TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Allmänt

7 enkla tips för ett snabbare Windows!

Skribent:
Publicerad: , 09:33
Uppdaterad: 2018-07-17, 13:03
Respons: 3 kommentarer

Snabbare dator med WindowsTycker du att din PC med Windows har blivit mycket långsammare sedan du köpte den? Då är det dags att fixa till systemet och se till att återfå den forna prestandan! I den här artikeln har jag samlat ett par enkla men effektiva tips för att göra Windows snabbare.

Att pilla med systemet för att trimma datorn kanske känns som överkurs för en del användare, men det behöver det inte vara. Jag har försökt hålla mig till så lättutförliga tips som möjligt, för att alla ska kunna ta del av dem. Lycka till!

Även om jag är en rätt avancerad Windowsanvändare, känns även mina datorer ohyggligt långsamma då och då. Det blir så, allt eftersom man använder datorn, framför allt om du liksom undertecknad gärna testar nya program och laddar ner massor av grejer från Internet.

I den här artikeln ger jag ett antal lätta tips för att få fart på din dator igen. Jag har haft i åtanke att tipsen inte ska vara för avancerade, så att vem som helst ska kunna genomföra dem.

Om du raderar för mycket?

Mycket handlar om att städa systemet och ta bort sådant som gör att det fungerar sämre. När du raderar filer ska du alltid vara noggrann så att du inte råkar radera exempelvis alla dina digitalfoton. Du har, hoppas jag, rimligen en backup på allt viktigt, men det är onödigt att göra fel. Här gäller det bara att vara uppmärksam och helt enkelt inte radera filer du inte vill förlora.

Visa PapperskorgenNär du plockar bort filer i Windows kommer de, så länge de inte är för stora, att flyttas till Papperskorgen. Skulle du ångra dig, kan du således gå in i Papperskorgen och återställa de raderade filerna genom att högerklicka på dem och välja Återställ. Tunga filer, exempelvis filmer, läggs inte alltid i Papperskorgen utan raderas direkt.

Att bara flytta filerna till Papperskorgen gör inte att utrymme på hårddisken frigörs. Först måste du tömma Papperskorgen. Det gör du genom att högerklicka på dess ikon, som du hittar på Skrivbordet. Om ikonen saknas, högerklicka på Skrivbordet och välj Anpassa. Klicka sedan på länken Ändra ikoner på skrivbordet i vänsterspalten (i Windows Vista/7 – i XP hittar du dem direkt i Anpassa-dialogen; läs mer om Papperskorgen i XP).

Men även när du tömt Papperskorgen finns datan i filerna kvar på hårddisken, även om lagringsutrymmet har frigjorts. Det här är bara väsentligt att veta om du har råkat radera filer du vill ha kvar. Med hjälp av gratisprogrammet Recuva kan du återställa raderade filer.

Tips 1: Städa skrivbordet

Det här är enkelt. Att spara dokument på skrivbordet är smidigt när det handlar om filer som man arbetar ofta med, men det är väldigt vanligt att skrivbordet rymmer massor av gamla filer och mappar. Faktum är att det här påverkar prestandan i Windows. Skrivbordet ritas nämligen om kontinuerligt, så fort du flyttar fönster och annat.

Och om det då är filmer, bilder och andra ikoner där Windows som standard kontrollerar filerna för att plocka fram miniatyrbilder, kan det gå väldigt långsamt. Rensa bort allt du inte arbetar med för tillfället och lägg istället i de avsedda mapparna i Bibliotek (Windows Vista/7) eller Mina Dokument (Windows XP).

Städa skrivbordet för snabbare dator

Tips 2: Rensa bort onödiga filer

Hur mycket ledigt utrymme har du på din hårddisk? Öppna Utforskaren (tryck Windows+E för att starta, där Windows är knappen med en Windowsflagga som finns jämte mellanslag) och klicka på Dator eller Min dator. Din systempartition (som regel döpt till C:) bör ha minst ett på GB ledigt. För att frigöra mer utrymme behöver du bara radera sådant du inte längre behöver. Och glöm inte att tömma Papperskorgen efteråt, vilket jag beskrivit här ovan.

