TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Android

7 tecken på att din Android-mobil är infekterad av skadlig kod

Skribent:
Publicerad: , 13:46
Respons: Skriv en kommentar!

Android och säkerhet, skadlig kodDe senaste åren har säkerhetsföretagen, som utvecklar program för att skyddar dig och din dator, surfplatta eller smartphone mot olika hot, varnat för en ökande mängd skadlig kod för smartphones. Framför allt är det Android som blivit drabbat eftersom distributionen av appar är mer öppen och inte lika hårt kontrollerad.

Kaspersky har tagit fram en lista över sju olika tecken på att din Android-mobil har blivit infekterad av skadlig kod. Flera av dessa tecknen behöver inte betyda farlig kod – det kan vara legitima appar som ställer till det. Det har dykt upp en hel del trojaner och andra hot, men hur stor faran är i praktiken för den vanlige användaren är fortfarande rätt diffus.

Att det finns skadlig kod till Android råder det ingen tvekan om. Det kommer med jämna mellanrum rapporter om appar som innehåller olika typer av hot. Det kan vara allt från insamlande av information till appar som skickar dyra betal-SMS och därmed blir en kostsam historia för den drabbade.

Samtidigt verkar den faktiska hotbilden mot gemene Android-användare vara rätt låg. Är man bara en smula uppmärksam och inte installerar appar som begär tillgång till allt möjligt i mobilen, är man rätt säker. Även om det som sagt har dykt upp farlig kod har jag inte läst om något som fått stort genomslag.

Det mesta upptäcks och stoppas. Android är visserligen öppet, men Google är snabba på att ta bort appar som visat sig innehålla trojaner och annan bråte, och dessutom har de funktioner för att radera olämpliga appar på användares mobiltelefoner.

Tecken på att din smartphone är infekterad

Kasperskys lista över sju olika tecken att hålla koll på är ändå bra att känna till. För även om det inte är en farlig app som ligger bakom det, vill du säkert bli av med appar som sänker prestandan i mobilen. Appar som ligger i bakgrunden och utnyttjar mycket resurser tar batteritid. Om din mobil tappar batteritid väldigt fort är det med största säkerhet någon dåligt utvecklad applikation som ligger i bakgrunden och käkar.

  1. Oönskad reklam. Om du får upp reklam i tid och otid, som inte kan kopplas till någon app du själv installerat, kan du ha drabbats av ett annonsprogram – eller adware som det också kallas.
  2. Toppar i datatrafik. Trojaner skickar en hel del data via Internet, eftersom de ofta håller kontakt med en så kallad Command & Control-server. C&C-servrar sitter som spindeln i nätet bland infekterade enheter för att skicka ut kommandon och tala om vad trojanen ska göra, samt samla ihop information från de infekterade enheterna.
  3. Höga mobilräkningar. Det finns trojaner som skickar dyra SMS och ringer betalsamtal. När du installerar en applikation, håll koll på vad den vill ha för rättigheter. De allra flesta appar ska inte kunna skicka SMS eller ringa samtal.
  4. Oönskade appar. En del skadliga appar laddar ner andra applikationer och installerar dem på din mobil.
  5. Appar som använder onödiga funktioner. Som jag nämnt här ovan ska du alltid vara uppmärksam när du installerar en ny app, då du får information om vilka funktioner appen vill ha rättighet att använda.
  6. Konstig aktivitet på dina webbkonton. Skadliga appar, såsom trojaner, kan försöka samla ihop data om dig genom att stjäla lösenord och andra användaruppgifter..
  7. Appen kräver betalning för att låsa upp mobilen. Om du råkar ut för det här, har du tveklöst drabbats av en trojan av typen ransomware. Det är en slags skadlig kod som låser din mobil eller dator och sedan kräver att du betalar en lösensumma för att få tillbaka tillgången till dina filer.

Det bästa sättet att skydda dig mot det här, är att helt enkelt använda sunt förnuft. Var uppmärksam när du installerar en app – en del farliga appar utnyttjar kända varumärken för att framstå som legitima, så läs noga innan du installerar.

Vill du ha ett extra skydd, finns det antivirus för Android. Här är några exempel:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.