningar

Justera dina Sekretess-inställningar på Facebook för att bestämma vem som ska kunna se vad på din sida.

4. Var källkritisk på sådant som postas

Det postas massor av roliga och intressanta saker på Facebook. Men innan du klickar dig vidare till länkar och applikationer, använd lite källkritik. Är det verkligen legitima saker? För även om tipset verkar komma från en vän, är det som sagt inte alls säkert att det är den personen som postat. Kontot kan vara kapat.

Med jämna mellanrum dyker det upp alla möjliga statusuppdateringar med texter som du ombeds kopiera och klistra in i din egen statusuppdatering. Sådant sprider sig som en löpeld. Tyvärr är det ofta rent skitsnack. Ett nyligt exempel är det om att Facebook skulle börja äga dina bilder och du behövde posta en text för att de inte skulle få återanvända dina foton och texter.

Facebook-appar

Många Facebook-appar som du har godkänt genom åren finns fortkvarande kvar som godkända att göra allt möjligt på din sida. Här kan det vara värt att rensa bort sådant du inte använder.

5. Kontrollera vilka rättigheter olika appar har

Genom åren har du säkert godkänt både den ena och andra applikationen att få tillgång till all möjlig information från ditt Facebook-konto. De lär inte komma åt ditt lösenord, men däremot kan de skaffat sig rättigheter att posta allt möjligt i ditt flöde.

Bland mindre nogräknade appar kan det här utnyttjas genom att posta mindre roliga statusuppdateringar. Därför skadar det inte att gå igenom alla dina gamla godkända appar. Det gör du genom att klicka menypilen längst upp till höger, välja Inställningar och klicka på Applikationer.

6. Byt lösenord med jämna mellanrum

Har du samma lösenord på Facebook som på andra sajter? Då är du inte ensam. Det här är ett av de vanligaste säkerhetshålen som utnyttjas friskt. Du ska egentligen aldrig använda samma lösenord. Se till att ha ett unikt bra lösen till Facebook, och ändra det med jämna mellanrum. Detta gör du under Inställningar.

LastPass

LastPass är ett gratisprogram som hjälper dig att hantera alla dina lösenord på ett väldigt enkelt och effektivt sätt.

Jag kan passa på att rekommendera gratisprogrammet LastPass som hanterar dina lösenord och kan logga in dig automatiskt på sajter. Med Lastpass är det enkelt att ha olika lösenord på alla sajter.

Läs mer om säkerhet och Facebook

Källa statistik: Kreafon

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.