TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

9 gratisprogram för att göra Windows 10 snabbare!

Skribent:
Publicerad: , 08:32
Respons: 3 kommentarer

Snabbare Windows 10 med dessa programHar du kört Windows 10 ett tag, så har du säkert märkt att systemet blivit långsammare. Det är inget specifikt för Windows 10, utan alla datorer är sådana. Med jämna mellanrum behöver man städa sitt operativsystem.

Det finns dock en hel del program som hjälper dig, och i den här artikeln har jag listat inte mindre än nio olika gratisprogram som kommer hjälpa dig att städa systemet. De flesta programmen finns även i avancerade versioner som du kan köpa, men alla fungerar fint i gratisversionen.

Även om det inte syns utomhus – i alla fall inte här på småländska höglandet – så är det dags för årets vårstädning av dator.

Det är hög tid att rensa bland alla program du laddat ner och testat under de mörka månaderna, uppdatera de du vill ha kvar tillsammans med drivrutiner och på andra sätt städa och optimera ditt Windows 10 (programmen fungerar även i en del gamla Windows).

Gratis program gör datorn snabbare

I den här artikeln går jag igenom inte mindre än 9 gratisprogram vars syfte är att städa och trimma ditt operativsystem – en del av dem kan du avinstallera efter att du använt dem, så att du inte bara ersätter onödiga program med städprogram.

Snabbare dator med dessa gratis program

Ett sätt att få en liten inblick i vad som körs i ditt system, är att ladda ner Process Explorer. Du kan se det här verktyget som ett avancerat alternativ till Aktivitetshanteraren.

I Process Explorer kan du se vad det är för program som ligger i bakgrunden och käkar upp processorkraft, internminne och nätverk. Du kan också ha det till för att kontrollera när du kör de olika programmen i listan nedan – för skojs skull.

De program jag tänker gå igenom här nedan är listade utan någon inbördes ordning.

 
Städa datorn med CCleaner gratis

CCleaner städar bort en massa skräpfiler.

1. CCleaner

Den här gamla klassikern har hängt med många år. Du kommer, ärlighetens namn, med största säkerhet inte märka någon skillnad på datorn efter en rensning. Men med det sagt är det bra att köra det.

CCleaner städar bort all onödig bråte på hårddisken, så att du frigör lagringsminne. Programmet finns i både gratis fullversion och betalversion – den som kostar pengar innefattar support.

Ladda ner CCleaner

AutoRuns tar bort autostartande program

Ta bort autostartande program med AutoRuns.

2. AutoRuns

Något som tar mycket kraft från processor och internminne, är alla autostartande program som ligger i bakgrunden. Många program du installerar lägger till egna verktyg i Autostart (som du hittar i form av en flik i Aktivitetshanteraren), för att underlätta hanteringen av dessa program.

Tyvärr tenderar det att bli många verktyg som startar samtidigt med Windows, så här finns det verkligen prestanda att återta. Fördelen med AutoRuns jämfört med Autostart i Aktivitetshanteraren är AutoRuns betydligt mer omfattande. Därmed är det också lite rörigt för nybörjare.

Ladda ner AutoRuns

Ta bort onödiga program med Should I Remove it?

Avinstallera program i bakgrunden enkelt med Should I Remove It? Perfekt för ovana användare.

3. Should I Remove It?

Om ovan nämnda AutoRuns är lite för skrämmande för dig, ska du testa Should I Remove It? Det är ett smart gratisprogram som skannar igenom ditt system och sedan ger dig en lista över program som du bör avinstallera beroende på vad andra användare tycker.

Alla programmen får ett betyg beroende på hur viktiga de är att ta bort. Det här gör hela processen enkel om du är osäker! Det är lätt att använda och värt att ladda ner och testa.

Ladda ner Should I Remove It?

Advanced SystemCare

Avanced SystemCare städar hela din dator effektivt – Pro-versionen rekommenderas, men gratis fungerar också.

4. Advanced SystemCare

Det finns oerhört många program som påstår sig trimma din dator så att den blir snabbare. En majoritet av dessa är ren bråte. Det finns dock guldkorn, och ett som fastnat i min blick är Advanced SystemCare.

Det här programmet fungerar faktiskt på datorer som inte blivit städade. Jag har testat det väldigt många gånger på olika datorer och ofta har datorn inte bara startat snabbare, utan Windows har blivit snabbare, du har återfått lagringsutrymme och mina program har startat snabbare.

Advanced SystemCare finns i en gratisversion som räcker långt. Vill du ha fler finesser får du betala för registrering. Om du är den typen av användare som inte vill bry dig om att städa systemet, kan jag rekommendera betalversionen. Den lägger sig i bakgrunden håller din dator trimmad och bra hela tiden.

