TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mac OS X

Allt fler byter ut sina PC mot Mac!

Skribent:
Publicerad: , 08:26
Uppdaterad: 2012-05-07, 13:46
Respons: 30 kommentarer

Intresset för Mac bara ökar, och det är många PC-användare som tar steget över till Macvärlden. IT-återförsäljaren InWarehouse berättar att de idag säljer allt fler Macprodukter till småföretagare.

Det mesta pekar på att det är succén med iPhone som har öppnat dörren ordentligt. Mobiltelefonen har helt enkelt skapat ett stort intresse för Apples andra produkter, det vill säga Mac.

– Många småföretagare gillar användarupplevelsen och apparna i iPhone och vill ha samma upplevelse i hela företagets IT-miljö, säger Bengt Lundell, försäljningschef på inWarehouse.

MacBook ProJag kan personligen bara hålla med. För ungefär en månad sedan skaffade jag själv en MacBook Pro – fast jag vill understryka att jag inte bytte ut någon dator. PC och Windows är min huvudsakliga plattform, men Macen har idag blivit så pass stor att jag vill kunna ta del av även denna värld.

Myter om Mac

Det finns dock fortfarande en hel del myter som hänger kvar vad gäller Mac. Myter som att Macar ska vara långsamma, dyra och svåra att koppla ihop med PC, samt att det bara är studenter och mediafolk som använder dem.

Att de är dyra är lätt att peka på, med tanke på att prislappen på en Mac ligger betydligt högre än en PC. Men när man börjar titta på kostnader för programvaror som man måste köpa till, supportkostnader för problem som inte uppstår på Mac, och så vidare, brukar slutkostnaden blir lägre än på en PC med Windows.

Allt om Mac – nystart av Macsajt

Vill du lära dig mer om Macvärlden kan jag rekommendera den nya sajten Allt om Mac. Sajten drivs av Peter Esse, och är en nylanseringen av iLove.nu. Peter har svarat på ett par frågor om nya Allt om Mac:

Allt om Mac ersätter tidigare iLove.nu – vad är skillnaden mellan sajterna?

iLove.nu var en nyhetsblogg i mängden medan Allt om Mac är Sveriges enda riktiga Mac-community – syftet är att samla gamla och nya Mac-användare lära känna varandra och hjälpa varandra och samtidigt behålla en lättsam och trevlig ton. Just en trevlig ton är något som de existerande forumen har problem att upprätthålla.

Allt om Mac

Det är så klart mycket iPad inom Mac-världen just nu. Vad tror du, kommer det att bli en succe av samma mått som iPhone?

iPhone förändrade mobilindustrin i grunden – iPad kommer att göra det samma för det där mellansegmentet som alla har minst ett par prylar från – i skrivbordslådan. Då tänker jag på mobila konsoller så som Nintendo DS och PSP, bärbara DVD-spelare till ungarna i baksätet och kanske framförallt netbooks. Det skulle inte förvåna mig om iPad även revolutionerade fotoramsbranschen ;)

Mac-guiden - köpa Mac, tips och rådAllt fler väljer att skaffa Mac istället för PC. Vilka är de tre bästa skälen att satsa på en Mac?

Ett: Först och främst handlar det om att en Mac bara fungerar. Sluta tänka på virusskydd, defragmenteringsverktyg, toolbars och allt annat som verkar vara en PC-användares vardag. Programmen är framtagna utifrån användarens perspektiv – inte att flest funktioner, som ingen kan använda, är bäst.

Två: Gemenskap. Mac-användare är fortfarande, och kommer säkert alltid att vara, i minoritet och minoriteter hjälper varandra.