Här behöver du kolla upp mappar där du sparar dina filer. Om du laddar ner mycket, har du förmodligen en mapp där alla dessa filer ligger. Som standard i Windows lagras dessa i Hämtade filer, som du hittar i vänsterspalten i Utforskaren. När jag skrev den här artikeln gick jag själv igenom min mapp och kunde radera 12 GB gammal bråte jag inte hade någon nytta av.

Förutom att manuellt radera filer kan du använda dig av ett städprogram för att rensa bort temporära filer och annat. Jag rekommenderar CCleaner, som jag tycker gör ett utmärkt jobb. Det är ett gratis program som fungerar för de flesta Windowsversioner. Du kan läsa mer om CCleaner här.

CCleaner, städa datorn

Tips 3: Städa bland dina teckensnitt

Om du sysslar med grafisk design, kan du göra att Windows startar snabbare genom att radera typsnitt (fonts) du inte längre använder. Jag brukar själv installera tonvis med snygga typsnitt jag hittar på webben, men eftersom det kräver en hel del prestanda att indexera typsnitt, går datorn slöare om du har många sådana.

Detta märks inte minst när du kör ett bildbehandlingsprogram eftersom dessa ofta hämtar in miniatyrbilder för varje respektive typsnitt. Du hittar alla dina typsnitt i Kontrollpanelen -> Teckensnitt (sök efter ”teckensnitt”). Speciellt typsnitt i formatet True Type sägs kräva mycket prestanda.

Radera teckensnitt för snabbare dator

Tips 4: Avinstallera program du inte använder

Det här är också ett enkelt sätt att frigöra lagringsutrymme. Dessutom kan du återfå prestanda från datorn, eftersom en hel del program lägger in autostartande verktyg som körs igång i bakgrunden när du startar Windows. Gamla program som du aldrig använder kanske alltså fortfarande körs utan att du märker det.

Använd Lägg till eller ta bort program i Windows XP eller Avinstallera program i Windows Vista/7, som du hittar i Kontrollpanelen. Tyvärr är detta verktyg inte alltid så effektivt eftersom det ibland lämnar kvar filer – exempelvis inställningar, temporära filer, ikoner och annat. Därför kan du få bättre resultat genom att använda Revo Uninstaller.

Revo Uninstaller var förr gratis, men numera finns det två versioner – en enklare gratisversion (Free) och en mer avancerad betalversioner. Gratisversionen fungerar hyfsat bra och du klarar dig med den. Som vanligt gäller det att vara uppmärksam när du laddar ner programmet, så att du verkligen får ner gratisversionen och inte en begränsad demoversion av Pro – programutvecklare gör sitt bästa för att styra Internetanvändare till betalversionerna. Läs mer om Revo Uninstaller.

Avinstallera program för snabbare Windows med Revo

Tips 5: Gör gränssnittet snabbare i Windows

En standardinstallation av Windows innebär att du har en massa visuella effekter igång. Dessa gör att det visas skuggor, att fönster och menyer animeras och så vidare. Det är så klart rätt snyggt, men det käkar också prestanda och gör arbetet långsammare.

Dessa finesser avaktiverar du rätt enkelt. Gå till Systemegenskaper i Kontrollpanelen – du kan öppna fönstret genom att trycka snabbkommandot Windows+[Pause/Break]. Om du har XP öppnas Systemegenskaper, medan du i Vista/7 först behöver klicka på länken Avancerade systeminställningar. Välj fliken Avancerat och i rutan Prestanda klickar du Inställningar.

Nu öppnas en dialogruta med massor av kryssrutor där du kan välja vilka effekter du vill ha aktiverade. Du kan också klicka i Justera för bästa prestanda. Då kommer du att få ett märkbart kvickare gränssnitt, till priset av att det är bra mycket fulare. Men på en långsam dator är detta ändå att rekommendera.

