TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Marknadsför din blogg

8 tips för att lyckas med din personliga blogg!

Skribent:
Publicerad: , 15:34
Uppdaterad: 2015-04-07, 19:48
Respons: 14 kommentarer

Få fler besökare till din bloggDe allra flesta bloggar är sådana som handlar om själva bloggaren. Man kan kalla dem för personliga bloggar, vardagsbloggar eller dagböcker. Det är bloggar som helt enkelt handlar om skribentens liv. Sveriges absolut största bloggar är inom den här nischen. Men hur lyckas du bättre med din personliga blogg?

En klar majoritet av dessa bloggar har väldigt få besökare. Förmodligen är det bara de närmsta sörjande som läser, och om bloggaren inte nöjer sig med detta utan avundssjukt tittar på de extremt populära bloggarna, kan det vara lätt att ge upp. Gör inte det riktigt än! Jag har några enkla förslag…

Det är inte alltid som jag säger att jag är bloggare, när någon frågar vad jag jobbar med. Skälet är att reaktionen oftast är ”Va? Kan man jobba med det? Bloggar är ju bara en massa menlöst dravel om vad man äter till frukost och har på sig!”. Folk har sådana fördomar.

Som regel kopplar gemene man bloggande till Blondinbella – det är den enda bloggerskan de känner till, och de har naturligtvis enormt cyniska åsikter om henne baserade på ingenting eftersom de aldrig läst Löwengrip. Jag vet inte hur många gånger jag har försvarat Blondinbella, då jag inte alls tycker att fördomarna stämmer på henne.

Bloggarna är dokusåpor

Om vi tar en titt på topplistorna på Bloggportalen, så är de allra populäraste bloggarna privata sådana. Kenza, Kissie, Blondinbella, Paow, Tyra, Foki, Hanna Widerstedt, och så vidare.

Jag brukar jämföra den här typen av bloggar med dokusåpor. Principen är densamma. Dessa bloggar är digitala versioner av Big Brother eller någon annan dokusåpa.

Det finns fler typer av läsare, som är desamma som tittarna på dokusåpor; dels de som ser upp till personerna och följer dem slaviskt, vill lära känna dem och så vidare – och dels de som stör sig på personerna och följer dem slaviskt för att se vilka andra dumheter bloggaren hittar på som de kan reta sig på.

Dessa två grupper är de som syns mest i kommentarsfälten. Ärligt talat förstår jag inte hur en del av bloggarna hanterar de absurt ondskefulla kommentarer som skrivs. Och jag förstår inte heller hur någon kan få för sig att skriva den typen av elakheter som radas upp under varje bloggpost.

Kissie, elaka kommentarer

Men nog om klicken av hemska läsare. De är trots allt som regel i minoritet, och de ska du inte bry dig om. Betydligt roligare är då alla de läsare som gillar det du gör, och som hejar på dig bland kommentarerna. Det är sådant som gör bloggandet värt att syssla med!

8 tips för att lyckas med din blogg

Så, vad kan du då göra för att bli en framgångsrik vardagsbloggare som skriver om ditt liv? Här kommer åtta tips på hur du lyckas bättre!

1. Ha skinn på näsan

Det finns uppenbart rätt många bloggläsare som saknar all form av uppfostran. I skydd av sin dator kan folk få för sig att skriva vad som helst. Du måste kunna lära dig att ignorera sådant här. Läs det inte och bry dig inte. Att gå till motattack mot den här typen av sinnessjuka troll är som att försöka släcka en eld med bensin.

2. Hitta din egen personliga stil

För att lyckas måste du ha en väldigt personlig stil. Du ska på något sätt vara unik jämfört med de andra. Det kan handla om attityd, sättet du skriver på, vad för typ av bloggposter du skriver, eller något annat. Försök inte att kopiera vad andra gör utan hitta din egen väg att gå. Den personliga stil ska också avspeglas i designen på bloggen. Läsarna ska känna igen sig. Välj färg och layout som avviker från övriga bloggar, och undvik att ändra designen även om du tröttnar på den. Det är viktigare att läsarna snabbt känner igen sig.

3. Våga ha åsikter

Var aldrig rädd för att ha åsikter, och gärna bestämda sådana. Försök inte att vara alla till lags för när det kommer till åsikter har som bekant alla en sådan. Att försöka smeka alla läsare medhårs blir bara tafatt och tråkigt. Var inte rädd för att reta upp läsare som tycker annorlunda, för du kommer inte att förlora en massa besökare på grund av en åsikt. Snarare tvärtom.

Tjäna pengar på din blogg! Lättläst e-bok med massor av konkreta tips om hur du tjänar pengar på din blogg. Riktar sig mot både nybörjare som vana bloggare. Läs mer om innehållet!

4. Väck känslor

Det här hänger ihop med ovan punkt nummer 3. Har du åsikter kommer du att väcka känslor. Men det finns också många andra sätt att väcka känslor på. Att tala till läsarnas känslor är ett effektivt sätt att få respons. Bloggposter som väcker starka känslor är de som sprids mest. Det är den här typen av bloggposter som andra bloggar skriver om, som läsare sprider på Facebook och Twitter, och så vidare.

5. Skaffa en egen domän

Om du vill satsa seriöst på ditt bloggande ska du skaffa en egen domän redan från början. Strunta i gratistjänsterna utan köp ett webbhotell med egen domän redan från början. Det kostar några hundralappar, men det är det värt. Att börja på en gratistjänst är inte att rekommendera eftersom det aldrig är bra att byta adress till sin sajt. En annan fördel med att investera lite pengar är att man blir mer motiverad, än om man skaffat en gratisblogg. Du hittar en lista över bra webbhotell under den här bloggposten.

