TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Skrivande

6 smarta tips för att komma över skrivkrampen!

Skribent:
Publicerad: , 12:00
Respons: 1 kommentar

Bota skrivkrampOavsett om du arbetar professionellt med att skriva eller om du gör det på hobbybasis i form av en blogg, böcker eller något annat, så är risken rätt hög att du förr eller senare drabbas av mer eller mindre allvarlig skrivkramp.

Och vad gör du då? Det finns många metoder för att bryta dig fri från skrivkrampen, när det känns helt hopplöst att försöka få ur sig minsta lilla text. Bloggen Lifehack publicerade nyligen en klart läsvärd artikel där författaren presenterar 6 stycken ”vetenskapliga” tips för att bryta det negativa spiralen.

Exakt varför du drabbas av skrivkramp kan, som man säger, de lärde tvista om. Men ofta är det något som förstör en dags produktivitet, och efter det blir stressen hög för att komma ifatt, vilket gör att kraven på att vara exceptionellt kreativ höjs. Resultatet är att det blir ännu jobbigare att komma igång – och sedan är den negativa spiralen igång.

Det förmodligen bästa sättet att bryta en jobbig skrivkramp, är att pressa sig själv att skriva precis vad som helst. Tvinga dig att strunta i dina egna krav på att prestera bra. Skriv något du tycker är roligt och som är lätt att skriva. Bry dig inte om att försöka göra något som du ska publicera, utan skriv bara för dig själv.

Hjälp med skrivkramp
image-24301

En metod för att komma ur skrivkramp är att byta miljö och verktyg – plocka fram din gamla skrivmaskin och skriv på den!

Skriv vad som helst, hur som helst!

Jag kan lova att det är jobbigt, eftersom du kommer tänka att ”jag borde lägga tiden på att skriva bra och viktigt material!”, men betänkt att det är betydligt bättre än att bli sittande och inte skriva någonting. Du kan skriva dagbok, en dålig liten novell – vad som helst.

Det finns något som kallas för ”inre monolog” eller ”medvetandeström” (stream of consciousness på engelska) där du skriver rappt om vad som poppar upp i hjärnan. Det är en väldigt bra metod för att skriva mycket och snabbt, men det blir sällan kvalitativt – vilket inte heller är meningen i det här fallet.

Resultatet kan du spara eller kasta. Det spelar ingen roll.

Syftet med den här övningen är att komma upp i fart och inse att du faktiskt kan skriva. När du väl inser att du har skrivit 500 ord utan problem, har du kommit en god bit på väg. Om du känner dig redo att skriva något ”riktigt”, välj sådant som är lättskrivet och med låga krav. Sätt inte tänderna i en doktorsavhandling eller ett femsidigt reportage som kräver kopiösa mängder research.

Lifehacks artikel med 6 tips om hur du kommer ur din skrivkramp innehåller några till synes simpla uppgifter, som att gå en promenad eller dricka ett glas vatten. Det kanske låter löjligt men det finns vetenskapliga bevis på att det verkligen fungerar.

Läs tipsen hos Lifehack!

Så tar du dig ur din skrivkramp

Skriva för bloggar - E-bok av Tommy k JohanssonJag har under årens gång skrivit en hel del inlägg om att just skriva bloggposter. Allt från snabba tips till längre artiklar om hur du hittar inspiration för att skriva mer och bättre. Här nedan hittar du ett par av dessa poster, men det finns många fler. Gör en sökning i arkivet på ”skriva bloggposter”.

Jag har till och med skrivit en hel e-bok i ämnet; Skriva för bloggar. Boken har fått riktigt bra respons och är ett populärt köp hos de olika bokhandlarna. Du kan köpa den hos någon av bokhandlarna på nätet (iBooks, Google Play, Adlibris, Bokus och Dito). Du hittar alla länkarna på den här sidan.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

En kommentar

  1. Olov Wimark2016-02-10 at 14:05Reply

    Jag hajade till när jag såg bilden på en Mercedes nr 5. Jag har gjort i ordning en sådan över julen, och lade upp en bild på min blogg http://www.skrivamedljus.se i lördags. Tyckte det var ett lustigt sammanträffande.

    I vanliga fall har jag en Remington Rand som jag plockar fram när jag behöver få igång skrivandet, men Mercedesen är bättre mekaniskt, och ger en bättre ergonomi. Att skriva maskin är ett lysande sätt att komma igång med skrivandet vare sig man drabbats av en blockering eller om man vill starta upp sitt skrivande från noll.
    Det finns många distraktionsfria ordbehandlare, men ingenting är så distraktionsfritt som en riktig skrivmaskin.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.