TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

OS X-applikation

Mina 9 favoritprogram för Mac OS X

Skribent:
Publicerad: , 10:14
Respons: 4 kommentarer

Bäst program för OS XJag är mest känd som Windows-användare, och främst är det Windows jag skriver, och har skrivit, om. Men faktum är att jag använder Mac och OS X ungefär hälften av tiden. Det har jag gjort de senaste åren. Idag har jag en MacBook Pro och två MacBook Air, en på 13 tum och – min personliga favoritbärbara – med 11-tumsskärm.

Under åren har jag skrivit en del bloggposter och artiklar om mina favoritprogram för Windows, så jag tycker det är dags att lista vilka som är mina favoriter på OS X. Jag använder inte lika många program på Mac, då jag främst använder Macarna för att surfa och skriva på. Men en del har jag samlat ihop…

Här nedan kommer alltså en lista över mina nio favoritprogram för OS X. Flera är gratis medan några kostar en slant att ladda ner och installera. Listan är utan inbördes ordning och innehåller alla möjliga typer av program.

VLC Mediaplayer OS X1. VLC Mediaplayer

På Windows är VLC min favorit när det handlar om mediaspelare, så det var mycket av ren vana som jag valde att köra VLC Mediaplayer även på OS X. Det kanske finns något som är bättre, och då får du gärna tipsa om det. Men VLC har fungerat ypperligt för mig. Än har jag inte hittat något format den inte klarar av. Gränssnittet är inte mycket att hurra för, men funktionsmässigt är programmet grymt bra.

Pris: Gratis

2. Evernote

Sedan ungefär ett år tillbaka använder jag Evernote för att skriva alla mina bloggposter, artiklar och annat. Eftersom det sparar alla dokument i molnet kommer jag åt allting via webbappen eller vanliga appar från datorer, mobiler och surfplattor. Alla dokument kan sorteras in i olika mappar. Du kan ange taggar och annat för att göra det enkelt att söka och sortera dokumenten.

Själva textbiten är som en enkel ordbehandlare, och låter dig ändra typsnitt och sådant. Det finns ett tillägg för webbläsare som gör att du enkelt kan spara undan webbsidor och urklipp i din Evernote direkt via webbläsaren. Värt att nämna är även rättstavningen som fungerar rätt bra.

Mac-applikationen är inte lika bra som Windows-appen, men den är ändå fullt användbar och trevlig att arbeta med. Jag föredrar att köra apparna istället för webbappen eftersom de är bra mycket snabbare.

Pris: Gratis

3. Scrivener

I likhet med så gott som alla andra som gillar att skriva, går jag också och dagdrömmer om att skriva en roman. Jag har tillräckligt med självinsikt för att inse det ytterst stereotypiska i det. Ett utmärkt program för att skriva böcker är Scrivener. Det har massor av funktioner för till exempel research, anteckningar om karaktärer och mycket annat.

Pris: 339 kr

Spotify för Mac OS X4. Spotify

Spotify behöver knappast någon förklaring. Jag har alltid musik på i bakgrunden när jag jobbar, och sedan Spotify lanserades lyssnar jag till 95 procent via tjänsten. De övriga fem procenten är MP3-filer för sådant som inte finns på Spotify, och sedan ett bra tag tillbaka klarar Spotify av att spela upp lokala filer, så det går att använda programmet för allt.

Pris Gratis (från 49 kr/mån reklamfritt)

5. Firefox

Länge använde jag Safari för att surfa på Macarna. Numera har jag dock gått över till Firefox, mycket på grund av tilläggen. Anledningen till att jag bytte var en så liten detalj som att Safari efter en uppdatering började gömma bokmärkesfältet i fullskärmsläge. Eftersom jag är helt beroende av bokmärkesfältet, samtidigt som jag kör allt i fullskärmsläge på min MacBook Air 11, började jag köra Firefox. Nu har man fixat problemet i Safari, men jag stannade kvar i Firefox.

Pris: Gratis

Pixelmator OS X6. Pixelmator

Pixelmator är ett bildredigeringsprogram som på många punkter påminner om Adobe Photoshop. Photoshop är visserligen betydligt bättre, men å andra sidan kostar det skjortan. Pixelmator har en mer hanterbar prislapp. Programmet är lätt att lära sig och innehåller alla funktioner som en normalanvändare behöver, plus lite till.