Tre: Min dator är snyggare (och tystare) än din dator.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

30 kommentarer

 1. Jonas2010-11-15 at 23:30Reply

  Jag håller med men vill gärna ha svar på hur jag ska göra för att komma runt macens egenheter och börja trivas med maskinen.
  Nån som har en vettig genvägs-lista för tangenterna och en för fingersättning på plattan t ex. Så att förstora fönstret verkligen fyller skärmen och inte stannar halvvägs, som flyttar markören snabbare och sidorna upp och ner, markören till end och home och delete framåt och bakåt etc. Ctrl+A och +C och +N och allt som min PC gör mig snabbare med – var finns en enkelt redigerad lathund för nyblivna macbook pro-ägare som inte vill stoppa 11000-kronorslappen i garderoben, trots att det frestar.
  F-n vad jag blir frustrerad när jag ska jobba snabbt på den här maskinen. Och inte minst när man nu kommer med uppgraderingen av I-photo som gör att man i reklamen skriver så här:
  (NU kommer det…!!!)

  ”Ju större desto bättre – särskilt när det gäller bilder. I iPhoto ’11 kan du bläddra, redigera och visa dina bilder i helskärmsläge. Med ett snabbt klick döljs program, menyrad och andra störande element på skärmen, så att enbart dina bilder är i fokus. Helskärmsläget utnyttjar varenda millimeter av bildskärmen. Anslagstavlan för ansikten och kartan för platser sträcker sig från kant till kant och du ser mer av händelser, album och projekt. Bläddra från bild till bild i helskärmsläget med den nya filmremsan. Mer utrymme på skärmen betyder en större arbetsyta för att arbeta med varje bild i detalj och skapa de mest minnesvärda iPhoto-projekten någonsin”.

  Kort sagt: Svara med några bra länkar, gärna youtube eller andra filmklipp med demos också. Jag VILL bli hängiven på macen (också). har rotat i mina PC-burkar sen slutet av 80-talet och älskar teknik, även udda. :)

  • TkJ2010-11-15 at 23:54Reply

   Jonas: De flesta snabbkommandon är desamma, fast du använder kringel-knappen istället för Ctrl. Förstora fönstret vet jag dock inte hur man gör, men det är inget jag någonsin har använt – varken på Mac eller PC. Har aldrig fattat poängen med det.

 2. Aemony2010-04-16 at 21:16Reply

  http://www.downloadsquad.com/2010/04/16/infamous-hacker-applauds-the-security-of-microsoft-software-apple-adobe-not-so-good/

  Det enda säkra med Mac är avsaknaden av lika många virus på lika många populära sidor. Annars är operativsystemet klart underlägset Windows i frågan om säkerhet (Snow Leopard vs. Windows 7).

 3. janne g2010-04-14 at 00:06Reply

  hej Esse och tack för svar.

  Har du möjligen någon länk till där det står något om dessa problem med Imac 21.5 och lösningen av dem.

 4. Antonio Riveras2010-04-13 at 11:46Reply

  Har själv gått över helt till Mac. Kör en iMac 27″ i7 och är frälst.
  Nästa inköp blir en MacBook Pro för att jobba lite utanför hemmakontoret!

 5. Simon Vicente2010-04-13 at 11:40Reply

  Jag kan göra mer med en ”PC” och anpassa den efter mina behov. Mac vill att jag ska anpassa mig istället.

  Sedan har Mac samma hårdvara som alla andra datorer, bara ett annat skal och operativsystem. Och så kostar den mer.

  Och att Mac inte strular? Har Mac på jobbet och en burk med Windows 7 hemma. Mac:en strular mycket mer än min hemmaburk (som jag byggt ihop själv också). Det är bara skitsnack när man säger att Mac har mindre problem än Windows. Men eftersom Mac har en så liten del av marknaden så blir det inte lika många klagomål.

 6. Hans2010-04-13 at 08:55Reply

  Tillägg: Jag lade mer pengar på mjukvaror till Mac än till Windows när jag ägde en mac-dator i tre år. Hade aldrig lagt så mycket pengar på program förut! Det finns massor av shareware i mac-världen, flera av dem är bra. När jag gick tillbaka till Windows så var det bara ETT program som jag köpte licens för… När jag pratar om gratis alternativ så syftar jag inte på piratkopierade utan ”äkta” program.

 7. Hans2010-04-13 at 08:52Reply

  Vem köper program till sin dator idag? Jag behöver inte införskaffa dyra mjukvaror numera då det finns många gratis alternativ. De som medföljer till Mac-datorer kan man också hitta liknande alternativ till PC.

