TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

7 spännande nyheter i Windows 8!

Skribent:
Publicerad: , 14:56
Respons: 11 kommentarer

Windows 8Windows 8 beräknas att lansera i slutet av 2012, och en betaversion kommer förmodligen inom en inte allt för snar framtid. Redan nu kan du ladda ner en tidig Preview-version för att testa operativsystemet.

Jag har skrivit en hel del om Windows 8 och givetvis har jag en dator med Preview-versionen installerad, för att testa hur det känns hittills. I den här bloggposten går jag igenom sju spännande nyheter som vi har att se fram emot i Microsoft kommande operativsystem!

Windows 8 kommer med en rad nyheter, däribland ett omtvistat nytt gränssnitt i form av Metro. Hur bra systemet är får vi vänta att bedöma tills i alla fall betan finns att ladda ner (Preview ger en bra hint, men det är som sagt en väldigt tidig version och en hel del kommer säkert att ändras).

Vill du själva testa Windows 8 Developer Preview, kan du ladda ner det från Microsoft. Tänk bara på att du inte bör installera det här rakt upp och ner på din huvuddator. Du kommer inte att kunna installera Windows 8 Preview och sedan tro att du kan avinstallera det som ett vanligt program för att återgå till ditt tidigare operativsystem.

Jag valde att installera Windows 8 på en testmaskin, men har du ingen gammal dator liggande kan du köra en virtuell PC och installera operativsystemet här. Systemkraven för Windows 8 är desamma som Windows 7. Enligt Steve Ballmer kommer Windows 8 att fungera på alla datorer som idag klarar av föregångaren Windows 7.

Windows 8 Preview

Och som jag tidigare konstaterat i ett test, där jag installerade Windows 7 på en Asus Eee PC, är kraven rätt låga. På en slö maskin som min Eee PC fungerade Windows 7 faktiskt smidigare än Windows XP…

1. Startmenyn blir Metro

Metro-gränssnittet är det mest omtalade bland nyheterna i Windows 8. Gränssnittet är detsamma som används i Windows Phone, och det gör onekligen att man får tänka lite annorlunda i hur man använder Windows. Men det är en vanesak och det är säkert något man lär sig uppskatta, om man inte gör det på en gång.

Windows 8 Metro

Kritikerna har varit högljudda och menat att Windows 8 är designat för att användas på surfplattor och smartphones, och att det inte går att använda på en vanlig dator. Dessa kritiker har uppenbarligen inte testat Windows 8. Metro är nämligen helt valfritt. Du behöver inte använda det, utan kan med enkelhet hoppa ut i ett vanligt Windows-gränssnitt som ser ut som en finputsad version av Windows 7.

Även om du går ut i det vanliga gränssnittet kommer dock Startmenyn fortfarande att starta Metro. Skulle du avsky det här kan du stänga av Metro och få tillbaka startmenyn som den såg ut i Windows 7. I Preview-versionen finns det ingen officiell inställning för detta, men du justerar det genom att ändra ett värde i Windowsregistret (Start -> Kör -> regedit); ändra RPEnabled från 1 till 0 i HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Explorer

Metro är dock intressant på många sätt. Visst, kritikerna har delvis rätt i att gränssnittet säkert känns smidigare med en tryckkänslig skärm (något jag är övertygad om att framtidens bärbara datorer kommer att ha), men det är absolut ingen omöjlighet att använda Metro med mus och tangentbord.

2. Lägg ditt system på ett USB-minne

Windows 8 på USB-minneMed funktionen Windows to Go kan du skapa en avbild av ditt system och lägga detta på ett USB-minne. Det här gör att du inte är bunden vid en speciell dator. Du behöver bara en PC någonstans, och sedan pluggar du in ditt USB-minne och startar ditt operativsystem.

Här kommer dina inställningar, Metro-applikationer och annat att finnas. När du sedan kommer hem till din vanliga dator igen, kopplar du in USB-minnet för att synkronisera de ändringar du har gjort.

Läs mer om Windows 8 på USB-minne.

3. Logga in med Windows Live

För att logga in i Windows 8 kan du använda dig av ditt Windows Live-konto, alltså samma uppgifter som du använder för att exempelvis logga in på Hotmail. När du gör det första gången kommer ditt Live-konto att registreras för att användas ihop med Windows 8.

Det här innebär att dina personliga inställningar i Windows 8 kan synkroniseras till molnet, det vill säga Microsofts servrar för Windows Live. När du sedan loggar in på en annan Windows 8-dator med samma uppgifter, kommer systemet att hämta ner dina inställningar, såsom bakgrundsbild, installerade Metro-applikationer och så vidare.

