TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Allvarliga bedrägerier på nätet ökar under 2016

Skribent:
Publicerad: , 14:23
Respons: 2 kommentarer

Cryptolocker - ransomwareUnder året som gått har vi fått se en kraftig ökning av så kallad ransomware, trojaner som låser din dator, mobiltelefon eller surfplatta och kräver att du betalar en lösensumma för att låsa upp. Det här hotet kommer att fortsätta öka 2016, enligt experter.

Ransomware är ett allvarligt hot som jag varnat för vid flertalet tillfällen. Jag får kontinuerligt rapporter från läsare som fått den här typen av skadlig kod och sett sina filer förlorade. I och med att ransomware krypterar dina filer så pass hårt, är det i regel omöjligt att låsa upp dem utan att betala lösensumman. Det viktigaste skyddet mot det här, är säkerhetskopiering.

Vi är tyvärr väldigt dåliga på att sköta säkerhetskopiering, utan lever i den naiva tron om att problem inte drabbar just oss. Men det kan bli ett dyrt misstag allt eftersom ransomware blir något nätkriminella allt mer fokuserar på.

Utan att ha en bra backup på dina filer har du små möjligheter att återskapa dina filer om du drabbas av ett ransomware som krypterar filer på din dator, smartphone eller surfplatta. Har du ingen kopia av dina filer är du i princip tvungen att betala bedragarna för att få krypteringsnyckeln, annars kan du se filerna förlorade.

Med den kryptering som används idag kan inte ens NSA eller någon annan underrättelsetjänst knäcka koderna. Och kan inte ens regeringens välfinansierade spioner knäcka en nyckel, är oddsen att du som hemanvändare ska lyckas tämligen obefintlig.

Så smittas du av ransomware

Ransomware är en trojan, det vill säga skadlig kod som sprids via ett annat program. Det kan vara allt från sådant som skickas till dig via skräppost, till infekterade legitima program du laddar ner från mindre legitima sajter.

Det är också möjligt att drabbas av ransomware genom att bara besöka en webbsida som är infekterad av kod som utnyttjar säkerhetshål i webbläsaren och kända tillägg – varför du alltid ska hålla Flash, Acrobat Reader webbläsaren och Windows uppdaterat till senaste versionen.

När ransomware väl köra kommer det att kryptera filer på din enhet. Det kan vara dokument, digitalfoton och filmer. Sedan visas ett meddelande som talar om för dig att du måste betala en lösensumma – ibland formuleras det som om att det handlar om böter eller betalning för ett program som ska ”hjälpa” dig att fixa datorproblwm – för att kunna dekryptera filerna.

I det här läget har du tre alternativ; rensa datorn och återställ dina filer från din säkerhetskopia, betala lösensumman eller acceptera att dina filer är förlorade för alltid.

Cryptolocker och ransomware
image-24163

Ransomware, framför allt i form av trojanen Cryptolocker, har blivti populära metoder för nätbedragare att lura pengar från sina offer.

Ett antivirusprogram är viktigt men det är ingen garanti eftersom du själv på ett eller annat sätt kört igång programmet med ransomware-trojanen. Antivirus kan inte skydda mot att användaren startar program. Däremot kan antivirus stoppa program infekterad av trojaner när du laddar ner dem, så virusskydd är långt ifrån overksamt.

Det allra viktigaste är dock som sagt att du har en backup. Det kräver egentligen ingen speciell programvara, huvudsaken är att du har kopior på dina viktiga filer någonstans och allra helst på en enhet som inte datorn kommer åt hur som helst (annars finns risken att trojanen även krypterar backupfilerna). Ta till vana att kopiera alla filer och dokument du inte vill förlora till någonstans. Extern hårddisk, onlinebackup eller vad som helst som passar dig.

Vänta inte på att lära dig vikten av backup tills efter att du för alltid förlorat de senaste tio åren av digitalfoton på dina barn.

Källa: SVT

Fler artiklar att läsa

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

2 kommentarer

  1. Lars Olsson2015-12-26 at 11:59Reply

    Har jag inte märkt, här har det funkat bra.

  2. Ronnie Larsson2015-12-25 at 16:58Reply

    Du vet väl att din sida inte fungerar sedan natten mot julafton, så alla länkar du lägger här går till en sida med ”Error 521”

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.