Amazon Oasis – därför vill du ha läsplatta för e-böcker | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Läsplattor

Amazon Oasis – därför vill du ha läsplatta för e-böcker

Läsplattor för e-böckerAmazon är på gång med en ny generation av sin eInk-baserade läsplatta Kindle, och den verkar gå under namnet Oasis. Nyheterna är en mindre, lättare och tunnare e-boksläsare med bättre batteritid. Oasis är designad till att mer efterlikna en vanlig bok och fungerar med enhandsgrepp (illustrationen föreställer en annan läsplatta)..

Nu är varken Kindle eller någon av de konkurrerande läsplattorna speciellt stora i Sverige. Försäljningen av e-böcker pekar hela tiden uppåt men de stor fortfarande för en liten del av marknaden jämfört med pappersböcker. Svenskarna vill fortfarande läsa på papper.

När jag frågar läsare och andra om huruvida de läser e-böcker så visst händer det, men som regel väljer man att läsa på sin smartphone eller surfplatta. Syftet med en specifik läsplatta verkar inte riktigt slagit igenom här hemma, på samma sätt som i exempelvis USA.

Men faktum är att det är en väldigt stor skillnad på en läsplatta med eInk-baserad skärm jämfört med en surfplatta. eInk, elektroniskt bläck, är ingen häftig skärm. Den erbjuder svart text på ljus bakgrund, med långsam uppdatering.

Även om det till exempel går att surfa på en läsplatta är det en förskräcklig upplevelse. Det påminner om när jag runt år 2000 surfade på min Palm V via Bluetooth-uppkoppling till mobilen. Det var också en förskräcklig upplevelse.

Amazon Kindle Oasis
image-24404

Amazon Kindle Oasis är den nya generationen av Amazons e-läsplatta.

eInk gör läsning som på papper

När det kommer till att läsa e-böcker är det dock helt annorlunda. Det är ganska exakt som att läsa på papper. En LCD-skärm på en surfplatta anstränger ögonen på ett annat sätt, och sätter du dig utomhus och i solen så fungerar det knappt alls. Det här är dock inget problem med en läsplatta. Det är inte svårare att se än om du hade läst på papper.

En annan detalj är batteritiden. Amazon Oasis har två batterier; ett mindre internt som klarar två veckors användning, samt ett större som sitter i skalet. När du sätter din Kindle Oasis i skalet så laddas läsplattan från batteriet i skalet. Det här batteriet håller i sin tur för upp till två månaders användning. Så du kan ta med ig din läsplatta till semestern utan att ladda batteriet en enda gång. (Källa: TechCrunch)

Att gå från pappersböcker till en läsplatta har en viss tröskel, men den är inte speciellt hög. Skillnaden är att läsplattan är lättare och tunnare än en pappersbok, och istället för att bläddra manuellt trycker du på en knapp. Och utöver det rymmer din läsplatta minst ett par hundra romaner, eller många tusen om du skaffar ett minneskort.

Håller du med? Eller inte? Kolla vad dina väner tycker genom att dela artikeln!

 

Men varför byter inte bokläsarna då?

Det största hindret att gå från pappersböcker till en läsplatta är delvis kostnaden för läsplattan, men framför allt tror jag att det är en konservativ vanesak. ”Jag vill läsa mina böcker på papper”, är det vanligaste svaret jag får.

Pappersböcker
image-24405

Börjar det inte bli dags att dumpa de dyra, mlljöovänliga pappersböckerna som kräver en massa skövlad skog, mer eller mindre farliga tryckfärger och kemikalier som krävs vid tryckeriprocessen, och alla avgaser från lastbilar som kör land och rike runt med pappersböcker?

Och det är egentligen synd. Tänk om folk helt övergått till e-böcker. Utbudet av böcker hade ökat – det är superenkelt för en författare att ge ut sin e-bok själv via exempelvis Publit. Och priserna hade förändrats.

De stora kostnaderna för en pocketbok ligger i tryck och distribution, kvar till författaren är korvören. Hade man skalat bort papper, tryck och enorma kostnader för att skicka runt böcker till butiker runt om i landet, hade många fler författare kunnat försörja sig på sina böcker. Och förlagen hade kunnat ge ut många fler böcker eftersom den ekonomiska risken blvit så mycket mindre.

Den nya Kindle Oasis börjar släppas i slutet av april, och kommer att kosta motsvarande cirka 2400 kronor (mer efter skatter). Men det finns gott om betydligt billigare alternativ.

Jag gick förra året helt över till att läsa på läsplatta. Jag har en gammal Sony-modell som kostade runt tusenlappen när jag köpte den. Tyvärr kan jag inte hitta den någonstans, så jag antar att den utgått sortimentet. Men jag använder den dagligen och batteriet laddas cirka en gång i månaden.

Om du inte har provat att läsa e-böcker, eller om du provat och förkastat efter att ha läst på surfplatta eller smartphone, testa igen med en riktig e-läsare med eInk. Då kommer du inse skillnaden.

Källa: Reuters

Läs också dessa artiklar om läsplattor!

Fotnot: Mina böcker ges enbart ut i e-boksformat.

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

  • Lotta Andersson

    Har en Kindel som jag beställde från Amazon för ca 4 år sen den är helt underbar. Tycker det är toppen med läsplattor och speciellt då man som jag har led fel vilket kan göra det jättejobbigt att en längre stund hålla i en bok för att kunna läsa. Min kindel rymmer 3000 böcker,dokument och man kan även ladda ner musik på den. LOVE IT!!

  • Hade tidigare en Sony, trevlig, men den gick sönder och läser nu via en gammal Google Nexus 7. Har där fastnat för smidigheten med Google Play böcker, enkelt att lägga upp böcker, synkar mellan alla enheter, så en riktig e-boksläsare med stöd för Play böcker vore inte helt fel.

  • Hej alla här . Jag Har startat en grupp där man kan skriva böcker , dikter , är författare , journalist etc . Gruppen är frivillig , seriös och sluten . Välkommen i den om ni vill där ni även kan rekommendera böcker som ni tyckt om och läst eller läser .

  • Jag använder Kindle Paperwhite när det gäller engelskspråkiga böcker pga den suveräna inbyggda ordboken. Och Letto för de svenskspråkiga, men deras ordlista är inte bra.

  • synd bara att e-böcker har högre moms som gör att poketböcker oftast blir billigare, till o med den inbundna blir ju oftas billigare

  • Kommer ALDRIG att överge de gamla hederliga pappersböckerna!

  • Jag har haft min läsplatta i flera år. Helt toppen att läsa böcker i, så himla behändigt.

Erbjudande april 2017

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick