TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Entreprenörskap

Hur mycket förlorar svenska sajter på adblockers?

Skribent:
Publicerad: , 20:36
Respons: 5 kommentarer

Kommer adblock döda webben?Verktyg som stoppar annonser på webbsidor, så kallade adblockers (annonsblockerare), kostar branschen motsvarande 6,8 miljarder kronor varje år. I alla fall enligt Interactive Advertising Bureau. Huruvida den här siffran har någon som helst koppling till verkligheten kan man så klart diskutera.

En rapport från PageFair påstår att adblockers under 2015 kommer att kosta oss som lever på annonser motsvarande över 190 miljarder kronor. Återigen, siffror som betyder att det går käpprakt åt helvete med hela Internet – om de hade någon verklighetsförankning. I Sverige ska enligt PageFair 25 procent av surfarna ha adblockers. Okej.

Var fjärde Internetanvändare i Sverige har alltså en annonsblockerare installerad i sin webbläsare, för att stoppa alla annonser. Det är en siffra som jag tycker låter absurt hög. Om det stämde hade annonsintäkterna rasat fullständigt för oss som livnär oss på reklam.

Jag installerade för ett tag sedan ett WordPress-tillägg vid namn Adblock Notify, främst för att det kan mäta hur många det är som kör adblockers på TkJ.se. Om du kör en adblocker kanske du märkt att jag lagt till ett litet meddelande på en av annonsplatserna där jag vänligen ber dig överväga att lägga till min sajt i din vitlista. Jag får passa på att tacka alla er som gjort det – statistiken visar att ni är ett gäng.

Så många använder adblockers i Sverige
image-24102

Enligt PageFair har 25 procent av Internetanvändarna i Sverige en adblocker installerad…

Som jag skrivit tidigare varken kan eller vill jag hindra er som använder adblockers att komma åt sajten. Jag tänker inte föra något krig mot er. Visst, jag lever på annonsintäkter från framför allt TkJ.se, men jag tjänar ingenting på att, som tyska tidningen Bild, blockera er från att läsa artiklarna. Det enda som händer då är att ni blir förbannade på mig. Och det har jag ingen som helst glädje av.

Hur många använder adblockers – egentligen?

Åter till WordPress-tillägget. När jag installerade det trodde jag att rätt många av besökarna skulle använda adblockers, eftersom ni som läser TkJ.se generellt sett har hög datorkunskap. Om statistik hävdar att 25 procent av svenskarna kör adblockers, så var jag lite fundersam över hur det skulle se ut.

Efter en Twitter-diskussion med Deeped, som är betydligt smartare än mig, är det nog snarare så att mina läsare har bättre datorer och snabbare uppkoppling än gemene man, vilket gör att adblockers inte är lika intressant. Samtidigt tror jag, som Deeped, att det förmodligen inte är någon större skillnad.

Oavsett, så var statistiken intressant att se. Nu har jag kört Adblock Notify ett tag och siffran över hur många som kör adblockers på TkJ.se ligger på 1,6 procent. Inte 25 procent. Inte ens i närheten.

Så många använder adblockers
image-24103

Ett plugin för WordPress håller koll på statistik över hur många som använder adblockers, och det var inte 25 procent…

Nu bör det dock tilläggas att sedan jag installerade Adblock Notify, har adblockers i sin tur blockerat tillägget. Det finns så klart inga garantier för att Adblock Notify verkligen identifierar alla besökare som kör annonsblockerare. Därför kan siffran 1,6 procent vara högre. Men om den hade varit märkbart högre, hade jag sett det i statistiken över annonsintäkter…

Är det då rimligt att anta att andra sajter, som Aftonbladet eller IDG, ligger på samma nivå? Ja, det tror jag. Det kanske varierar lite, men att det skulle vara 25 procent känns inte alls troligt. Då är det snarare så att siffrorna från Interactive Advertising Bureau och PageFair är 10-15 gånger högre än vad de är i verkligheten.

Nu säger jag inte att mina siffror är en vetenskaplig grund. Det skiljer sig så klart mellan olika sajter, beroende på målgrupper, och datainsamling är som jag skrev ovan inte helt sanningenlig. Men jag skulle ändå våga påstå att skräcksiffrorna om förlorade annonsintäkter är överdrivna.

För att sammanfatta siffrorna från PageFair och IAB tycker jag följande klipp från South Park passar fint:

Källor: AdWeek, PageFair

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Vi vill gärna att det ska vara gratis men « Freddy's Platta2015-12-06 at 12:32Reply

  […] Adblockers i Sverige – förlorar sajterna pengar? | TkJ.se Verktyg som stoppar annonser på webbsidor, så kallade adblockers (annonsblockerare), kostar branschen motsvarande 6,8 miljarder kronor varje år. I alla fall enligt Interactive Advertising Bureau. Huruvida den här siffran har någon som helst koppling till verkligheten kan man så klart diskutera. En rapport från PageFair påstår att adblockers under 2015 kommer att kosta oss som lever på annonser motsvarande över 190 miljarder kronor. Återigen, siff… […]

 2. Thomas Börjesson2015-12-05 at 21:13Reply

  Har kört adblocker länge, i början mest för begränsa datamängden mitt 56flex modem. Men med fiber å sjukt snabbt internet störs jag inte så mycket på det på datorn. Men på mobilen (iphone 4s), så framför allt på IDG:s sidor så hänger sig webbläsaren ibland på reklamannonser med filmer, grymt enerverande. Nöff nöff

 3. Elias W2015-12-04 at 05:42Reply

  Vadå ”förlorar”? Det är ju inte så att du en gång har haft högre reklaminkomster och så plötsligt har många börjat begå ”brottet” att använda annonsblockerare för att ”stjäla” dina pengar. Annonsblockerare har alltid funnits. Det är inget brott att låta bli att se annonser. Annonsblockerare är bara ett sätt att effektivisera att låta bli att titta på annonserna. Jag har haft annonsblockerare i många år nu, men innan jag hade det, hur ofta klickade jag på en annons? Högst en gång per år. Var det också ”förlorade” reklaminkomster? Reklam på webben är ett otyg! Om jag vill köpa något så googlar jag på det.

  • Peter Banck2015-12-06 at 14:06Reply

   What he said x 1000

 4. Tibortius Austria Walter'o2015-12-03 at 06:50Reply

  Intressant, inget man direkt här en tanke på.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.