TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

8 saker du måste veta om bedragare på Facebook!

Skribent:
Publicerad: , 18:37
Respons: 3 kommentarer

Facebook-säkerhetFacebook har idag en miljard användare, och bedragare lockas till stora mängder människor. På Facebook har de även fördelen att användare är naiva när det kommer frågor och länkar från vänner – men att kapa ett konto är inte svårt, så du vet aldrig vem som sitter på andra sidan och påstår sig vara din vän.

I den här artikeln får du 8 goda råd om hur du använder Facebook säkrare, för att undvika att drabbas av bedrägerier och annan nätkriminalitet. Det viktigaste är att alltid vara källkritisk. Klicka inte hejvilt på alla länkar, eller godkänna att alla möjliga applikationer ska få rättigheter att posta på ditt flöde eller komma åt dina kontaktuppgifter.

Vi förlitar oss alldeles mycket på att Facebook är en skyddad miljö, fri från brottslighet och annat. Men det är helt fel. Facebook har så många användare – så många naiva användare – att brottslingar dras hit som flugor till koskit (som vi säger i Småland). Du kan till exempel aldrig vara helt säker på att det verkligen är din vän som skickar ett direktmeddelande och ber om pengar på grund av att hen tappat sin plånbok och är strandsatt i Liverpool…

Tipsa gärna dina vänner på Facebook om de här säkerhetsråden, så att de också lär sig undvika de faror som finns i att använda sociala nätverk.

 

1. Tänk innan du delar länkar

Bedragare drar sig till Facebook eftersom det dels finns över en miljard människor där, och dels för att vi är mer naiva på Facebook än ute på webben. När tips på länkar och appar postas av våra vänner litar vi på det mer än om det postas på en annan mindre sajt. Dessutom är vi extremt impulsiva.

Så innan du delar vidare något som postas, använd lite källkritik. Varifrån kommer länken, vem är egentligen avsändaren? Facebook har ett visst skydd mot farliga länkar men eftersom sådant sprids så snabbt är det omöjligt att stoppa allt. Det här gäller inte bara Facebool, utan även Twitter, Google+ och andra sociala nätverk.

Facebook-appar

Många Facebook-appar som du har godkänt genom åren finns fortkvarande kvar som godkända att göra allt möjligt på din sida. Här kan det vara värt att rensa bort sådant du inte använder.

2. Rensa bort appar som har rättigheter till ditt konto

Appar på Facebook är inte bara spel och tjänster som använder ditt Facebook-konto för inloggning. Undersökningar, tester och annat som postas vill ofta lägga till en app på ditt konto. När det begärs visas en ruta där du måste godkänna appen och tillåta den få rättigheter till olika saker – ditt flöde, din e-postadress, möjlighet att posta i ditt flöde och så vidare. Det är lätt att godkänna det här lite för fort.

En klar majoritet är naturligtvis helt ofarliga men det är onödigt att låta mängder av tjänster och sajter ha tillgång till information du har på ditt Facebook-konto. Gå till Inställningar -> Applikationer och klicka Visa alla. Här finns alla appar du har givit tillgång till olika data på ditt Facebook-konto. Du kan radera de du inte använder.

3. Använd ett bra och unikt lösenord

Ett vanligt sätt att kapa Facebook-konton är att bedragare kommer över inloggningsuppgifter från andra sajter som på ett eller annat sätt blivit hackade. Väldigt många användare har samma lösenord överallt, så har de väl hittat ett lösenord kommer de testa det på alla stora sajter. Därför ska du alltid ha ett unikt lösenord inte bara på Facebook utan på alla respektive sajter. Med programmet LastPass håller du automatiskt koll på alla dina lösenord. Byt ditt Facebook-lösen kontinuerligt.

LADDA NER GRATIS: LastPass tar hand om dina lösenord superenkelt!

