TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Annonsnätverk

Så här tjänar jag pengar på affiliateprogram!

Skribent:
Publicerad: , 10:04
Uppdaterad: 2009-04-26, 20:50
Respons: 12 kommentarer

Tjäna pengar på affiliateprogram på din bloggDet går att tjäna pengar på affiliateprogram. Förr trodde jag att det var svårt, och det var det – för att jag inte visste hur man gjorde. Nu börjar jag lära mig det och jag tänkte dela med mig av lite erfarenheter jag fått

Vad är affiliateprogram?

Jag har skrivit en hel del poster om affiliateprogram tidigare, så jag tänker inte fördjupa mig i det här. Kortfattat går det ut på att du anmäler dig till affiliatenätverk, där du får tillgång till olika program som företag driver. Programmen innefattar annonsmaterial och ett upplägg för betalning. Ofta handlar det om provision på varor och tjänster som säljs till de besökare du skickar vidare till företagets hemsida. Betalning kan också ske per klick eller per visad annons. Det varierar. Jag föredrar att arbeta med provisionsbaserade program, eftersom jag tycker att det ger bäst på lång sikt.

Välja rätt annonsmaterial

Affiliateprogram har oftast massor av banners samt textlänkar. Jag tycker att en kombination av dessa är bäst. Banners ger inte lika mycket klick som textlänkar, men klicken genererar mer försäljning. Folk som klickar på en banner är mer köpbenägna än de som klickar på en vanlig textlänk – i alla fall enligt min erfarenhet.

Affiliate-annonser, tjäna pengarMin ”analys” av en kombination av textlänkar och banners, är att jag med banners inger ett förtroende för företaget jag länkar till. Om besökaren ser en grafisk banner med företagets logotyp, så känns det tryggare. När de sedan klickar på en textlänk (som alltså ger mer klick än banners) så tror jag att de är mer benägna att handla. Det är min uppfattning.

Placering av banners spelar stor roll, men utseendet på bannern spelar ännu större roll. Det kan skilja enormt mycket i klickfrekvens på två olika banners från samma företag. Här gäller det att testa sig fram. Men du måste leverera ett antal tusen annonsvisningar innan du kan läsa ut något av statistiken. Jämför man banners i toppen, i högerspalten och under inlägg, så tycker jag inte det skiljer så mycket i klickfrekvens – då är utseendet på bannern mycket mer väsentligt.

Djuplänka till produkter

De flesta affiliatelänkar som programmen erbjuder som standard, leder direkt till företagets hemsida. Se till att djuplänka till produkter istället. Hur du går tillväga står på affiliatenätverkens hemsida. Ju färre steg det är mellan klick och köp, desto fler köp. Så enkelt är det.

När jag började djuplänka Symantecs annonser direkt till produkter istället för till e-shoppens förstasida, ökade jag försäljningen med mer än det dubbla. Samma taktik har fungerat på alla e-shoppar jag länkat till.

Ha ordentligt med tålamod

Affiliateprogram tar tid att lära sig, och det tar tid att läsa ut statistik. Det tar även tid att tjäna pengar. När du använder affiliateprogram som säljer på provision, så sätts en cookie hos besökaren. Denna cookie lever kvar i kanske en månads tid. Så om du skickar en besökare till en e-shop, de hittar lite kul saker, lämnar shoppen och kommer tillbaka när lönen anlänt för att handla, så får du fortfarande provision.

På grund av detta så kanske du inte tjänar någonting på en provisionsbaserad affiliatelänk förrän en månad efter att du har lagt upp annonserna. Jag brukar köra sådana här program effektivt under en veckas tid, och då leverera massor av besökare till programmet. Under denna vecka tjänar jag inte mycket, men sen börjar det att ge avkastning.

Tjäna pengar som affiliate

Välj dina affiliateprogram

Som medlem i affiliatenätverk kommer du att få massor av erbjudanden om nya affiliatekampanjer. En del kanske låter fantastiskt bra, men det är inte alls säkert att de fungerar på din sajt. Inrikta dig på affiliateprogram som passar din målgrupp, och arbeta hårt med dem. Sortera, lägg till och ta bort program ur din lista. Till slut kanske du har fem-tio program du arbetar med framgångsrikt.