Den här biten är ett steg mot att göra operativsystem i molnet. En inte allt för vild chansning är att Microsoft jobbar på en webbvariant av Windows som körs direkt i din webbläsare. Eftersom Metro-applikationer – dit Microsoft försöker styra utvecklare att programmera – bygger på främst webbstandarder, kan dessa i teorin köras i webbläsaren.

Om ett par år är förmodligen Windows en prenumerationstjänst där du bara behöver en enhet med webbläsare för att logga in på ditt Windows (må vara en smartphone, surfplatta, TV, dator eller varför inte ditt kylskåp). Men de här teorierna kan jag ta i en annan bloggpost…

4. Windows 8 håller koll på lösenord

Att hantera alla våra lösenord på webben och i programvaror på datorn är hopplöst. Av säkerhetsskäl ska du alltid ha olika lösenord överallt och dessa ska helst vara minst 8-10 tecken. Att memorera detta är i det närmaste omöjligt, om man inte använder någon form av system.

Windows 8 lösenord

Credential Manager heter ett verktyg som håller reda på alla dina lösenord, både på webben och i applikationer. Lösenorden är indelade i Web Credentials och Windows Credentials. De lagras krypterade och skyddade av ditt huvudlösenord.

Tjänsten fungerar ungefär som LastPass, och liknande tjänster, som registrerar och automatiskt fyller i dina inloggningsuppgifter.

5. Windows Store för att ladda ner appar

I Windows 8 Preview är Windows Store inte aktiverad, i alla fall kunde inte jag komma åt den. Windows Store är Microsofts svar på App Store till Mac OS X. Här kommer du att kunna köpa, ladda ner och hantera dina Windowsapplikationer.

Istället för att behöva leta efter program på olika sajter och FTP-servrar, kan användare istället gå till Windows Store för att skaffa program på ett säkert sätt. Utvecklare får nytta av tjänsten genom att nå ut till alla Windows 8-användare med sina program, något som annars krävt omöjlig marknadsföring, och Microsoft tar i sin del en bit av kakan genom att plocka ut provision på sålda programvaror – precis som Apple gör med App Store.

Windows 8 Store

Microsoft satsar som sagt mycket på att få utvecklare att bygga Metro-applikationer istället för specifika Windows-program, så fokus ligger förmodligen en del på dessa. Det fina med Metro-applikationer är att de kommer att kunna köras överallt, till skillnad mot maskinspecifika Windowsprogram som bara kan köras på datorer med x86-arkitekturen.

6. Fliksystem i Utforskaren

När Microsoft presenterade det flikbaserade menysystemet i Office 2007 (på engelska kallat för Ribbon Interface) var det många som slet sitt hår – inklusive undertecknad. Stora förändringar i gränssnitt tenderar att göra det. Vi är vanemänniskor och tycker inte om förändringar.

Men efter att ha använt ”menyfliksområdet” (som det faktiskt kallas) i ett tag vande jag mig och idag gillar jag det. Office 2010, som naturligtvis använder tekniken, gillar jag skarpt.

Windows 8 Utforskaren

I och med Windows 8 har man infört menyflikssystemet även i Utforskaren. Det gör att du får en betydligt bättre översikt på vad du kan göra med filer. Det dyker upp nya flikar beroende på vilken typ av fil du markerar. Gränssnittet kommer garanterat att ta ett tag att vänja sig vid, men så här spontant tycker jag att det är en förbättring.

7. ARM kan köra Windows 8

Som jag skrev ovan är vanliga Windowsprogram skrivna specifikt för x86-arkitekturen (det vill säga den processortyp som sitter i de allra flesta datorer). Metro-applikationer kommer däremot inte att vara lika bundna vid en specifik processorarkitektur.

Microsoft bekräftade för ett tag sedan att Windows 8 även kommer till ARM-arkitekturen, som är en populär processorfamilj som används i många smartphones, surfplattor och andra enheter. Tidigare har Windows bara funnits för främst x86, men i och med ARM-versionen kommer det att gå att köra Windows 8 på exempelvis surfplattor.

Alla de Windowsprogram som idag finns kommer dock inte att fungera på ARM, eftersom det är en annan processorarkitektur. Däremot kommer Metro-applikationer att fungera. Skriver du en Metro-applikation kan den således köras på alla Windows 8-enheter.

Har du några andra favoriter bland nyheterna i Windows 8?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

11 kommentarer

 1. Johnny Andersson2012-03-01 at 15:14Reply

  Såg att- Microsoft Security Essentials Microsoft Corporation, Version 2.1.1116.0 inte kommer fungera i w8 och undrar innan jag installerar ifall det kommer att gå att få in detta igen?
  Går det att installera på en ren hårddisk?
  Rookie som man är så måste jag ju fråga någon så varför inte Dig, :)
  Ha det bäst!

