TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Ad-Aware 11 Free Antivirus+ – Ny version ute nu!

Skribent:
Publicerad: , 11:19
Uppdaterad: 2017-03-06, 15:36
Respons: 2 kommentarer

Ad-Aware 11, gratis antispyware och antivirusAd-Aware var länge defacto-standard som antispyware för Windows. Sedan kom det en mängd konkurrenter och programmet blev inte ensam på marknaden. Nu lanserar tillverkaren Lavasoft version 11 av Ad-Aware, vars gratisversion numera även inkluderar ett komplett antivirus och går under namnet Ad-Aware 11 Free Antivirus+.

Nytt i Ad-Aware 11 är ett snyggare och mer lättanvänt gränssnitt. Vidare kommer det med förbättrade och nya funktioner. Programmet finns i fyra olika varianter; Free Antivirus+, Personal Security, Pro Security samt Total Security. Säkerhetsprogrammet har fått bra betyg i tester och ersätter det antivirus du använder idag.

För antivirus-delen i Ad-Aware förlitar sig Lavasoft på en motor från tredjepart. I förra versionen använde man antivirusmotorn från Vipre, vilket inte var klockrent. Den missade en hel del skadlig kod och programmet fick därför en hel del välförtjänt kritik. Lavasoft har uppenbarligen tagit till sig kritiken, för Ad-Aware 11 har nämligen bygg antivirusmotor till BitDefender.

Det innebär ett betydligt bättre skydd mot virus av olika slag. När det gäller antispyware kör Lavasoft så klart sin egna populära motor, som de utvecklat under många år.

Ny funktion och tveksamma testvärden

En nyhet i Ad-Aware 11 är något man kallar för Malware Sandbox Emulator. Funktionen startar en sandbox, alltså en virtuell miljö som inte har någon kontakt med ditt vanliga system, för att kontrollera misstänksamma filer. Ad-Aware utnyttjar den virtuella miljön för att analysera nya filer. Syftet är att erbjuda ett bättre skydd mot farliga kod som ännu inte identifierats.

Ad-Aware 11, gratis skydd mot skadlig kod

Även gratisversionen av Ad-Aware 11 inkluderar Lavasofts funktioner för att skanna länkar på webbsidor och se till att du inte klickar dig fram till en sida som klassificerats som farlig.

I pressmaterialet för den nya versionen presenterar man siffror som visar att Ad-Aware slår konkurrenterna på fingrarna. Det tar betydligt fler virus än de andra två populära gratis antivirusprogrammet AVG och Avast. Och på spyware-fronten krossar man Malwarebytes Anti-Malware respektive SuperAntiSpyware.

Med det sagt, kommer resultaten från tester gjorda av Lavasoft själva. Det gör att de är helt irrelevanta. Men det betyder dock inte att Ad-Aware inte erbjuder ett bra skydd. Det gör det säkert. BitDefender har en bra antivirusmotor och Lavasofts egna skydd mot spyware och adware är effektivt. Exakt hur bra Ad-Aware 11 är får vi se nästa gång det testas av till exempel AV-Comparatives eller AV-Test.

Ad-Aware i gratis eller kommersiell version

Ad-Aware finns som sagt i fyra olika versioner, där gratisalternativet heter Ad-Aware 11 Free Antivirus+. De övriga heter Ad-Aware 11 Personal Security, Pro Security respektive Total Security. Skillnaden ligger i antalet funktioner.

Personal Security innehåller bland annat funktioner för att göra shopping och bankärenden på Internet säkrare, skyddar dig mot bedrägerier på Internet samt skannar även externa lagringsenheter efter skadlig kod. Ad-Aware 11 Personal Security kostar 210 kronor för ett år. Det ger dig ett bra skydd.

den här sidan kan du se en jämförelse mellan de olika Ad-Aware-versionerna.

Skanna datorn med Ad-Aware 11

Du klarar dig dock rätt långt med gratisutgåvan. Personligen brukar jag rekommendera att du kör ett mer heltäckande skydd på din främsta arbetsdator (förslagsvis ett så kallat Internet Security-paket), medan du klarar dig med gratis antivirus på de datorer du inte använder så ofta.

Har du en bärbar dator som du mest använder för att koppla till TV:n och titta på film eller ta med dig på resor, så kanske du inte vill lägga ner flera hundra om året för ett komplett säkerhetspaket – då ger ett gratis antivirus dig ett tillräckligt skydd.

Om du köper ett Internet Security-paket (Symantec Norton, F-Secure, Panda, Kaspersky och de andra) brukar du som regel få installera programmet på upp till tre datorer. Det kan vara värt att ha i åtanke om du har flera datorer och funderar på att skaffa ett säkerhetspaket.

Ad-Aware 11 är en bra uppgradering. Att man har bytt ut antivirusmotorn från Vipre till det mer pålitliga BitDefender är mycket bra. Man har även lyckats med att göra ett snyggt och lättanvänt gränssnitt, även om det inte är översatt till svenska. Ad-Aware 11 är helt kompatibelt med Windows 8.

Programinformation

Ad-Aware 11 Free Antivirus+

 • Hemsida: Ad-Aware 11 Free Antivirus+
 • Utvecklare: Lavasoft
 • Pris: Gratis
 • Plattform: Windows
 • Betyg: (7/10)
 • Kategori: Antivirus
 • Testat av:
 • Antal nedladdningar: 1283

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

2 kommentarer

 1. DataNyheter2013-10-21 at 16:27Reply

  Upptäcka och ta bort förhärskande malware och Threats gratis http://www.datanyheter.com/2013/10/upptacka-och-ta-bort-forharskande.html

 2. Lars Olsson2013-10-17 at 11:38Reply

  Lavasoft fick bra betyg i virusbulletins senaste rapport, men springer inte ifrån Avast och AVG. Det stod dock inte vilken version som testats.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.