 8. KlangIT2010-04-13 at 08:48Reply

  För övrigt samma sak med iPhone som det pratas om i kommentarerna. iPhone OS är också sluten källkod och ni som användare äger egentligen inte programvaran till telefonen ni har. Det är också därför ni får problem som att Windows 7 bara skulle få multitaska x program, att man måste jailbreaka iPhone för att göra som man vill med telefonen. I Linux skulle en sådan sak vara helt otänkbar. Att inte får optimera systemet för sina behov finns inte på kartan när det kommer till öppen källkod.

 9. KlangIT2010-04-13 at 08:42Reply

  Ett annat alternativ är ju att behålla sin PC och installera ett nytt operativsystem. Ubuntu 10.04 (Linux) har premiär om ca två veckor och i samband med 10.04 går man över från Ubuntus gamla bruna utseende till ett lila-orange utseende. Det viktigaste av allt är ju inte utseendet, inte heller systemets bra och dåliga sidor jämfört med Mac OS X och Windows utan att operativsystemet är FRITT. Om man byter ut Windows mot Mac OS X så går man från ett proprietärt operativsystem till annat. Vill du själv bestämma över din dator och dess mjukvara så finns det bara ett bra alternativ idag och det är Ubuntu eller någon annan variant av Linux som Mint eller Mandriva.

 10. Esse2010-04-13 at 08:17Reply

  Hej Janne G! Dessa problem skall vara lösta nu!

 11. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2010-04-132010-04-13 at 07:52Reply

  […] Allt fler byter ut sina PC mot Mac! […]

 12. Bobby2010-04-12 at 22:34Reply

  Jag har själv haft PC sen 286:an kom och varit nöjd, använder Windows 7 på jobbet…..men för två år sen så skaffade jag en Macbook och sen dess så är det Mac som gäller i mitt hem, jag kan inte riktigt säga varför jag gillar Mac bättre, Windows 7 är också ett riktigt bra operativ men det är nåt med att byta till nåt nytt operativsystem och skitsnygg hårdvara som gjort att jag stannat kvar. Jag har redan en iPad på väg från USA och har en Mac Mini som mediacenter, sen ska jag skaffa nya iPhone som antagligen kommer i Juni. Apple kan verkligen få folk att konvertera. Jag ogillar inte Windows alls, jag tillochmed är avundsjuk på alla spel som släpps till Windows och hur dåligt Flash funkar på Mac, men, once you go mac you never go back.

  PS. Sa jag att jag även har haft Appleaktier i ca 1 år och det har inte heller varit fel…

 13. Björn2010-04-12 at 20:02Reply

  Möjligheterna att anpassa datorn till synskadade finns inbyggt i windows pc med, inget nytt om man bara tar reda på saker

 14. Teknikbrunnen2010-04-12 at 19:28Reply

  Jag får en känsla av att du inte tror det finns virus till Mac eftersom du inte längre tänker på virusskydd? Det finns inte lika många som till exempelvis Windows, men hotet finns till både Mac och Linux – två plattformar där många tyvärr tror det inte finns virus. Det finns!

  Av ren nyfikenhet, exakt vilka programvaror och support är det jag måste köpa till min PC som gör att kostnaden går över ett köp av en Mac? Jag har aldrig betalt för support och gällande programvaror så är det ytterst få kronor att tala om.

  Gällande punkt tre: Min dator är helt ljudlös. Och grymt snygg. Känns som att det här helt ligger i betraktarens ögon? (dock kan jag garantera att min hårdvara springer cirklar kring din ;)

  Oj, vilket negativt inslag i denna debatt jag gjorde. Måste uppfriska mitt humör med lite datorspelande :D

  • TkJ2010-04-12 at 20:33Reply

   Teknikbrunnen: Jag bara reciterar, själv vet jag mycket väl att det finns virus till Mac, att det finns skitsnygga PC och att program inte nödvändigtvis är dyrt till Windows. :)

 15. Thomas2010-04-12 at 19:20Reply

  Jag bytte i höstas från van PC-användare (första datorn en 486a) till en 2 år gammal MacBook Pro 15″. Gillar de grundprogram som följer med Macen, de är kanske inte super avancerade, men de funkar riktigt bra. Gillar designen, den känns rejäl (aluminiumchassi), fast den kostar ju mera än PC. Den har aldrig hängt sig heller, den är stabil.