4. Lämna inte en dator inloggad

Det är lätt hänt att du lämnar en dator där du fortfarande är inloggad på Facebook. Är det en offentlig dator på ett bibliotek eller en flygplats, kan det här utnyttjas. Om en skrupelfri person sätter sig vid datorn och ser att du är inloggad, kan han utyttja det genom att till exempel lura dina vänner.

Phishing: App påstår sig visa vilka som tittat på din Facebook-profil

Phishing-exempel: Här är det en app påstår sig visa vilka som tittat på din Facebook-profil. Det är bullshit.

5. Lita inte på att vänner verkligen är vänner

Bedragares fördel med Facebook, är att vi är en smula naiva och litar på våra vänner. Det här utnyttjas genom att på olika sätt kapa konton och sedan utge sig vara personen vars konto man snott. Du kan aldrig vara helt säker på vem det är som sitter på andra sidan – det kan vara någon helt annan än din vän som använder kontot. Därför ska du aldrig låna ut pengar eller lämna ifrån dig privata uppgifter via Facebook. Kontaktar en vän dig för att efterfråga ett lån eller olika koder, ring upp personen eller kontrollera via andra kanaler.

LÄS OCKSÅ: Lånade ut kod från bankdosa, förlorade alla pengar

6. Aktivera tvåstegsverifiering och försvåra kapning

Facebook erbjuder, i likhet med många andra stora webbtjänster, något som kallas för tvåstegsverifiering. Det innebär att inloggning till ditt konto kräver ett extra steg i form av en kod som du genererar via Facebook-appen i din smartphone. Öppna menyn i appen och välj Inställning -> Kodskapare.

När du aktiverat tvåstegsverifiering, vilket du absolut bör göra, får du ange en kod från Kodskaparen när du försöker logga in från en ny webbläsare/dator. Du kan spara datorer – exempelvis din privata dator för att slippa ange kod varje gång du loggar in. Lösningen gör att om någon kommer över dina inloggningsuppgifter går det ändå inte att logga in eftersom det krävs en kod skapad på din smartphone.

SÅ GÖR DU: Aktivera tvåstegsverifiering hos Facebook

7. Akta dig för väldigt attraktiva erbjudanden

Bedragare på Internet försöker ofta lura dig till att lämna ifrån dig privata uppgifter – lösenord, kreditkortsnummer och så vidare. Ett sätt att lyckas med detta är antingen locka med något du inte kan motstå, eller skrämma dig till att inte våga göra annat än att falla för erbjudandet.

Det kan gälla tävlingar och undersökningar, väldigt lockande videoklipp och extremt låga priser (låter det för bra för att vara sant, är det förmodligen det) samt varningar om att du riskerar dator, liv och lem om du inte köper eller laddar ner något. Reagera aldrig impulsivt, för det är just det bedragare vill att du ska göra. Faktum är att det krävs, för om du stannar upp och tänker efter, är källkritisk och kollar upp det, kommer du att se igenom bluffen.

EXEMPEL PÅ BEDRÄGERI: Erbjudande om $100 rabatt hos H&M

8. Lämna aldrig ut personlig information

Det sista tipset borde egentligen vara självklart, men det tål att upprepas eftersom så många glömmer bort det – inte minst på Facebook när det som sagt är lätt att tro att alla är vänner… Men här kommer det: lämna aldrig ut personlig information, oavsett. Det är aldrig bra att skriva ut e-postadress, telefonnummer, adress, personnummer, bankkontonummer och så vidare. Om du kör en app i form av undersökning eller liknande, kontrollera alltid så att de inte begär tillgång till dina privata uppgifter.

Tipsa gärna dina vänner på Facebook om de här säkerhetsråden, så att de också lär sig undvika de faror som finns i att använda sociala nätverk.

 

Läs fler nyttiga artiklar om säkerhet!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

3 kommentarer

  1. Carl Stridsberg2015-06-03 at 10:37Reply

    delat..

  2. Christian Sjöberg2015-06-01 at 18:39Reply

    Hej Tommy! Vad för brandvägg skall vi satsa på nu när det finns så mycket bedragare på nätet?

    Tack på förhand Tommy…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.