TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Sökmotorer

9 tips för att söka och hitta bättre på nätet!

Skribent:
Publicerad: , 23:48
Uppdaterad: 2014-10-22, 22:59
Respons: 5 kommentarer

Tips för att söka bättre på GoogleBrukar du ha svårt att hitta det du letar efter när du söker på Google? Då kan du lägga några minuter på att läsa de här enkla tipsen om hur du kan öka chanserna att hitta rätt, genom att lära dig hur du söker bättre.

Nära på alla Internetanvändare i Sverige söker på Google, och vi lägger en hel del tid på att använda sökmotorn för att hitta information. Trots detta är det många som ännu inte lärt sig grundläggande kunskaper om hur man använder Google. De här tipsen är en snabbkurs för nybörjare i att söka effektivare.

En bra bit över 90 procent av alla sökningar i Sverige görs i Google, och därför är de allra flesta av de här tipsen fokuserade på just Google. Det finns dock fler sökmotorer, till exempel Microsoft Bing. Många av tipsen fungerar även i Bing och andra sökmotorer, även om jag utgått från Google.

Tips för att söka bättre på Google

När du gör en sökning på Google anger du så kallade sökord – det är helt enkelt de ord du knappar in i sökfältet. Google är så pass kompetent att den rättar till eventuella stavfel, så om du inte är säker på hur exempelvis ett namn stavas, skriv det som du tror att det stavas för oftast lyckas Google förstå vad det är du menar.

1. Specificera med flera sökord

Det största problemet när du söker är att det blir så otroligt många träffar, och ju fler träffar du får desto svårare blir det att hitta rätt sida. Se därför till att ange fler sökord för att bättre specificera vad det är du letar efter.

todo list app iphone ios

2. Minustecknet sorterar bort oönskat

Ibland söker du efter en term som kan ha flera betydelser. Något som i vissa fall kan generera en hel massa mer eller mindre lämpliga träffar. För att sålla bort sådant här kan du lägga till ett sökord med ett minustecken framför – då ser Google till att dina träffar inte har detta sökord i sig.

john lennon -beatles

3. Prata med Google för att söka

Om du vill prata med din webbläsare istället för att skriva in sökord, klickar du på mikrofon-ikonen i Googles sökfält (fungerar bara på Chrome) och sedan är det bara att börja prata. Snabbkommandot för att starta inspelning är Ctrl+Shift+[.].

Den här funktionen är dock främst intressant på smartphones, när du vill slippa knappa in sökfrasen på ett skärmtangentbord. Prova att ladda ner Google till iPhone via App Store.

Sök i Google med rösten

Om du inte vill skriva in din sökfras, kan du prata in den – det här fungerar på både datorer, surfplattor och smartphones.

4. Blockera oönskade domäner i Google

Vill du verkligen bli av med vissa domäner från dina sökträffar, finns det ett tillägg för webbläsaren Chrome som låter dig skapa en personlig svartlista över domäner du inte vill ha med i dina sökresultat. Tillägget Personal Blocklist är utvecklat av Google själva och gör det enkelt att spärra domäner i dina Googlesökningar.

5. Använd citattecken för fraser

Google ser varje sökord du skriver som enskilda ord, även om sökmotorn är rätt smart på att koppla ihop ord – för- och efternamn till exempel. Men ponera att du har hört en låt och vill få reda på vad den heter, eller om du vill ha tag på låttexten, och det enda du vet är en textrad från refrängen. Då förstår Google dig bättre om du sätter frasen inom citattecken.

lyrics "And nothing to get hung about"

6. Ställ en direkt fråga

Alla sökningar är frågor som du vill ha svar på. Så varför inte formulera din sökning som en fråga? Det här fungerar ofta väldigt bra om det är något specifikt du vill ha reda på, såsom årtal för händelser eller något om en person eller ett företag.

who shot the sheriff?

7. Sök från adressfältet

De allra flesta av besökarna på TkJ.se känner säkert till det här tipset, men om det är nån som missat det tar jag med det. Sedan rätt länge går det nämligen att söka direkt från adressfältet i din webbläsare. Firefox har fortfarande två fälet; adress och sök, men det går ändå att söka från adressfältet. Chrome och Internet Explorer har bara ett fält för webbadresser och sökningar.

Sök från adressfältet i Internet Explorer

Du kan söka direkt via din webbläsares adressfält, istället för att först gå till sökmotorns hemsida. Internet Explorer har Bing som standardsökmotor men du kan ändra till Google om du vill.

8. Ta bort sidor från viss domän

Om du ofta söker på ett speciellt nischat ämne, kan du ha problem med att du får en väldig massa träffar på sajter som du inte är intresserad av. Skulle du exempelvis söka på saker inom programmering, finns det säkert en del sajter du inte vill ha att göra med (så kallade content farms är idag rätt utsorterade av Google, men dyker ibland upp vid nischade sökningar). Använd -site:doman.com för at exkludera sajter.

php string types -site:about.com

9. Prova Microsoft Bing

Google måhända ha en extremt stor marknadsandel, men det finns alternativ. Den största sökmotorn efter Google har är Microsofts Bing, som plockar andraplatsen med strax under 4 procent.

Bing är utan tvekan en riktigt bra sökmotor. Jämfört med Google är den annorlunda. De sökträffar du får hos Bing är ofta inte desamma som hos Google, men utan att vara sämre. Bing hittar bara andra sidor. Därför är det en god idé att testa även här, om du inte blir nöjd med resultaten hos Google.

Fler tips om Google och sökmotorer

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PROGRAMMERING: Sponsrade länkar

Utveckla med Microsoft? Många verktyg och tjänster för dig som utvecklar webbapplikationer, Windowsprogram, mobila appar och mycket mer…

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Helena Nässén2019-05-11 at 11:02Reply

  Vad skriver jag för tecken när jag saknar en eller flera bokstäver, gäller korsord?

 2. Lars2014-10-22 at 15:27Reply

  Bra förslag, med undantag av tipset att söka på mobilen under tiden man kör bil. Att fippla med mobilen under tiden man kör bil är livsfarligt. Tack
  annars för dina tips.

  • klipspringer2014-10-22 at 16:14Reply

   Håller helt med Lars. Det är dessutom förbjudet i de flesta europeiska länder utom tydligen Sverige.

   Jag lade inte märke till detta när jag läste tipsen eftersom jag hoppade över nr 3 – jag skulle aldrig komma på idén att prata med en datamaskin.

  • Tommy k Johansson2014-10-22 at 23:01Reply

   Hjärnsläpp… Vet inte vad jag tänkte på. Tack! Har tagit bort det.

 3. klipspringer2014-10-22 at 13:59Reply

  Bra tips (även om jag redan använder de flesta). Nothing to get hung about., Men det lär finnas funktioner för att hitta t.ex. bara recensioner av en film eller bok. Vidare enkla funktioner för att konvertera valutor, mått osv. (inches till cm osv.) Naturligtvis hittar man enkelt tabeller och annat men jag tror det finns vissa enkla kommandon att använda. Vet du var man hittar dem?

  (OBS Jag har US English version a Google)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.