TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Nätverk

6 effektiva sätt att förbättra ditt trådlösa nätverk!

Skribent:
Publicerad: , 09:00
Uppdaterad: 2018-01-19, 17:57
Respons: 3 kommentarer

Bättre trådlöst nätverkDe flesta av oss använder trådlöst nätverk hemma och på jobbet, för att koppla upp våra bärbara datorer, smartphones, surfplattor, spelkonsoler och annat. Tyvärr är det sällan ett WiFi-nätverk fungerar optimalt hela tiden.

Det finns massor av faktorer som spelar in vad gäller hastighet, stabilitet och räckvidd i ett trådlöst nätverk. Bara genom att göra en del förändringar kan du dock förbättra ditt nätverk och märka en klar skillnad. Här kommer 6 effektiva råd för ett bättre WiFi-nät!

Ett av de vanligaste skälen till att ett trådlöst nätverk fungerar dåligt, är att prylarna – det vill säga router, nätverkskort och eventuella andra anslutna enheter – är gamla, dåligt uppdaterade och dåligt kompatibla med varandra.

För att ta ett vanligt exempel, är när boende i ett hus skaffar fiber. När själva fibern och anslutningen är klar, använder man den medföljande billiga routern, och placerar den i förrådet eller hallen där man dragit in fibern.

Räckvidden blir dålig, och hastigheten är instabil och låg, på grund av dels den dåliga hårdvaran och dels placeringen av routern där det blir en massa väggar mellan router och till exempel dator. I ett sådant här fall är det rätt enkelt att förbättra prestandan ordentligt.

1. Använd den senaste tekniken

Till att börja med ska du se till att använda hårdvara med stöd för den senaste WiFi-standarden, som i skrivande stund är 802.11ac.

Se till att skaffa en ny router som har stöd för detta, och passa då på att välja en router med flera externa antenner och stöd för dual-band. Du kommer långt genom att inte snåla. Köper du till exempel en router för 199 kronor får du vad du betalar för…

Bra router från Asus

Jag använder själv en router från Asus, som fungerar riktigt bra.

Tyvärr är de routrar som fiberleverantörer bjuder på sällan bra. Naturligtvis finns det undantag, men jag har sett ett par riktiga skitprodukter med gammal teknik och usla antenner.

Nya prylar, datorer och smartphones etc, bör ha stöd för 802.11ac. Skulle din dator inte ha det, kan du skaffa en WiFi-dongel med stöd. Annars kommer den tidigare 802.11n-standarden användas.

2. Uppgradera firmware och drivrutiner

De flesta stora tillverkare av routrar och andra nätverksenheter uppgraderar firmware och drivrutiner kontinuerligt. Se till att hålla drivrutinerna i din dator uppdaterade – det gör du till exempel enklast med program som Driver Booster (Windows).

Uppgradera firmware i router

Uppgradera firmware i din router – det kommer nya kontinuerligt med bättre mjukvara.

När det gäller din router kan de flesta nyare routrar uppgradera firmware automatiskt. Logga in på din routers webbgränssnitt och leta efter ett menyval för Firmware. Här ska det framgå om uppdateringar gör automatiskt. Annars ska du kunna ladda ner den senaste härifrån.

3. Placera routern på rätt plats

Var du placerar din router spelar stor roll. Tumregeln är att du bör placera den centralt i hemmet, och helst på en öppen plats så att det inte finns för många väggar mellan routern och dina enheter.

Powerline

Med en så kallad powerline-lösning kan du skicka data över elnätet i hemmet.

Om du inte har möjlighet att flytta din routern, kan du bygga ut ditt nätverk med en WiFi-extender (se nedan) eller genom att använda ditt elnät för datatrafik. En sådan lösning brukar kallas för powerline, och det finns sådana med inbyggt WiFi-extender.

4. Starta om routern varje dag

Det här kanske låter som ett banalt råd, men faktum är att en router behöver startas om med jämna mellanrum. Är hastigheten och stabiliteten dålig, eller om du inte ens kan ansluta till routern, räcker det ofta med att starta om den.

Därför är det en god idé att låta routern starta om per automatik en gång varje dygn. En del routrar har det här bland sina inställningar, annars kan du lösa det med en gammal klassisk timer i vägguttaget, där du stänger av strömmen i fem minuter tidigt på morgonen (eller hur din dygnsrytmen nu ser ut).

5. Byt kanal för WiFi

Det här tipset gäller framför allt dig som bor i flerbostadshus, eller där du har nära till grannarna. Tipset kan även fungera för dig som upplever störningar på ditt WiFi som verkar komma från mikrovågsugnen eller trådlösa telefoner (inte mobiler, utan trådlösa telefoner).

Byt kanal för WiFi

Om du upplever mycket störningar på ditt WiFi-nät, prova att byta kanal.

Logga in på administrationssidan för din router och leta upp inställningarna för WiFi. Här ska du kunna ändra kanal (Channel). Som standard brukar det stå på Auto, men du kan ändra det till en valfri kanal. Vilken som är bäst får du egentligen testa dig fram till. Dötråkigt, men det kan hjälpa till rätt bra, framför allt om du har många nära grannar med egna WiFi-nät.

WiFi-extender ger bättre räckvidd för trådlöst nätverk6. WiFi-extender ökar räckvidden

Ett enkelt sätt att öka räckvidden på ditt trådlösa nätverk är att använda en WiFi-extender (ibland även kallad Access Punkt). Idag finns det en rad sådana som är väldigt enkla att installera och som du helt enkelt pluggar in rakt i ett vägguttag.

Kontrollera att den du köper har stöd för senaste tekniken, alltså 802.11ac. Det säljs fortfarande billiga extenders som bara har stöd för äldre lösningar, och då får du en hel onödig flaskhals.

Här hittar du en kraftfull WiFi-extender hos NetonNet.

Läs flera artiklar om trådlösa nätverk

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Daniel Haaf2018-01-21 at 08:34Reply

  Om man måste starta om routern en gång per dag, då är det dags att byta router. Visst är det en liten dator där inne i plastskalet, men en router som fungerar korrekt ska inte behöva startas om regelbundet.

  • Tommy K Johansson2018-01-23 at 10:57Reply

   Men MÅSTE inte starta om routern varje dag. Men då och då måste man, och då kan man likaväl automatisera det genom att starta om varje dag med någon smarta hem-lösning eller en vanlig timer.

  • Daniel Haaf2018-01-23 at 12:20Reply

   Tommy K Johansson Fair point 🤔

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.