 2. JanneN2012-01-17 at 12:50Reply

  ”Om ett par år är förmodligen Windows en prenumerationstjänst där du bara behöver en enhet med webbläsare för att logga in på ditt Windows (må vara en smartphone, surfplatta, TV, dator eller varför inte ditt kylskåp).”

  Jag behöver ändå ett operativsystem för att komma åt ett operativsystem ?
  Skulle aldrig falla mig in att köra ett webbaserat windows.
  Det lär säkert bli lättare att stjäla användaruppgifter om dom ska cirkulera på andra servrar än i din egen dator.
  Samt att, vad skulle hända om du hade nån form av problem med ditt internet ?
  Jag måste ju då ändå ha ett operativsystem för att ens kunna nyttja min dator, tex. att spela lite…

  Däremot låter det smidigt att kunna ta med sig en kopia av operativsystemet på ett usb-minne och kunna köra sitt eget i vilken dator som helst.

 3. fracke2012-01-13 at 10:45Reply

  Vad trött jag blir på dessa ständiga uppgraderingar och tillhörande flyttningar av än det ena än det andra. Har kört med XP i flera år och det fungerar alldeles utmärkt. Borde väl gå att fixa till buggar mm med ytterligare en SP. Och flera gamla tillbehör som man ständigt skall skaffa nya drivrutiner till. Men det är klart pyttemjuk vill fortsätta att tjäna pengar. Och ny hårdvara som måste införskaffas hela tiden. Det verkar som en del personers största intresse är att hela tiden invänta nya utgåvor.

  • TkJ2012-01-13 at 14:33Reply

   fracke: Det är klart att ett stort intresse är att invänta nya versioner – jag är trots allt datorentusiast och tycker sådant här är kul! Det är helt fritt att uppgradera. Om du nöjer dig med en gammal dator och klarar dig fint med gamla tekniker, så är det helt fritt att göra det, precis som det är helt fritt att vara intresserad av nya versioner. Du behöver inte bry dig om det om du är nöjd med ditt system. Hetsa inte upp dig över det. :)

 4. Anders Nordgren2012-01-13 at 09:18Reply

  Tror att MS är på helt rätt väg med att skapa ett OS för flera plattformar. PC, plattor, Smartphones mm.
  Sen när det gäller Metro är ju det i huvudsak till för just plattor och lurar men nog inte tänkt att användas på en vanlig PC.
  Många verkar tro att man är låst till Metro men så är inte fallet och nog heller inte tanken heller, vad avser en ”vanlig” dator.

 5. Björn Edvinsson2012-01-13 at 00:01Reply

  TkJ: Tänkte mest att det borde vara smidigt för en potentiell tjuv/köpare att sno en Windows 8-dator för att sedan helt enkelt kunna logga in med sitt eget livekonto och ha en så gott som ny maskin framför sig.

  Idag är ju tjuvar tvugna att innan användning tömma hårddisken på en stulen windows  7-dator exempelvis, just för att kunna använda den överhuvudtaget. Såvida den har lösenordsskyddade konton i alla fall.

  Ganska långsökt märker jag nu ;)

  • TkJ2012-01-13 at 14:35Reply

   Björn: Ja, då förstår jag vad du menar. Jag tyckte det verkade lite långsökt, men då var jag rätt ute… ;))

 6. TkJ2012-01-12 at 22:45Reply

  Björn: Nu hänger jag inte riktigt med… :) Vad menar du med ökad stöldrisk?

 7. Björn Edvinsson2012-01-12 at 20:16Reply

  Windows to Go låter helt klart intressant. Lite som en vidareutveckling av de portabla programmen/appsen som funnits rätt länge. Smidigt, helt klart.

  Att man kan använda sitt Windows Live-konto för att logga in tycker jag dock känns lite vanskligt. Känns som att stöldrisken borde öka en del med tanke på att det blir enkelt att använda en stulen dator. Eller man kanske fortfarande låser ett konto till sin dator på något klurigt sätt?

 8. TkJ2012-01-12 at 15:33Reply

  Fredds: Ja, den är ersatt av Metro. Men, som jag skriver, så kan man faktiskt stänga av den om man känner för det. Jag tror att det är en stor vanesak.

 9. Fredds2012-01-12 at 15:30Reply

  Hur är det med startmenyn? Är den ersatt av helskärms-metro? Låter isåfall ganska osmidigt ifall det är så.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.