Det är lätt att börja byta annonser för ofta. Man har dåligt tålamod, låter annonserna bara ligga en dag, tröttnar för att inga pengar kommit in, och byter mot något nytt. Den taktiken fungerar inte alls. Det är då man tröttnar på affiliateprogram eftersom man inte tjänar några pengar på det.

Följ din statistik

Statistik är väldigt viktigt att följa, för att du ska kunna tjäna pengar på affiliateprogram. Hur är klickfrekvensen, och kan du höja den genom att flytta annonsen, byta till någon annan, kombinera med textlänk? Kanske är det så att en viss banner ger sämre klickfrekvens men klart bättre försäljning?

Ett råd är att en gång i veckan eller en gång i månaden sammanfatta dina affiliateprogram. Gör ett Excel-ark och skriv upp hur mycket du kört annonserna, hur mycket klick det har varit och hur mycket pengar du tjänat. Skriv även ner vad du har gjort för ändringar, så du kan följa på längre sikt om det var bra eller dåligt.

Läs mer om affiliateprogram:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

12 kommentarer

 1. Maja2009-05-18 at 20:40Reply

  Kolla gärna på vår sida. Vi har väldigt bra och lättförtjänt kommission. Trevlig blogg.

 2. Linneas unika » Tjäna pengar på affiliate2009-04-29 at 21:48Reply

  […] Den alltid lika smarta TKJ har numera en lite l

 3. Dgtlx.com2009-04-27 at 17:12Reply

  Sammi Ekdahl,

  Ok, det låter som en ganska rimlig förklaring, att blickfånget oftast hamnar på vänster sida. Jag vet inte varför, men jag har iaf märkt en tydlig skillnad mellan klickfrekvensen på vänster resp höger sida. Och då är ändå sidebarsen i övrigt mer eller mindre identiska. Blickfånget har jag inte haft en tanke på faktiskt, men nu när du säger det så…
  Däremot så laddar höger sidebar in ”en stund” efter vänster sidebar, därför min isstanke om laddningstid.

 4. Aron Levin2009-04-27 at 14:07Reply

  Dgtlx.com: Tack! Det bästa vore naturligtvis om det var baserat helt på nätet, alltså någon sorts onlinetjänst, men ett program skulle naturligtvis fungera lika bra. Skulle dessutom lösa vissa säkerhetsfrågor som skeptiska användare skulle se till. Det är nog svårt att få folk att lämna ut sina lösenord/användarnamn till sina affiliatekonton ;) För vissa är det nog värre än att lämna ut sin kod till bankkontot. Hur som…

  Jag har letat lite utan framgång, och det verkar inte finnas någon liknande lösning, i alla fall på den svenska marknaden. Finns program till t ex Clickbank som jämför statistik, men det är ju inte i närheten av dom stora svenska aktörerna.

  Ska forska lite på hur man skulle kunna lösa det rent tekniskt: Jag måste erkänna att jag inte är någon expert i programmering men så länge viljan finns ska det nog gå att ta vidare. OM inte annat får jag hoppas att någon här på bloggen läser och kan göra det åt oss :)

 5. Sammi Ekdahl2009-04-27 at 14:05Reply

  @ Aron: Hos de flesta affiliatebolagen kan ni hämta hem statistik och liknande info, hos oss på zanox.se hämtas detta hem via vår Webservice.

  @ Dgtlx.com: Anledningen till att det oftast är högre konverting på annonser/textlänkar i det vänstra hörnet är därför att det oftast är där som blickfånget är när användarna tittar på skärmen. det kan vara så enkelt att just dom annonserna syns mest och därför har en högre klickrate. Givetvis spelar andra faktorer som laddningstid, utformning, budskap etc stor roll.