 16. Tony Bernedal2010-04-12 at 18:23Reply

  En sak till som är jättebra med mac. Är du synskadad finns en inbyggd skärmläsare samt förstoring. tryck bara äpple+f5 och vips så talar macen. DTill windows måste man ha ett extra program för skärmläsning och dom kostar minst lika mycket som hela macen samt svensk röst för runt 10000. Har du tur kan du låna dessa program från landstingen men vissa är mycket restriktiva med detta. et enda du behöver köpa till för macen är svensk röst ifrån acapela. Jag har bytt hemma och kör en macbook och en imac och kommer inte gå tillbaka till windows. Hälsningar från en blind switcher.

 17. Cridde2010-04-12 at 18:12Reply

  Eftersom en PC med Windows är en PC och en PC med Mac OS är en Mac.
  Vad blir då en Mac om man installerar Windows på den?
  Fortsätter den vara en Mac eller blir den en PC?
  Blir en PC en Mac om man installerar Mac OS på den?

  Vad kallas en PC med Unix, Linux eller BSD?

 18. Jonas2010-04-12 at 17:15Reply

  Jag har haft min mac-laptop i mer än två år nu, och sen des har jag inte använt windows alls (på jobbet har jag linux). Men jag måste säga att jag inte är överdrivet nöjd med den, och skulle jag köpa en ny dator idag skulle det nog bli en asus eller dell, med windows 7. Att saker bara fungerar på mac är en myt, åtminstånde för mig. Att hitta plugins för att vissa mediatyper för webbrowsern (safari eller firefox) var et jädra meck, och även att få andra saker att funka som jag ville var inte helt självklart. Men ok, när allt funkade var datorn snabb och gränssnittet snyggt och användbart, men det fanns flera detaljer som var irriterande, men jag tänkte att det vänjer man sig väll vid. Nu, efter mer än två år måste jag säga att: Nej, jag har inte vänjt mig vid dessa, enligt min mening, brister i gränssnittet, och i kvaliteten:

  – Musaccelerationen: Jag vill ha högre grundhastighet och lägre acceleration än man kan ställa in på min dator.

  – Maximeringsknappen: Om jag trycker maximera så vill jag att fönstret skall fylla skärmen, inte göra något annat märkligt, vilket ibland händer.

  – Menylisten: Smaksak, men jag är ingen vän av separat menylist överst på skärmen. När jag jobbar med flera program öppna bredvid varandra måste jag alltid tänka efter vilket av programmen som menylisten hör till.

  – När jag växlar mellan fönster innom ett program (ALT ~), kan jag inte snabbt växla mellan de två senaste fönstren (som ALT TAB funkar), utan man måste alltid tröska igenom hela listan av öppna fönster. För mig som är van att ha allt jag jobbar med öppet samtidigt är det riktigt irriterande.

  – WLAN: Jag har aldrig varit med om en dator med så instabilt trådlöst nätverk som min macbook, måste starta om det flera gånger per dag, när min frus windowsburk inte har något problem med samma router. Det samma gäller för äldre mac laptops som vi har på jobbet, och jag har läst om liknande problem på internetforum, så det verkar inte vara specifikt min dator.

  Nå, kanske inte så jättestora problem, men ju längre jag haft datorn destå mer stör jag mig på det, så det är nog snart dags för mig att byta till windows.

 19. janne g2010-04-12 at 16:02Reply

  magnus

  Om jag förstod försäljaren rätt så ingick dessa program
  http://www.apple.com/ilife/
  Men ingen kontorssvit ingår. Det var därför jag frågade om Open Office och Gimp skulle fungera och det skulle det göra enligt honom

 20. Björn2010-04-12 at 15:34Reply

  Följande blog artikel ( hackare som uttrycker att Apples op. är lättare att hacka än windows 7

  http://blogs.zdnet.com/security/?p=2941

  Så vi kanske ska ha lite självdistans och inte betrakta allt som Apple göra som perfekt och felfritt. Det finns nämligen inget företag i hela världen som för alltid kan göra perfekt och flefria produkter.

