TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Läsplattor

Amazon Oasis – därför vill du ha läsplatta för e-böcker

Skribent:
Publicerad: , 21:45
Respons: 8 kommentarer

Läsplattor för e-böckerAmazon är på gång med en ny generation av sin eInk-baserade läsplatta Kindle, och den verkar gå under namnet Oasis. Nyheterna är en mindre, lättare och tunnare e-boksläsare med bättre batteritid. Oasis är designad till att mer efterlikna en vanlig bok och fungerar med enhandsgrepp (illustrationen föreställer en annan läsplatta)..

Nu är varken Kindle eller någon av de konkurrerande läsplattorna speciellt stora i Sverige. Försäljningen av e-böcker pekar hela tiden uppåt men de stor fortfarande för en liten del av marknaden jämfört med pappersböcker. Svenskarna vill fortfarande läsa på papper.

När jag frågar läsare och andra om huruvida de läser e-böcker så visst händer det, men som regel väljer man att läsa på sin smartphone eller surfplatta. Syftet med en specifik läsplatta verkar inte riktigt slagit igenom här hemma, på samma sätt som i exempelvis USA.

Men faktum är att det är en väldigt stor skillnad på en läsplatta med eInk-baserad skärm jämfört med en surfplatta. eInk, elektroniskt bläck, är ingen häftig skärm. Den erbjuder svart text på ljus bakgrund, med långsam uppdatering.

Även om det till exempel går att surfa på en läsplatta är det en förskräcklig upplevelse. Det påminner om när jag runt år 2000 surfade på min Palm V via Bluetooth-uppkoppling till mobilen. Det var också en förskräcklig upplevelse.

Amazon Kindle Oasis
image-24404

Amazon Kindle Oasis är den nya generationen av Amazons e-läsplatta.

eInk gör läsning som på papper

När det kommer till att läsa e-böcker är det dock helt annorlunda. Det är ganska exakt som att läsa på papper. En LCD-skärm på en surfplatta anstränger ögonen på ett annat sätt, och sätter du dig utomhus och i solen så fungerar det knappt alls. Det här är dock inget problem med en läsplatta. Det är inte svårare att se än om du hade läst på papper.

En annan detalj är batteritiden. Amazon Oasis har två batterier; ett mindre internt som klarar två veckors användning, samt ett större som sitter i skalet. När du sätter din Kindle Oasis i skalet så laddas läsplattan från batteriet i skalet. Det här batteriet håller i sin tur för upp till två månaders användning. Så du kan ta med ig din läsplatta till semestern utan att ladda batteriet en enda gång. (Källa: TechCrunch)

Att gå från pappersböcker till en läsplatta har en viss tröskel, men den är inte speciellt hög. Skillnaden är att läsplattan är lättare och tunnare än en pappersbok, och istället för att bläddra manuellt trycker du på en knapp. Och utöver det rymmer din läsplatta minst ett par hundra romaner, eller många tusen om du skaffar ett minneskort.

Håller du med? Eller inte? Kolla vad dina väner tycker genom att dela artikeln!

 

Men varför byter inte bokläsarna då?

Det största hindret att gå från pappersböcker till en läsplatta är delvis kostnaden för läsplattan, men framför allt tror jag att det är en konservativ vanesak. ”Jag vill läsa mina böcker på papper”, är det vanligaste svaret jag får.

Pappersböcker
image-24405

Börjar det inte bli dags att dumpa de dyra, mlljöovänliga pappersböckerna som kräver en massa skövlad skog, mer eller mindre farliga tryckfärger och kemikalier som krävs vid tryckeriprocessen, och alla avgaser från lastbilar som kör land och rike runt med pappersböcker?

Och det är egentligen synd. Tänk om folk helt övergått till e-böcker. Utbudet av böcker hade ökat – det är superenkelt för en författare att ge ut sin e-bok själv via exempelvis Publit. Och priserna hade förändrats.

De stora kostnaderna för en pocketbok ligger i tryck och distribution, kvar till författaren är korvören. Hade man skalat bort papper, tryck och enorma kostnader för att skicka runt böcker till butiker runt om i landet, hade många fler författare kunnat försörja sig på sina böcker. Och förlagen hade kunnat ge ut många fler böcker eftersom den ekonomiska risken blvit så mycket mindre.

Den nya Kindle Oasis börjar släppas i slutet av april, och kommer att kosta motsvarande cirka 2400 kronor (mer efter skatter). Men det finns gott om betydligt billigare alternativ.

Jag gick förra året helt över till att läsa på läsplatta. Jag har en gammal Sony-modell som kostade runt tusenlappen när jag köpte den. Tyvärr kan jag inte hitta den någonstans, så jag antar att den utgått sortimentet. Men jag använder den dagligen och batteriet laddas cirka en gång i månaden.

Om du inte har provat att läsa e-böcker, eller om du provat och förkastat efter att ha läst på surfplatta eller smartphone, testa igen med en riktig e-läsare med eInk. Då kommer du inse skillnaden.

Källa: Reuters

Läs också dessa artiklar om läsplattor!

Fotnot: Mina böcker ges enbart ut i e-boksformat.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BATTERI: Sponsrade länkar

Powerbank som klarar bilbatteri!
Vooni Jumpstarter Powerbank räddar din dag oavsett vilket batteri som tagit slut! Jumpstarter klarar nämligen att både ladda smartphones, surfplattor och datorer – och starta bilen när bilbatteriet är tomt. Det här är en väldigt bra pryl att ha i bilens handskfack… 10 adaptrar för olika strömuttag medföljer.
Läs mer om Vooni Jumpstarter!

Kommentarer

8 kommentarer

 1. Lotta Andersson2016-04-18 at 17:12Reply

  Har en Kindel som jag beställde från Amazon för ca 4 år sen den är helt underbar. Tycker det är toppen med läsplattor och speciellt då man som jag har led fel vilket kan göra det jättejobbigt att en längre stund hålla i en bok för att kunna läsa. Min kindel rymmer 3000 böcker,dokument och man kan även ladda ner musik på den. LOVE IT!!

 2. Hans Bergström2016-04-14 at 11:05Reply

  Hade tidigare en Sony, trevlig, men den gick sönder och läser nu via en gammal Google Nexus 7. Har där fastnat för smidigheten med Google Play böcker, enkelt att lägga upp böcker, synkar mellan alla enheter, så en riktig e-boksläsare med stöd för Play böcker vore inte helt fel.

 3. Gunilla Persson2016-04-14 at 09:08Reply

  Hej alla här . Jag Har startat en grupp där man kan skriva böcker , dikter , är författare , journalist etc . Gruppen är frivillig , seriös och sluten . Välkommen i den om ni vill där ni även kan rekommendera böcker som ni tyckt om och läst eller läser .

 4. Leif Höglund2016-04-14 at 06:08Reply

  Jag använder Kindle Paperwhite när det gäller engelskspråkiga böcker pga den suveräna inbyggda ordboken. Och Letto för de svenskspråkiga, men deras ordlista är inte bra.

 5. Cecilia Wirén2016-04-13 at 22:04Reply

  synd bara att e-böcker har högre moms som gör att poketböcker oftast blir billigare, till o med den inbundna blir ju oftas billigare

 6. Ulrica Elverskog2016-04-13 at 22:00Reply

  Kommer ALDRIG att överge de gamla hederliga pappersböckerna!

 7. Katarina Cinnamon Jahlitz2016-04-13 at 21:58Reply

  Jag har haft min läsplatta i flera år. Helt toppen att läsa böcker i, så himla behändigt.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.