Ta bort visuella animerade effekter i Windows

Tips 6: Autostartande program tar datorkraft

Det som ofta tar väldigt mycket prestanda av en dator som inte underhållits på länge, är autostartande program. Många applikationer installerar nämligen små verktyg som körs igång tillsammans med Windows. Dessa gör så att huvudprogrammet startar snabbare, de tillför snabbkommandon, de kontrollerar efter nya versioner, och annat. Tanken är ofta god men tillsammans påverkar de både starten av Windows och prestandan på systemet negativt.

Att rensa bland autostartande program är lite på gränsen till överkurs. Stänger du av för mycket kan du förlora viktiga funktioner i Windows. Men å andra sidan är det enkelt att återaktivera funktionerna om du skulle göra fel.

Man ska tänka på att inte stänga av allt. Du behöver bibehålla säkerhetsprogram som antivirus och brandvägg, och om du exempelvis kör Dropbox, backupprogram eller verktyg för att ta skärmdumpar, behöver dessa starta tillsammans med Windows. Hos Bleeping Computers hittar du en omfattande databas (på engelska) över olika autostartande program med information om huruvida du kan stänga av dem.

Ta bort autostart-program

Det finns i Windows ett verktyg som heter Systemkonfiguration, och det startar du genom att köra igång ”msconfig”. I XP väljer du Start -> Kör och knappar in msconfig. Har du Windows Vista/7 skriver du msconfig direkt i sökrutan i Startmenyn. Du kan också trycka Windows+R för att öppna Kör-dialogen och skriva det där.

Värt att nämnas är att Systemkonfiguration inte medföljer alla versioner av Windows. Om du inte hittar programmet kan du använda dig av AutoRuns – ett gratis verktyg som du läser mer om här. AutoRuns är mer avancerat, och låter dig ta betydligt mer kontroll över autostartande program. Det är därmed också mer riskabelt eftersom du kan stänga av väsentliga systemfunktioner. Använd det med försiktighet.

Autoruns tar bort autostartande program

Tips 7: Flytta växlingsfilen (det virtuella minnet)

Windows kommer i första hand att använda ditt vanliga internminne (RAM-minnet, de minneskretsar som sitter i datorn) för att lagra temporär information – de applikationer du kör och de filer du arbetar med. Som komplement till internminnet finns ett så kallad virtuellt minne, som består av en ”växlingsfil” på hårddisken.

Om du har många program igång samtidigt och om din dator inte har så mycket interminne (en hyfsat bra dator med Windows 7 bör ha minst 4 GB, i alla fall om du kör bildbehandling och andra relativt krävande program) kommer Windows att flytta data mellan internminnet och växlingsfilen, när informationen inte behövs för tillfället.

Bättre växlingsfilHårddisken är långsammare än internminne. Därför är växlingsfilen betydligt slöare att använda än internminnet. Du märker att växlingsfilen används aktivt genom att hårddisken rasslar oavbrutet. Då är det läge att trimma hur växlingsfilen används.

Som standard ligger växlingsfilen på samma hårddisk och partition som Windows (en partition är en del av din hårddisk konfigurerad till att fungera som en egen lagringsenhet; en vanlig systemkonfiguration är en C-partition för system och program och en D-partition för filer, du kan se detta i Utforskaren under Dator/Min dator). Det här är inte effektivt eftersom Windows hela tiden också kör systemfiler.

Bättre prestanda får du om du flyttar växlingsfilen till en annan partition. Ännu bättre blir det om du flyttar den till en helt annan hårddisk i datorn; dock inte externa hårddiskar via USB/Firewire. Bärbara datorer har som regel bara plats för en hårddisk och då får du nöja dig med att lägga växlingsfilen på en annan partition. Har du en stationär dator kan du enkelt montera in flera hårddiskar. Lägg växlingsfilen på en snabb disk. Du kan till exempel skaffa en SSD (fast det blir nog mer ekonomiskt att investera i vanligt RAM-minne).