 6. Dgtlx.com2009-04-27 at 13:26Reply

  Aron Levin,

  En mycket intressant tanke att fixa till ett sådant program, seriöst! Jag orkar/hinner/kan inte göra det själv, men om man hade kunnat sammanställa data från oliak annonseringssytsem på ett smidigt sätt som gör det möjligt att jämföra statistiken så hade det varit suveränt!

  Dessutom tror jag att det hade varit ett program som hade haft ganska god chans att laddas ner av många sajtägare. Om du kodar ett, glöm då inte att koda en version som fungerar med Linux. ;)

 7. Dgtlx.com2009-04-27 at 13:20Reply

  Min erfarenhet är att det är en enorm skillnad mellan att ha annonser i höger resp vänster sidebar. Min vänstra annonsspalt ger nästan 2-3 ggr så många klick (och intäkter) som höger sida. Det kanske beror på att många som klickar kommer via Google och att dom inte orkar vänta på att annonserna ska ladda in. Jag tror att ena sidan laddar insnabbare än den andra och att det kanske gör at tbesökare som bara är inne ett par sekunder klickar på annonser i ena sidebaren. Jag har inte kontrolleratdet här, men helt klart spelar ju sidladdningen stor roll om sidan tar lite tid att ladda in (vilket den ofta gör med mycket annonser på sida). Jag tror helt enkelt att vissa objekt laddar in så långsamt att vissa besökare hinner klicka på andra annonser innan. Det hela är intressant för om man är intresserad av att tjäna pengar på annonser så ska man nog tänka över hur annonserna laddas in, dvs när olika objekt laddas in jämfört med all annan info på bloggen. Om inte min misstanke stämmer så är det annars på det viset att det råder en väldig skillnad mellan klickfrekvens på annonser i höger resp vänster sidebar av någon helt annan anledning. Jag har noterat en väldig skillnad och då ligger ändå Google Adsense annonser högst upp både i vänster och höger sidebar med liknande annonsinnehåll.

 8. TkJ2009-04-27 at 12:50Reply

  Du har rätt, det borde inte vara så svårt! :) Rent tekniskt hade jag nog kunnat koda ihop något, men det finns inte en chans i helsike att jag har tid till det de närmast 45 åren… ;))

 9. Aron Levin2009-04-27 at 12:25Reply

  Det skulle inte vara speciellt svårt heller: Bara att ange lösenord och användarnamn till samtliga sajter (eller de största, till en början) och sedan låta sidan hämta upp informationen. Sedan skriva ut den igen och/eller spara i en databas.

  Så, om någon läser och vill hjälpas åt är det bara att höra av sig.

 10. Aron Levin2009-04-27 at 12:23Reply

  Det får börja som alla andra framgångssagor – Jag utvecklar det för min egen del, och sedan får andra släppas in ;)

  Som Tim Ferriss säger; ”Då har du i alla fall EN nöjd användare” ;)

 11. TkJ2009-04-27 at 11:37Reply

  Aron: Ett sådant program vore fantastiskt bra! Har inte hittat något, men det borde ju gå att göra… Hoppas nån händig kodare tar tag i det! :-)

 12. Aron Levin2009-04-27 at 11:31Reply

  Bra och trevlig artikel! Råkar du veta något sätt eller någon lösning på hur man kan hämta upp siffror från t ex double, tradedoubler, zanox, Adsense, m fl. för att sedan få siffrorna presenterade i sammanställt format? De själva erbjuder ju knappast lösningen, men tänkte om det fanns någon utvecklad programvara. Har alltid tänkt fråga någon som har lite bättre koll så nu passar jag på.

  Har börjat få lite fart på annonsering själv, och några tusenlappar i månaden är verkligen inte klurigt när man väl förstår hur man ska gå tillväga. Men, det är lite jobbigt att logga in dagligen och se hur siffrorna, intäkterna, och nyckelvärden ser ut.

  Och, problemet är ju just att alla samarbetspartners inte finns hos ett och samma annonsnätverk.

  Tack för en bra artikel, hur som.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.