TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

7 nödvändiga tjänster som behövs för din blogg!

Skribent:
Publicerad: , 08:30
Respons: 1 kommentar

Starta och driv en bloggAtt starta och driva en blogg kräver i princip bara tillgång till en webbserver och möjligheten att installera WordPress. För några tior i månaden köper du ett hyfsat bra webbhotell med egen domän. Vill du lyckas göra en bra och välbesökt blogg finns det rätt många verktyg som kan hjälpa dig.

Är du seriös när det gäller bloggandet behöver du ha koll på statistik över antalet besökare, och vilka bloggposter och sidor som är populära. Det är också nyttigt att veta hur bra du ligger till i sökmotorer, och hålla koll på hur bra ditt webbhotell fungerar så att din sajt inte ligger nere i långa perioder. Här hittar du sju riktigt bra tjänster!

För att driva en blogg, utan att behöva skriva en rad kod, är WordPress det mest populära – och det bästa – publiceringssystemet. Det finns tusentals olika grafiska mallar som du kan ladda ner och använda, och därtill finns mänger av tillägg som ger dig fler funktioner.

Blogg på egen domän

Jag rekommenderar att du skaffar ett bra webbhotell med egen domän, eftersom du då äger och kontrollerar det själv. Att använda en gratis bloggtjänst på en underdomän någonstans är en risk. Skulle tjänsten läggas ner så blir du av med din adress, och då får du börja om från början.

One Click-Installer
image-26701

Webbhotell som Loopia har så kallad One Click-installer som låter dig installera WordPress på din domän med i princip ett enda musklick…

Här kan du läsa mer om att starta och driva en blogg:

Jag har även skrivit två stycken omtyckta e-böcker vid namn Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar. Du kan köpa dem hos nätbokhandlare – läs mer om e-böckerna här.

7 utmärkta bloggverktyg!

Nu går vi vidare till de här sju utmärkta tjänsterna för dig som vill driva en blogg professionellt!

1. CloudFlare

CloudFlare är en smart tjänst som på en rad olika sätt försöker säkra din sajt. Bland annat ser CloudFlare till att stoppa så kallade DDoS-attacker, alltså överbelastningsattacker.

Vidare hjälper tjänsten dig med så kallad CDNContent Delivery Network. Genom att använda en CDN kommer bilder och andra statistiska dokument att hämtas från andra servrar, för att på så sätt minska trafiken till din server och dessutom göra att sidorna hämtas snabbare för besökare.

CloudFlare använder sig av cache-system för att låta besökare få fram din webbsida även om din server ligger nere. Tjänsten har massor av funktioner och är absolut värd vad den kostar.

Pingdom
image-26702

Med Pingdom håller du koll på om din sajt har gått ner, eller om den är väldigt långsam.

2. Pingdom

Med Pingdom kan du kontinuerligt och automatiskt kolla om din server är igång och hur snabb den är. Det här är ett relativt enkelt men smart verktyg för att varna dig om din server går ner. Skulle din webbserver sluta fungera, får du en varning via mejl.

3. Google Analytics

De allra flesta webbservrar lagrar loggfiler för att ge dig information om hur många besökare du har haft, vilka sidor som är populärast, och så vidare. Ett smidigt alternativ är Googles gratis analysverktyg Google Analytics.

Anmäl dig till tjänsten, lägg upp din blogg som en sajt och därefter får du en bit kod som du klistrar in på alla dina webbsidor (i WordPress lägger du in koden i till exempel footer.php, det dokument i ditt tema som läggs till nederst på alla dina sidor).

Sedan använder du Analytics för att följa dina besökare. Dels hur många som kommer till din sajt varje dag, men även var någonstans på sajten de tar vägen.

4. SIS-Index

SIS-Index är en sajt som sammanställer en offentlig lista över hur många besökare en rad olika svenska sajter har. Vem som helst som använder Google Analytics kan ansluta sig till SIS-Index.

Syftet med SIS-Index är ett erbjuda till exempel annonsörer möjligheten att få reda på hur många besökare sajter har. Eftersom det är gratis för sajter att registrera sig är det ett bra sätt att göra siffrorna offentliga.

5. Wincher

Svenskutvecklade Wincher är ett ypperligt verktyg för att hålla koll på hur högt upp i Google din sajt hamnar på olika sökord. Du väljer själv vilka sökord du vill hålla koll på. När du går upp eller ner i resultatlistan kommer du att få mejl som talar om det.

Arbetar med med sökmotoroptimering är Wincher är ett väldigt lättanvänt och grundläggande verktyg. Det är prisvänligt och mycket enkelt att använda.

6. AddThis

AddThis hjälper dig att implementera knappar för att dela dina bloggposter på sociala nätverk. Du kan själv välja vilka nätverk du vill ha med i raden av Dela-knappar, och du kan också bestämma hur knapparna ska se ut.

Förutom delningsknappar finns det en del andra funktioner för att sprida dina bloggposter. Du kommer snabbt igång med verktyget och du får ut en del bra statistik.

Starta och skicka nyhetsbrev via e-post
image-26703

Driv ett nyhetsbrev via e-post med hjälp av tjänsten Get a Newsletter.

7. Get a Newsletter

Det sista verktyget är något lite annorlunda – nämligen ett verktyg för att hantera ett nyhetsbrev via e-post. Get a Newsletter har jag skrivit om ett par gånger genom året, och jag använder själv tjänsten för att hantera nyhetsbrevet från TkJ.

Priset för tjänsten är klart överkompligt, och du får alla funktioner du kan förväntas behöva. Get a Newsletter hanterar prenumerationer och att skicka ut nyhetsbreven. Du får också gott om statistik över hur många som klickar på länkarna i breven.

Ett nyhetsbrev via e-post är ett effektivt sätt att påminna dina läsare om att återkomma till bloggen. Gör du på rätt vis kommer ett nyhetsbrev att ge dig gott om besökare.

Läs vidare: Gratis skola i att driva ett nyhetsbrev!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

En kommentar

  1. Bloggteknik2019-03-28 at 12:08Reply

    Grym artikel! Använder själv Wincher och det fungerar utmärkt. Förutom Get a Newsletter, har du andra tips på nyhetsbrevtjänster?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.