TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Photoshop

Adobe Creative Suite 5 – 250 nya funktioner

Skribent:
Publicerad: , 16:45
Respons: 11 kommentarer

Adobe Creative Suite 5 CS5Adobe Creative Suite 5 presenterades igår, och man körde även en livesändning via webbplatsen CS5 Launch. Tyvärr missade jag att se sändningen live, även om jag satt alarm (jag har knappast återhämtat mig från sjukhusvistelsen än).

Som storanvändare av framför allt Photoshop brukar jag alltid hålla mig á jour vad gäller CS-serien, och jag brukar alltid testköra de nya versionerna. Det kommer jag naturligtvis att göra även den här gången. Programmen har dock inte släppts riktigt än, så vi får vänta någon vecka.

Adobe meddelar i pressmeddelande att man kommer lansera programmen inom 30 dagar och att den svenska versionen kommer strax därefter. Enligt webbshoppen verkar man kunna köpa det från början av maj. Jag håller ett öga på detta och postar ett blogginlägg när de lanserar programmet. Då kommer man förmodligen även att lägga upp demoversioner så att du kan ladda ner och testa paketet.

Creative Suite växer för varje uppgradering, och idag innehåller det en lång rad programvaror. I och med CS5 lanserar man exempelvis Adobe Flash Catalyst CS5. Det är ett verktyg för att hjälpa dig att skapa interaktiva webbapplikationer i Flash utan att behöva skriva någon programkod. Catalyst arbetar ihop med Flash Professional CS5 och Flash Builder 4. Vidare finns det så klart kopplingar till Photoshop, Fireworks och Illustrator.

Adobe CS5

Pris på Creative Suite 5?

Adobe Creative Suite 5 ska ha fått över 250 nya funktioner. Fokus ligger enligt tillverkaren på interaktivitet och prestanda, men även på att hjälpa användare med exempelvis marknadsföringskampanjer.

Det ska gå att integrera verktyg för analys, mätning och optimering av kampanjer på nätet. Ska jag ha någon personlig reflektion över det, tycker jag att det låter skittråkigt samtidigt som jag absolut förstår syftet. :-)

Ett frågetecken är prislappen. Enligt en tweet från Chris Jangelov är prisskillnaderna enorma mellan USA och Europa.

Adobe screwing Europe: Creative Suite 5 is $1899 in the US, $2729.09 in UK (same edition) and $3713.52 in Germany. #fail

Omräknat till svenska kronor skulle det alltså skilja cirka 13000 kronor mellan att köpa CS5 i USA och i Tyskland, och det låter för absurt för att vara sant. Visst får man räkna med ett påslag om man vill ha en översatt version av programpaketet, men det 13000 kronor? Kom igen…

Jag återkommer med mer om Creative Suite 5 framöver, när jag har läst på lite ytterligare och framför allt när jag testat programmet. Tills dess kan du läsa om vad Cap&Design tycker – de är givetvis tidigt ute med en snabbtest!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

11 kommentarer

 1. Johan2010-05-12 at 08:01Reply

  Jag köpte master collection cs3 från USA för några år sedan. Har aldrig haft några problem med det – inte med uppdateringar eller nånting annat. Det kostade då inklusiuve tullavgifter ca 17000. Om jag köpt det i Sverige – 35000… Det är alltså billigare att ta flyget till USA, gå in och köpa det i en affär och sedan flyga hem igen. Det är så absurt!

 2. Olof2010-04-15 at 15:12Reply

  Oj oj vilken prisskillnad det är! Adobe produkterna är ju jättebra men man måste ju ha råd för dem också.

  Som KlangIT säger finns gimp men tycker man det är rörigt kan jag rekommendera Paint.NET. Jag tycker själv att det liknar photoshop en del och går hyfsat snabbt att lära sig.

 3. Henrik2010-04-15 at 14:17Reply

  Fram med fildelningsprogrammen!

 4. Mattias2010-04-15 at 07:39Reply

  Tommy, på din sida kan man inte använda scrollhjulknappen i Firefox för att öppna dina länkar i nya flikar. Det är sjukt irriterande att hela tiden sticka ifrån sajten när man vill kolla något. Kan du inte fixa det?

  • TkJ2010-04-15 at 16:27Reply

   Mattias: Jag har inga speciella länkar, det är vanlig kod precis som alla andra sajter. Det är alltså tyvärr inget jag kan påverka, det felet bör ligga lokalt.

 5. Daniel Sundgren2010-04-14 at 19:25Reply

  Håller med dig Klang :)
  GiMP fungerar perfekt och är dessutom gratis, är man dock van vid kanske photoshop så är det eventuellt lite omlärnings kurva på en del grejer, men inget allvarligt som man kan lära sig relativt fort :)

 6. KlangIT2010-04-14 at 02:17Reply

  Hemanvändaren som inte har 10 000+ att slänga ut och som inte drar jämt med killarna på TPB klarar sig i stort sett lika bra med GIMP som är gratis och Open Source, dvs källkoden är öppen och det står användaren fritt att modifiera, kopiera, dela med sig av programmet.

  GIMP finns till Windows, Mac Os X och Linux och ni hittar det här: http://www.gimp.org/downloads/

 7. Fred2010-04-13 at 21:35Reply

  Gillar att filter och övergångar nu läggs på GPU:n fså att man slipper massa extrarenderingar i Premiere. Antar att det är dags att uppgradera till Snow Leopard nu (CS5 stöds tydligen bara av 64 bitars OS).

 8. John Paulie2010-04-13 at 20:13Reply

  Helt vansinniga prisskillnader.

 9. Kristina2010-04-13 at 19:52Reply

  Hej Tommy!
  Ni har väl inte missat den nya Webb-Tv kanalen som bara handlar om skönhet?
  http://www.3tjejer.se!
  Blog, forum och MASSA filmer om skönhet! Helt unik och helt fristående!
  Klicka och kolla!

 10. [email protected]2010-04-13 at 19:03Reply

  Moderskeppet har gjort en bra sajt om nya cs5 http://cs5.se – och även NAPP har naturligtvis en sajt http://www.photoshopuser.com/cs5
  Ett bra tips för att komma ner i pris är att vara studerande – CS5 Design Premium kostar då 399 Euro, Master Collection 599 Euro. Mycket pengar men billigare än att uppgradera – CS4 till CS5 kostar ca 8000 SEK för Design premium uppgradering.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.