För att flytta din växlingsfil öppnar du Systemegenskaper (se tips 5 här ovan) och väljer Prestanda, fliken Avancerat och klicka på Ändra under Virtuellt minne. Kryssa ur rutan Hantera automatiskt. Klicka på den partition du vill använda i listan, och sedan Aktivera. Markera därefter C-partitionen och välj Ingen växlingsfil. Du kan konfigurera din växlingsfil till en specifik storlek, men för gemene man är det enklare att ha den inställt på att storleken bestäms av Windows.

Flytta växlingsfilen i Windows

Gillar du den här artikeln? Dela gärna ut länken på Facebook, Twitter och Google+! Du hittar länkar under själva bloggposten. Stort tack!

Bonustips: Program som trimmar datorn

Det finns gott om programvaror som säger sig snabba upp din dator. Huruvida dessa fungerar råder det skilda meningar om. Jag har testat massor av dem genom åren och i de flesta fall händer inte speciellt mycket. Men i andra fall har det fungerat riktigt bra.

Du bör hålla dig till välkända program, eftersom det finns rätt många skumma verktyg som är rena bedrägerier. En del kostar pengar medan andra är gratis.

Programmen använder sig av olika metoder för att städa upp på datorn, genom att radera kända skräpfiler och så vidare. Om enbart detta görs, kommer du förmodligen inte att märka någon större prestandaskillnad. Men det finns mer avancerade program som gör en bredare analys av ditt system.

De gånger jag har märkt att program för snabbare dator faktiskt fungerar, är när jag kört dem på system som inte underhållits över huvud taget. Om du inte städat din dator, avinstallerat program eller gjort något av tipsen jag skrivit om här ovan, kan du få bra resultat av rätt städprogram.

Fixa slö PC

Programmet Slow-PCfighter har jag skrivit om ett par gånger, och det tycker jag ha fungerat riktigt bra. Det är ett lättanvänt program som har rätt många smarta finesser för att trimma ditt system. Slow-PCfighter kan lägga sig i bakgrunden av Windows och kontinuerligt städa din dator, utan att du behöver bry dig om det. Läs mitt test.

Slow-PCfighter kostar ungefär en hundralapp per år. För användare som vet med sig att man inte har varken tid, lust eller kompetens att hålla Windows i trim, är det väl värt att testa den här lösningen. Min erfarenhet är att det ofta fungerar över förväntan.

Hoppas tipsen kommer till nytta för dig!

Fler nyttig artiklar om att trimma datorn

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

3 kommentarer

 1. Otto2012-02-04 at 16:55Reply

  Kan även rekommendera programmet Soluto. Där kan du lätt styra vilka program som ska finnas i din startup. Alltså slipper du sitta i msconfig och fundera… Finns även statistik för hur andra gjorde med olika program. Skitbra för både avancerade användare och nybörjare.

  Dock finns det inget bättre sätt än att skaffa en SSD-hårddisk där du lägger ditt operativsystem. Minskade min uppstart av windows med ett par minuter! Enligt Soluto har alla mina startup program startat efter endast 52 sec. Men enligt mig så går det ännu snabbare, eftersom jag kan börja surfa och starta spotify osv. innan alla processer är igång.

  SSD-hårddiskar är skitbra för både en gammal som ny dator. Man märker skillnad ändå!

 2. Danne Sjöberg2012-02-03 at 10:17Reply

  Jag kör ett program som jag tycker är super bra till att optimera och hålla den snabb och snygg!Tune Up Utilities 2012 heter det ,jag har köpt och det funkar jättebra än så länge i alla fall,jag behöver ju inte rensa registret varje dag men allt sånt tar en alldeles för lång tid ,och sådant tar programmet hand om ,automatiskt till och med i schema menar jag, ett verkligen bra program. Tusen tack för ett super-bra brev jag läser detta varje gång det kommer ,och lycka till med eran nya bebis ,har en pojke som är 19 idag men jag glömmer aldrig hur nervös jag var när han var på väg ,man fick ligga i och passa upp den blivande mamman annars låg man risigt till hehehe ! Ha det nu gott!
  Danne

 3. gohela2012-02-02 at 22:56Reply

  Tack för ett mycket fint veckobrev om viktiga och anglägna saker – och skrivna på ett förståeligt sätt!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.