6. Kom igång med hjälp av kompisar

Att komma igång handlar om att skaffa dina första fans. Det här kan vara det svåraste och tar förmodligen lite tid. Men när du väl har en handfull fans som följer dig, kommer de att göra väldigt viktig marknadsföring åt dig. De kommer att tipsa sina kompisar, skicka länkar överallt, och sprida din webbadress. Allt fler läsare kommer hitta din blogg, och om du gör ett bra jobb kommer de också att bli fans. Till en början tar du hjälp av dina kompisar för att sprida länkar till dina bloggposter via sociala nätverk, forum, länksajter och annat.

7. För statistik och gör ett schema

Använd ett bra statistikverktyg, exempelvis Google Analytics som är gratis, för att följa statistik på din blogg. Det handlar inte om att se hur många besökare du har haft, även om det så klart är kul, utan lite mer avancerat. Du ska nämligen försöka ta reda på vilka bloggposter som genererar flest läsare och flest länkar från andra bloggar och sociala nätverk. Håll även koll på när på dygnet besökarna kommer, och när de lämnar flest kommentarer och sprider dina bloggposter. Du kommer att lära dig vilken typ av inlägg som passar bäst när på dygnet och i veckan. Starka åsikter passar exempelvis sällan på morgonen. Då vill läsare ha lättsmälta saker.

Statistik över dina besökare på bloggen

8. Uppdatera, uppdatera, uppdatera!

En vardagsblogg ska uppdateras så ofta du bara kan. Det ska vara ständigt liv på bloggen, för dina läsare kommer att besöka sajten flera gånger om dagen om den hålls uppdaterad. Se till att skaffa en bra smartphone med bra digitalkamera och möjlighet att enkelt uppdatera din blogg. En fördel med vardagsbloggar, jämfört med nischade ämnesbloggar som min, är att du inte behöver skriva en massa för en bloggpost. Det räcker med en bra bild och en bildtext.

Har du några fler tips?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

14 kommentarer

 1. Anna Mountain2018-10-27 at 01:15Reply

  😀👍

 2. Berätta om dig själv - Fitnessdreams.se2017-07-27 at 16:38Reply

  […] du har fått en trogen skara läsare till din blogg och vill behålla dessa läsare är det ett bra tips att berätta saker om dig själv. Eftersom läsarna är […]

 3. Länka in och länka ut | i30dagar2013-10-16 at 12:27Reply

  […] 8 tips för att lyckas med din blogg […]

 4. Arga Klara2012-04-16 at 13:49Reply

  Väldigt bra tips! Vill tillägga att de flesta bloggare som försöker vara seriösa har inte en susning om vad SOE handlar om, så att försöka sig på det (finns många bra plugins och sidor med tips) kan vara guld värt.

 5. Nicole2012-04-15 at 16:26Reply

  *skrattar* Jaja, herrn tänker SÅ :-P :)

  Tack iaf för en bra blogg :) Vet inte om jag skrivit det förut… :)

 6. Tappat konTROLL | Nicole2012-04-15 at 16:02Reply

  […] läser bloggar lite här och var men en jag följer stadigt är teknikbloggen Tkj och häromdagen skrevs det om troll i kommentarsfältet och jag måste faktiskt berätta att det […]

 7. Nicole2012-04-15 at 07:35Reply

  Ps, varför kan man inte prenumerera på kommande kommentarer? :)

 8. Samuel Gustafsson2012-04-15 at 01:18Reply

  Bra tips – ett annat är bloggportaler, det kan göra under för besökarantalet.

 9. Nicole2012-04-14 at 20:26Reply

  Hej igen :)

  Jag vet, men många vardagsbloggar skrivs av människor som kanske inte kan lägga de pengarna på en blogg ;)

  För mig har inloggning via Facebook minskat elaka kommentarer och hot :)

  Kan rekommendera statcounter.com som statistik på en gratis blogg :)

  • TkJ2012-04-15 at 15:17Reply

   Nicole: Nå, min bloggpost riktade sig mot de som vill lyckas med en framgångsrik blogg, och då ska man inte köra på gratistjänster. Är man bara ute efter att skriva lite för kompisarna, så går det utmärkt med en gratistjänst, men då är min artikel ointressent. Egen domän och webbhotell kostar som två-tre biobesök, så det är inga summor. Jämför med det här: X ska öppna en klädbutik, men istället för att hyra en butikslokal nere på stan väljer han att spara pengarna och istället ha butiken i ett förråd i källaren. Var det ett smart sätt att spara pengar på? :)

 10. TkJ2012-04-13 at 19:56Reply

  Stefan: Jag tror inte det hjälper. Folk är precis lika oförskämda även när man har Facebook-kommentarer.

  Nicole: Det stämmer – men så rekommenderar jag att man struntar i gratistjänsterna. :)

 11. Stefan Nilsson2012-04-13 at 17:53Reply

  Lider man av mycket troll så kan det vara en idé att gå över till Facebook kommentarer där användarna tvingas stå för vad man skriver. Risken är naturligtvis att man får färre kommentarer och att man man ”förlorar” läsare på så vis att man inte bryr sig om att läsa om man inte kan få utlopp för sina aggressioner. Frågan är om det är någon mening med att ha dessa läsarna även om det ser bra ut genom statistiken.

 12. Nicole2012-04-13 at 16:17Reply

  Hej :)

  Tyvärr så funkar inte analytics på WordPress.com :(

  Trevlig helg :)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.