TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

8 tips: Så undviker du bedrägerier via e-post

Skribent:
Publicerad: , 10:41
Respons: 1 kommentar

Så undviker du nätfiske och bedrägerier på InternetNetflix, Telia, SEB och Swedbank – det är bara några av de företag som utnyttjats i bedrägerier av nätkriminella. Genom att påstå sig representera ett stort känt företag ökar chansen att man når deras kunder när man spammar ut sina mejl med nätfiske.

Så hur kan du undvika att bli lurad av nätfiske och bedrägerier? Det är viktigt att lära sig eftersom de nätkriminella gärna lurar till sig kreditkortsnummer och andra personlig information som kan användas för att komma åt dina pengar. Idag har bedrägerier blivit mer proffsiga och det kan vara svårt att skilja legitima mejl från bedragarnas. Här får du tips om hur du identifierar de falska!

Nätfiske och bedrägerier är det nya stora hotet på Internet. Virus och skadlig kod finns fortfarande i stora mängder, men nätkriminella har insett att det är i bedrägerier som pengarna ligger.

Problemet är att det inte finns något säkerhetspaket som helt och hållet kan skydda dig mot sådant här. Inget säkerhetspaket kan stoppa dig från att lämna ifrån dina uppgifter. Därför är det väldigt viktigt att utbilda sig.

1. Stopp! Ta ett steg tillbaka

Det bedragarna spelar på är impulsivitet. Det är något man uppnår genom att få folk att tro att de går miste om någonting. Man försöker stressa mottagaren till att ta ett snabbt beslut. Så om du får ett mejl där det står att ditt konto på Netflix har gått ut, att du råkat betala in för mycket pengar, att du ska få tillbaka på skatten, eller något annat – ta alltid ett steg tillbaka. Reagera aldrig impulsivt!

2. De vet inte vem du är

En vanlig missuppfattning är att man vet att du är kund hos Netflix eller Telia. Det gör man inte. Nätbedragarna skickar ut miljontals mejl till alla adresser de har hittat, i hopp om att någon av dessa mottagare faktiskt är kund hos företaget vars namn man utnyttjar. Och använder man ett känt företagsnamn är chansen stor att många av mottagarna faktiskt är kunder.

Nätfiske från Skatteverket
image-22921

Om du klickar på länken i nätfiskemejlet kommer du till en sida där du ombeds fylla i ett formulär med personlig information. Gör inte det!

3. Företag tar inte kontakt via mejl hur som helst

Om du råkat betala dubbelt på en faktura från Telia, kommer de inte att kontakta dig via mejl och be dig fylla i dina kontokortsnummer för återbetalning. Inte heller kommer din bank att kontakta dig via mejl. Internettjänster som Netflix, Paypal och Blocket är värre, varför bedragare gärna utnyttjar deras namn. Men tänk på det första tipset – ta alltid ett steg tillbaka, reagera aldrig impulsivt hur vettigt det än verkar.

4. Kolla noggrant på länkens adress

Även om innehållet i mejlet kan se fullständigt legitimt ut, kommer länken till sidan där man ber om dina uppgifter aldrig ligga på rätt domän. Bedragare försöker gärna dölja domännamnet i en lång adress som innehåller företagsnamnet. Men själva domänen, det vill säga det som står direkt efter http://, kommer alltid att vara något annat. Man använder sig av kapade sidor och skumma domäner.

Varna dina vänner! Hjälp dina vänner att lära sig hur de undviker bedrägerier på nätet. Rekommendera den här artikeln på Facebook. Tack!

 

5. Installera skydd mot farliga webbsidor

Bedrägerier där man försöker komma åt personliga uppgifter kallas för nätfiskephishing. Det kommer från att man fiskar efter uppgifter. Sajter som är skapade i detta syfte stoppas ofta av tjänster som hindrar dig från att besöka farliga webbsidor. Det krävs dock att tjänsterna har identifierat sidan som farlig, men ofta går det fort.

De allra flesta stora säkerhetspaket innehåller verktyg för att stoppa besök till farliga webbsidor. De innehåller även spamskydd för att stoppa skräppost. Har du inget säkerhetspaket, utan exempelvis bara ett gratis antivirus, kan du installera program som SiteAdvisor för att få hjälp att undvika dessa sajter.

Du kan också använda dig av säkra DNS-servrar, som stoppar farliga webbsidor. Norton DNS till exempel eller Google Public DNS. Open DNS är ett tredje populärt alternativ.

6. Hur är stavningen?

Bedragare sitter ofta i andra länder. Öststaterna är populära tillhåll för nätkriminella. Därför kan de inte svenska utan använder sig av översättningstjänster när det gäller mejl till svenska adresser. Även om språket har blivit bättre i nätfiskemejl är det ofta som de innehåller stavfel och annat.

7. På riktiga tjänster behöver du logga in

Om mejlet du fått verkligen hade kommit från en legitim källa, hade du behövt logga in på deras sajt innan du fått fylla i dina uppgifter. De har som regel också redan dina personliga uppgifter, så varför skulle de behöva dem igen? Gå aldrig på mejl om att deras databas kraschat och att de behöver dina uppgifter på nytt. Det händer inte, och om det skulle hända hade de inte haft din mejladress…

Bedrägeri och nätfiske riktat mot Netflix-prenumeranter
image-22922

Sajten som länken i mejlet leder till ser ut att vara från Netflix, men det du ska titta på är själva länken. Den är inte alls hos Netflix, utan en helt annan sida.

8. Återigen: tänk en extra gång

Det viktigaste skyddet för att inte bli lurad av nätbedragare är att tänka till en extra gång. Var källkritisk. Reagera aldrig impulsivt när det kommer till att lämna ifrån dig dina uppgifter. Om det som skrivs låter för bra för att vara sant – ”Du har fått 6500 kronor tillbaka på skatten!” – är det säkert inte heller sant…

Fler artiklar om nätfiske

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Lars2015-02-07 at 15:22Reply

    Ett alternativ,om det nu är svenska företag som namnges, ring ett samtal till företaget om du är osäker, så får du klara besked.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.