TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows

7 smarta helt gratis lösningar för att göra din PC snabbare!

Skribent:
Publicerad: , 21:28
Uppdaterad: 2015-03-17, 22:30
Respons: Skriv en kommentar!

Tips för en snabbare datorBörjar det bli dags att städa din långsamma dator? Här kommer 7 enkla lösningar och gratisprogram som fixar det åt dig! Med lite tur kan du få tillbaka din dators forna hastighet. Att en dator blir allt mer slö beror helt enkelt på att du använder den. Om du installerar program och testar saker kommer systemet med tiden bli långsammare.

Med jämna mellanrum är det därför viktigt att städa systemet, rensa bort sådant du inte behöver och trimma det. Det här behöver inte vara speciellt svårt. Det finns nämligen gott om program som hjälper dig att fixa de olika saker som kan få din dator att starta, reagera och köra program betydligt snabbare.

Som datorentusiast installerar man ofta nya program och spel, man laddar ner filer och arbetar med dokument och bilder. Allt sådant här gör att systemet blir mer och mer stökigt. Att datorn blir slö beror inte på själva hårdvaran. Datorn i sig blir sällan mycket långsammare med tiden, utan det har med operativsystemet och programmen att göra.

Du kan själv undersöka vad det är som käkar processorkraft och internminne i ditt system genom att starta Aktivitetshanteraren, genom att högerklicka på aktivitetsfältet och välja applikationen i menyn. Om du kör Windows 8 kan du behöva klicka på Mer information för att visa Processer – det vill säga allt som körs i systemet.

Process Explorer
image-23109

Med gratisprogammet Process Explorer får du fullständig koll över vad det är som körs i din dator.

Aktivitetshanteraren lämnar en del att önska vad gäller funktioner. Är du en mer avancerad användare som vill veta ännu mer, kan jag rekommendera gratisprogrammet Process Explorer. Det är som en dopad form av Aktivitetshanteraren, via vilket du kan få reda på allt som har med dina aktiva program och tjänster att göra.

Trimma din dator automatiskt! Programmet Advanced SystemCare 8 sköter allt arbete med att städa och trimma din dator, utan att du behöver pyssla med det själv. Advanced SystemCare finns i en gratisversion som fixar grundläggande, och en Pro-version som sköter ännu mer – och automatiskt. Perfekt för dig som vill slippa göra det själv.

1. Sök efter och ta bort spyware, adware och farlig kod

Det första du bör göra är att skanna igenom datorn efter spyware (spionprogram), adware och andra skadliga program. Det är väldigt lätt hänt att man råkar installera något irriterande adware i samband med att man testar ett gratisprogram. Resultatet är störiga reklamrutor, sökmotorn och startsidan i din webbläsare ändras, och så vidare.

SuperAntiSpyware är ett kraftfullt verktyg som hittar och utplånar det mesta. Du kan också skanna systemet med Malwarebytes Anti-Malware. Bägge programmen är gratis.

Läs också >  SuperAntiSpyware
SuperAntiSpyware - gratis antispyware
image-23110

Städa datorn från spyware, adware och annan farlig kod genom att köra SuperAntiSpyware – ett gratis verktyg som städar bort skräp och farlig kod.

2. Avinstallera program du inte använder

Avinstallera alla de program och spel som du inte längre använder. Dels frigör du lagringsplats på hårddisken, och dels får du bort det från systemet. En hel del program lägger in en bakgrundsapplikationer, och dessa blir du som regel av med i samband med att du avinstallerar huvudprogrammet. Du kan avinstallera program via Kontrollpanelen -> Avinstallera ett program.

Ett smart gratisverktyg är Should I Remove It? som listar alla dina program tillsammans med betyg från andra användare, för att du ska få en uppfattning om hur viktigt det är att avinstallera programmet i fråga. Om du stöter på problem när du försöker avinstallera något, kan du testa Revo Uninstaller – det är ett extra kraftfullt avinstalleringsprogram.

Läs också >  Should I Remove It?
Avinstallera program
image-23111

Vilka program tycker andra användare att du ska avinstallera? Det får du reda på i gratisprogrammet Should I Remove It?

