TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhetslösningar

9 bästa sätten att säkra din dator mot hot!

Skribent:
Publicerad: , 21:08
Respons: Skriv en kommentar!

Så blir du säker på nätetHur skyddad är du när du använder Internet? Det finns en hel del tips på hur du säkrar din dator och minskar risken att drabbas av farlig kod och bedrägerier av olika slag. I den här artikeln kan du läsa om de 9 bästa tipsen!

Som jag brukar skriva är det bästa skyddet kunskap. Men det räcker inte med att bara veta vilka faror det finns och hur du skyddar dig. Du behöver hjälp, med exempelvis olika smarta verktyg eller inställningar. Läs vidare…

Trojaner och annan farlig kod, spionprogram och adware, Internetbedrägerier, ransomware och nätfiske… Det finns många faror på Internet för både dig och din dator. Här kan du läsa om de bästa 9 tipsen för att skydda dig på nätet!

1. Håll dig informerad

Det bästa skyddet mot alla typer av faror som finns på Internet, är kunskap. Därför är det viktigt att hålla dig hyfsat uppdaterad om nya hot genom att läsa nyheterna, så att du dels känner till vilka faror det finns men även hur du ska undvika att drabbas av dem samt hur du skyddar dig och din dator.

2. Skaffa säkerhetsprogram

Även om det bästa skyddet är kunskap, bör du aldrig vara utan ett bra antivirus – eller ännu hellre ett komplett säkerhetspaket. Om du inte vill betala för ett säkerhetspaket från exempelvis Symantec, F-Secure eller Kaspersky, klarar du dig hyfsat bra med ett gratis antivirus. Men komplettera det gärna med ett antispyware, även sådana finns gratis.

Rekommendera och Dela gärna artikeln på Facebook om du gillar den! Hjälp dina kompisar att skydda sig på Internet!

 

3. Håll ditt operativsystem uppdaterat

I och med Windows 10 har Microsoft sett till att uppdateringar göra noggrannare. Tidigare har det till stor del varit upp till användaren att bestämma hur och om uppdateringar ska installerad, vilket gjorde att virus och annan farlig kod kunde spridas mer effektivt. Oavsett vilken version av Windows – eller annat operativsystem – du kör, bör du alltid se till att du har alla senaste uppdateringar.

4. Uppdatera dina program

De flesta säkerhetshål hittas inte i själva operativsystemet utan i program du har installerade, och då framför allt tillägg för din webbläsare. Ett bra sätt att hålla koll på att du har de senaste versionerna av dina installerade program är att använda ett verktyg avsett för just detta. Det finns flera stycken att välja mellan.

Säker på Internet

5. Använd tvåfaktorsautentisering

Om någon kommer över din e-postadress och ditt lösenord till exempelvis Facebook eller Instagram, är det inte speciellt svårt att kapa kontot. Enklare blir det i och med att så många har samma lösenord på flera tjänster. En lösning som effektivt sätter käppar i hjulet för kapare är tvåfaktorsautentisering. Det innebär att man måste ha din smartphone för att kunna logga in – det räcker inte med användarnamn och lösenord. Se till att aktivera det på alla tjänster som erbjuder tvåfaktorsautentisering.

6. Byt från administratör till användare

Det finns statistik som säger att 98 procent av alla allvarliga säkerhetsbrister som upptäcks i Windows skulle kunna undvikas, genom att användare byter från att använda administratörskonton som standard till användarkonton. Att göra det här kräver inte mycket jobb men det kan skydda dig mot många faror.

7. Använd unika lösenord

Som jag skrev ovan, är det alldeles för vanligt att användare har samma lösenord på flera olika tjänster. Om du känner dig träffad, se till att byta lösenord så att du har ett unikt sådant på varje tjänst. Problemet med att komma ihåg alla olika lösenord kan du komma runt genom att använda ett program som LastPass, som håller koll på alla åt dig.

8. Ladda inte ner från osäkra källor

När du laddar ner program och verktyg till din dator, ska du använda dig av kända tjänster. Det allra säkraste är att använda de så kallade app stores som finns för Windows (Windows Store), OS X och iOS (App Store) eller Android (Google Play). Visst händer det att det slinker igenom infekterade program också här, men risken är betydligt mindre än från icke officiella platser. Mest drabbade är så klart sajter som sprider piratkopior av programvaror.

F-Secure Freedome

F-Secures VPN-tjänst Freedome VPN är ett bra alternativ.

9. Skydda dig på osäkra nätverk

Om du ofta ansluter till Internet via öppna WiFi-nät, så bör du skaffa en VPN-tjänst för att göra din uppkoppling säker. Risken finns annars att någon avlyssnar din trafik och försöker komma över lösenord, kreditkortsnummer och annat viktigt. En VPN-tjänst krypterar all trafik och dessutom gör den att du blir anonym.

Läs också: 11 sätt som lurar dig att infektera din dator med virus!

Läs mer om säkerhet…

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.