 21. Björn2010-04-12 at 15:24Reply

  Att studenter skulle ha mac är en myt, möjligen inom gymnasievärlden som lock medel i konkurrensen om studenter, men definitivt inte inom universitet världen Stockholms universitet och Linköpingsunversitet. Det är så fel det kan bli. bara åka ut och titta på vad instutionerna har för datorer, vad data salarna har utrustats med och vad som är vanligt att studenter bär omkring på i de miljöerna. Studenter på högre nivå använder datorn som verktyg för att skriva. och då är en datorn en sekundär sak och tänkandet och författandet primärt. Studenten har inte en mac budget även om det finns sk student rabatter

 22. Magnus2010-04-12 at 15:13Reply

  Hur mycket programvaror följer med en Mac? Ingår det en kontorssvit?

 23. janne g2010-04-12 at 14:36Reply

  hej, vad bra att du börjar skriva om Mac

  Själv en inbiten PC-användare som börjat fundera på att skaffa mig en Imac 21.5 eller 27. Tyvärr så blev nu rätt så tveksam efter att ha läst alla klagomål på just de modellerna. En lång tråd (300 sidor) här….
  http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2212682&tstart=0
  och en lite kortare här…..
  http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2209558&start=0&tstart=0
  Detta gör ju att man ”drar öronen åt sig” tyvärr.
  Jag vet inte om det är ”barnsjukdomar” som löser sig efter hand.
  Det skulle vara bra om någon visste lite mer om detta.

  I övrigt så är det väldigt lockande att köpa en sådan dator. Man kunde köpa till en OEM Windows 7 som skulle gå att köra som ”dual-boot” och om man ville så kunde man även köra Win7 som ett virtuellt OS i Mac eget OS.
  Därtill så verkar det som om att sådana tunga program som t.ex Gimp och Open Office skulle gå att köra direkt i Mac OS.

  Så därför så låter det ju väldigt intressant, men då är det ju det där att hårdvaran skall fungera som gör att man blir väldigt tveksam. Du kanske kunde fråga Mac hur det är med det där om du har lust och tid.

 24. Magnus N2010-04-12 at 14:24Reply

  Så länge som jag bara använder en dator för att skriva, surfa, titta på film och lyssna på musik med så anser jag att det inte är värt den dubbla kostnaden bara för att skaffa en Mac. Har en iPhone nu som jag är nöjd med, men det får räcka så länge. Såvida inte Apple får för sig att sälja en bärbar för runt 5000:- för då kanske…

 25. Kent Vilhelmsson2010-04-12 at 12:39Reply

  Jag vill minnas att en vis man en gång lärde mig att ”Mac är fascism”. Hur var det med det nu? ;)

 26. Aemny2010-04-12 at 10:04Reply

  Mac är en PC. Vad Apple praktiskt taget har gjort är att skapa en snart allmänt accepterad synonym för Microsoft som är PC, vilket är helt fel ur typ alla möjliga vinklar. Apples hela marknadsföring bygger på stereotyper och felaktiga uppfattningar och drar alla över en kam. Om en Mac-användare anser sig bättre än en Windows-användare så ser jag mig bättre än en Mac-användare eftersom jag använder Windows utan problem, varken kraschade program, BSODs, defragmentering och virusskydd etc.

  Also defragmentering har inte varit ett problem sedan XP eftersom både Vista och 7 defragmenterar HDD:n automatiskt när hårddisken inte arbetar.

  Men nej, iPad-nöjan som har uppstått är ogrundad. Det är ännu ett stunt av Apple att använda fina och ”magiska” ord för att sälja en överdyr produkt som inte tillför någonting nytt på marknaden.

 27. Jonas2010-04-12 at 08:34Reply

  Kan någon förklara punkt 3 för mig. Med så många PC-tillverkare borde det väl vara fler som satsar på design.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.