3. Rensa bort autostartande program

Autostartande program är bra att ha, om det gäller antivirus, Dropbox och annat som du verkligen vill ska köra igång varje gång du startar upp Windows. Tyvärr är det vanligt att program lägger in sina egna autostartande verktyg, för att sköta uppdateringar och annat, och med tiden kan den här listan bli lång.

Varje autostartande program (startup program) gör att Windows startar lite långsammare och att du förlorar lite internminne. Många bäckar små. Onödiga och dåliga autostartande program är ett av de största skälen till varför Windows blir långsamt. Med verktyget Quick Startup tar du enkelt kontroll över autostart. Mer avancerade användare kan prova AutoRuns.

Läs också >  Quick Startup
Klagar dina vänner över långsamma datorer? Då kanske du skulle tipsa dem om den här artikeln, så att de får lära sig att städa datorn. Klicka bara på Rekommendera här under så postar du ett tips på Facebook. Stort tack på förhand! :-)

 

4. Uppdatera dina program till nya versioner

Det släpps hela tiden nya versioner av programmen du använder. Två väldigt viktiga att hålla koll på, är din webbläsare och kända tillägg (Flash, QuickTime, Silverlight och så vidare). Dessa ska du alltid ha i de senaste versionerna. Det gäller i och för sig även andra program. Nya versioner innebär nämligen inte bara fler funktioner, utan utvecklaren täpper framför allt till säkerhetshål. Med gratisverktyget Secunia PSI kollar du enkelt om du använder gamla versioner.

Läs också >  Secunia PSI
Secunia PSI
image-23112

Med hjälp av gratisverktyget Secunia PSI får du reda på om du kör gamla versioner av dina program, och om du i så fall bör uppdatera dem snabbt.

5. Defragmentera hårddisken (för dig med äldre dator)

Nyare datorer med nya versioner av Windows, och framför allt om du har SSD istället för vanlig hårddisk, behöver du inte bry dig om defragmentering. Men om du har en äldre dator med Windows XP eller Windows 7, behöver du kontinuerligt defragmentera hårddisken.

Ju mer du använder din hårddisk, desto mer kommer datan som skrivs på disken att spridas ut över de fysiska magnetskivorna i disken. Det gör att det tar längre tid att ladda in filer – speciellt stora sådana. Med ett defragmenteringsprogram plockas filerna ihop för att bli snabbare att läsa från. Auslogic har ett bra, och gratis, verktyg för defragmentering.

6. Städa bort skräpfiler automatiskt

Att städa bort skräpfiler från hårddisken kanske inte gör datorn mycket snabbare, men det frigör utrymme och sådant är aldrig fel. Det bästa gratisprogrammet inom det här området är Piriforms CCleaner. Verktyget har funnits på marknaden i många, många år, och det är ett trovärdigt litet verktyg. Jag har själv använt det mängder av gånger utan att stöta på några problem.

Läs också >  CCleaner
CCleaner, städa hårddisken gratis
image-23113

Städa bort skräpfiler av olika slag med programmet CCleaner, som är helt gratis att ladda ner och använda.

7. Plocka bort allt överflödigt från skrivbordet

Det sista tipset kommer utan program. Det här är något du får göra manuellt, men jag kan varmt rekommendera det och du kommer att märka att Windows känns snabbare. Vad du ska göra är att rensa på skrivbordet. Om du, liksom undertecknad, har den dumma ovanan att spara dokument direkt på skrivbordet, flytta dessa någon annanstans.

Skrivbordet ritas om hela tiden, och varje gång det görs ska alla ikoner du har här på också ritas om. Det här kanske känns som ett överdrivet nitiskt tips, men faktum är att den här väldigt simpla lösningen gör att Windows känns snabbare. Framför allt om du har en lite äldre dator med slö processor. Ta bort så mycket du bara kan och gör till en vana att spara dina filer utanför skrivbordet.

Städa skrivbordet
image-23114

Plocka bort filer, program och mappar från skrivbordet, och lägg dem någon annanstans. Ett plottrigt skrivbord påverkar faktiskt prestandan i Windows.

Fler tips om att fixa en slö dator

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.