Ladda ner Advanced SystemCare

SuperAntiSpyware städar bort spyware och adware

Med SuperAntiSpyware tar du bort spyware, adware och annan bråte.

5. SuperAntiSpyware

Spyware, adware och annat skräp är källan till många problem. Därför är det en god idé att köra ett sådant här program allra först. Se till att du få bort all skadlig kod från datorn innan du börjar rensa.

SuprtAntiSpyware har i likhet med de flesta program på den här listan även en mer avancerad Pro-version. Men – också i likhet – kommer du långt med gratisversionen. Det är ett utmärkt verktyg för att hitta och ta bort skyware, adware och liknande skit.

Ladda ner SuperAntiSpyware

Uppdatera dina program med Patch My PC

Patch My PC uppdaterar alla dina program enkelt.

6. Patch My PC

Vill du att din dator ska vara säker och att dina program fungerar så bra som möjligt, ska du uppdatera alla dina program. Patch My PC är ett bra val bland många olika liknande program.

I och med att du rensar bort en massa autostartande program, kommer du säkert att ta bort en del vars syfte är att hålla ett program uppdaterat med senaste versionen. När du tagit bort dessa behöver du en annan lösning för att göra uppdateringar – Patch My PC är ett sådant.

Ladda ner Patch My PC

Ny drivrutiner med gratisprogrammet Driver Booster

Driver Booster uppdaterar alla dina drivutiner automatiskt.

7. Driver Booster

At hålla dina drivrutiner uppdaterade till senaste versionen är precis lika viktigt som att hålla programmen uppdaterade. Det här sköter du enkelt med Driver Booster. Med gratisversionen skannar du systemet, får fram vilka drivrutiner du behöver uppdatera, och sedan kan du ladda ner och fixa detta.

Om du köper Pro-versionen, vilket jag rekommenderar, kommer Driver Booster automatiskt hålla koll på detta och uppdatera allt så fort det släpps en ny version. Vill du slippa sköta sådant här manuellt, köp fullversionen så låter den dig glömma bort det här arbetet.

Ladda ner Driver Boster

Defragmentera hårddiskarna med Disk Defrag.

Defragmentera hårddiskarna med Disk Defrag.

8. Auslogics Disk Defrag Free

Idag använder Windows filsystemet NTFS, som är betydligt effektivare än tidigare FAT/FAT32 på att hålla dina hårddiskar trimmade. Med det sagt kan du öka prestandan – och även livlängden, i teorin – på dina hårddiskar om du defragmenterar dem.

Programmet Auslogics Disk Defrag Free gör just detta. Tänk bara på att det här gäller traditionella hårddiskar. SSD-enheter ska inte defragmenteras.

Ladda ner Auslogics Disk Defrag Free

Avinstallera program säkert med IOBit Uninstaller

IOBIt Uninstaller gör avinstallering av program jättesmidigt.

9. IOBit Uninstaller

Det sista programmet på listan bör egentligen köras tidigt i processen, gärna direkt efter att du skannat efter och tagit bort farlig kod med SuperAntiSpyware. Med IOBit Uninstaller kan du enkelt avinstallera alla program du inte behöver längre.

Fördelen med att köra IOBits verktyg istället för Windows egna, är att du kan kryssa i och avinstallera flera program efter varandra. Det här sparar mycket tid. Och dessutom ser programmet till att ta bort alla filer som program lämnar efter sig – något standard avinstallering inte gör.

Ladda ner IOBit Uninstaller

Det här var 9 gratisprogram för att vårstäda och snabba upp din Windows 10-dator. Jag hoppas att ett eller flera av dem hjälper dig att återfå din dators forna glans! Datorer blir långsammare med tiden, framför allt om man inte sköter om den.

 

Ännu fler artiklar om att göra datorn snabbare

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

3 kommentarer

  1. Mikael2018-04-14 at 22:16Reply

    ”Har du kört Windows 10 ett tag, så har du säkert märkt att systemet blivit långsammare. Det är inget specifikt för Windows 10, utan alla datorer är sådana.”

    Jag personligen upplever att ovanstående påstående stämmer dåligt med verkligheten. Jag skulle snarare säga att alla datorer som kör någon version av Windows blir långsammare med tiden.

    Jag använder både Windows och Linux hemma, men en märkbar skillnad är den att de datorer som kör Linux blir inte långsammare över tiden, utan det verkar vara ett Windowsspecifikt problem.

  2. Elias2018-04-06 at 10:23Reply

    Systemloggarna i Windows kan ta enorma mängder diskutrymme, och den inbyggda diskrensningsfunktionen åtgärdar det inte, däremot gör CCleaner det – om man kryssar i mer än defaultinställningarna.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.