TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Chrome OS

Acer Chromebook lanserad i Sverige för 2300 kronor

Skribent:
Publicerad: , 08:25
Uppdaterad: 2016-07-02, 16:36
Respons: 1 kommentar

Acer Chromebook till SverigeIntresset för Acers Chromebook C7 har varit stort, så företaget har valt att bredda tillgången till nya marknader – däribland Sverige. Redan nu finns Acer Chromebook C710 att köpa hos ett antal utvalda återförsäljare till det rekommenderade priset 2290 kronor.

För pengarna får du en bärbar dator med Googles operativsystem Chrome OS. Datorn har en skärm på 11,6 tum, fullstort tangentbord och en hårddisk på 320 GB (vilket kan tyckas vara rätt väl tilltaget för en dator som i molnet). Chrome OS är en speciell lösning där du bootar upp datorn i webbläsaren Chrome. Alla applikationer för Chromebook är så kallade webbappar. Allt du gör sker inuti webbläsaren.

Acer Chromebook C7 (eller C710 som den tydligen också kallas, enligt ett pressmeddelande) är ingen dator vars prestanda imponerar på något sätt. Det är inte heller poängen.

Det intressanta med C7 är operativsystemet. Datorn kör nämligen Chrome OS, som är ett Googles operativsystem där du startar upp direkt i webbläsaren Chrome. Tanken är att du ska arbeta helt i molnet och istället för vanliga program kör du webbapplikationer. Rent tekniskt finns det ett Linux-distribution i botten, men det är egentligen irrelevant eftersom allt du gör sker i webbläsaren.

Låg prestanda och klent batteri

Chromebook i SverigeSom hårdvara finns det egentligen inte så mycket att skriva om Acer Chromebook C7. En bärbar dator för under 3000 kronor ger dig som sagt inga specifikationer värda att orda om. Skärmen är på 11,7 tum (1366×768 pixlar), processon en Intel Celeron 847 Dual Core på 1,1 GHz, 2 GB internminne, mekanisk hårddisk på 320 GB (5400-varvare) och det finns en enkel webbkamera samt Ethernet och WiFi.

Det enda värda att notera är att batteriet har 4 celler och är begränsat till upp till 4 timmars arbetstid. Med tanke på att datorn är en sådan du har när du är på resande fot eller sitter och jobbar på ett fik, är det rätt uselt. Å andra sidan kan man knappast begära mer med tanke på prislappen. 2300 för en bärbar dator är inte mycket.

Samsung Chromebook

Acer är inte ensamma med att lansera Chromebook i Sverige. Även Samsung har släppt Samsung Chromebook, som finns i två modeller; A01SE och H01SE. Skillnaden ligger i att den sistnämnda har inbyggt 3G-modem. Priset ligger lite högre än Acers – 2990 kronor respektive 3490 kronor.

Samsung Chromebook till Sverige

Skillnaderna i hårdvaran är Samsungs dator använder tillverkarens egna processor Samsung Exynos 5 Dual. Det är en ARM-processor, och jag vet ärligt talat inte hur det påverkar prestandan jämfört med Acers Intel-processor. För övrigt skiljer sig datorerna inte mycket åt. Samsung erbjuder USB 3.0, men i övrigt är det inga olikheter.

Batteriet i Samsung Chromebook har bara 2 celler men enligt Googles produktsida ska datorn klara upp till 6,5 timmars arbetstid. ARM-processorn påverkar säkert batteritiden positivt.

Men vad kräver Chrome?

Google Chrome OSI teorin behövs det ju inte så mycket prestanda när du bara arbetar med webbapplikationer. Samtidigt beror det så klart på hur du använder din webbläsare. Själv är jag en flik-missbrukare av rang. Det är inte ovanligt att jag har tre-fyra fönster öppna med vardera 10-15 flikar.

Den bärbara dator jag använder mest idag, är en Lenovo IdeaPad (Windows 8) med Intel Core i5 på 1,7 GHz (två kärnor) och 4 GB internminne. 4 GB är i minsta laget, men det är alltså en hyfsat bra dator. I mitten av ett arbetspass, när jag toppar antalet flikar så börjar det märkas på prestandan. Chrome äter en hel del av processorn och förbrukar inte sällan en 2-5 GB internminne (då går växlingsfilen varm).

Även webbapplikationer och vanliga sajter kräver alltså prestanda. Speciellt märks detta i webbapplikationer med komplicerade Javascript – vilket är rätt vanligt idag.

Tester av olika Chromebooks

Med det sagt, vill jag dock poängtera att jag inte har testat Acers Chromebook – eller den modell som Samsung lanserade samtidigt – så det här är helt teoretiskt. Jag får be att återkomma när jag har haft möjlighet att testa någon av datorerna.

Feber har förresten fått en Samsung Chromebook till redaktionen och är på gång med en test; läs mer här. Tidningen Mobil har också börjat testa, och du hittar deras första intryck här.

Amerikanska Cnet har testat Googles egna Chromebook, Pixel, har konstaterar att dess internminne 4 GB är för lite när man kör flera webbappar samtidigt.

Pixel är för övrigt en rätt besynnerlig dator; det är en Chromebook från Google där man lagt enorm kraft på själva skärmen. Den har väldigt hög upplösning och är enligt tester grymt bra. Men den drar upp prislappen långt över smärttröskeln.

Läs mer om Google Chromebook Pixel.

2300 kronor är som sagt inte mycket när du vill köpa en ny dator. Men även om det är lite jämfört med bärbara PC med Windows, kan man fråga säg huruvida det ändå är värt pengarna. Chrome OS har sina för- och nackdelar. Personligen känner jag att operativsystemet än så länge ligger före sin tid.

I en annan bloggpost skriver jag om för- och nackdelar med Chromebooks och Chrome OS.


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

 

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

En kommentar

  1. Sebastian2013-04-09 at 13:35Reply

    Lite som små Netbooks all over again!

    Man för panik när allt går så långsamt :)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.