Pris: 229 kr

7. Cyberduck

När man använder ett publiceringssystem som WordPress, är det inte ofta du behöver en FTP-klient. Det är inte som på 90-talet när man satt med en texteditor och en FTP-klient hela tiden. Men det kommer tillfällen när ett FTP-program är nödvändigt och då är Cyberduck ett riktigt bra alternativ.

Pris: Gratis

8. TextWrangler

Och på tal om texteditorer för att skriva kod, kan jag varmt rekommendera TextWrangler. Den texteditor som medföljer OS X upplever jag själv som synnerligen usel. TextWrangler är däremot riktigt bra och har alla funktioner du behöver för att koda HTML, PHP, ASP och så vidare.

Pris: Gratis

9. CCleaner

Min MacBook Air 11-tum har en nackdel, och det är att jag köpte modellen med 64 GB lagringsutrymme. Det är för lite, och jag ångrar lite att jag inte valde en modell med större SSD. För att snabbt städa bort skräpfiler, såsom temporära Internetfiler och annat, brukar jag köra programmet CCleaner. Ofta hittar programmet flera GB skräp som kan plockas bort. CCleaner är väldigt populärt på Windows och Mac-versionen är också riktigt bra.

Pris: Gratis

Det var mina favoritprogram just nu. Vilka favoriter har du själv? Lämna en kommentar här endan med dina tips!

Dela gärna artikeln på Twitter, Facebook eller Google+ via länkarna här under!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Maria2012-10-16 at 17:26Reply

  Jag har många favoriter, men de jag använder mest är ClipMenu (oumbärlig!), Wunderlist, TextExpander (skönt för att t ex fylla i mailadress eller undvika typos som ”emd” istället för ”med), AirPlayit, PS3 Media Server, ResizeIt, Spotify och Chrome. Visserligen är det ganska gammalt nu, men jag har angett ett blogginlägg där jag listade mina Mac-favoriter under fältet ”Hemsida”.

 2. Johnny2012-10-16 at 13:10Reply

  Jag föredrar chrome som webbläsare och har provat både IE, Firefox, Opera, Netscape och Safari. Chrome verkar ha bästa teknologin, är helt enkelt snabbast och enklast, tycker jag. CCleaner, Smartfrag 2 med Advanced System Care är toppen, Google Drive och Microsoft Security Essentials (virus, malware, brandvägg) är mycket bra och alla finns i gratis versioner.

 3. Mattias2012-10-15 at 17:09Reply

  Som webutvecklare kan jag rekommendera Sublime Text 2 som kod redigerare.

  Det finns mängder med bra pluigns mm och den finns för alla platformar, alltså OS X, Linux och Windows. Skönt att ha något som ser och fungerar lika på alla platformar.

  http://www.sublimetext.com/2

  För Firefox, som jag också använder dagligen i OS X, kan jag rekommendera denna lilla fix http://shadowbringer.com/make-firefox-scroll-faster/ för scrollen (som jag alltid upplevde lite laggig i förhållande till safari & chrome). Nu är scrollen underbar även i FF.

  Andra tips är:

  Path Finder – Ersätter Finder och ger dig flickar, dubbla vyer, köa filer du kopier mm
  http://cocoatech.com/pathfinder/

  BetterSnapTool – Man man vill kunna dra ett fönster till toppen av skärmen och den går upp i fullskärmsläge, som i windows 7.
  https://itunes.apple.com/se/app/bettersnaptool/id417375580?mt=12

  SequelPro – Om man är webutvecklare och hanterar mysql databaser är detta bästa och enklaste programmet för mac, helt gratis.
  http://www.sequelpro.com/

 4. Karin Holmqvist2012-10-14 at 11:46Reply

  Föredrar Fetch framför Cuberduck, tyvärr inte gratis. Varför? Troligen av gammal vana
  Skitch är en favorit för skärmdumpar, dock inte efter senaste uppdateringen som jag avhållit mig från
  På stor skärm är PopCap ett måste för mig – jag orkar inte ränna upp till toppen på skärmen för att få tag i menyerna. Tyvärr inte heller gratis
  Wunderlist är dock gratis och en riktigt enkel to-do-list. Andra har många fler funktioner som gör de för ”komplicerade”. Det är enkelheten hos Wunderlist jag gillar.
  Kloningsprogram – SuperDuper eller förra versionen av CarbonCopyCloner är ”gratis” Trots backup, filer i molnet etc är det bara en klon som gör att man kommer igång snabbt.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.