TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Android

Android är hetare än iPhone i Sverige

Skribent:
Publicerad: , 07:20
Uppdaterad: 2012-05-17, 15:31
Respons: 28 kommentarer

iPhone 4, dålig mottagningiPhone 4 är utan tvekan en stor succé. Det kan vi inte argumentera mot. Däremot verkar det som om svenskarna ändå är betydligt mer intresserade av Android-mobiler än av iPhone 4. Detta enligt prisagenten Prisjakt.

Prisjakt kan sortera produkter efter alla möjliga parametrar, varav en är popularitet. Tar du en titt på topplistan över mobiltelefoner baserat på hur populära de är, kommer iPhone 4 först på sjätte plats. De fem modellerna över iPhone 4 är alla Android-mobiler.

Det är Aftonbladet som har skrivit en artikel om det här, men jag hittade nyheten hos Geiser.se. Personligen tycker jag det här är väldigt intressant. Att det är hela fem mobiler som är mer populära än iPhone 4, och att samtliga kör operativsystemet Android, är imponerande.

De fem mobilerna är följade:

 1. HTC Desire
 2. HTC Wildfire
 3. Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro
 4. Samsung GT-i9000 Galaxy S
 5. Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Ta gärna en titt på topplistan hos Prisjakt.nu för att se vilka andra mobiler som finns med!

Sony Ericsson suger?

Sony Ericsson Xperia X10 Mini ProJag har för tillfället en Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro hemma för test, men det är också den enda mobil jag har testat av dem på listan. Av HTC-mobilerna har jag provat HTC Legend, som jag tycker är bra mycket bättre än X10 – om jag nu kan jämföra dessa två tämligen olika mobiler.

Rykten på Android-scenen är att Sony Ericsson inte gör bra mobiler. Därför är det rätt konstigt att tillverkaren har två modeller på topplistan. Kanske är det lokalpatriotism som är skälet, eller så är Sony Ericssons Android-mobiler inte så dåliga som många påstår. Jag har som sagt bara testat X10 Mini Pro, och den är jag inte imponerad av.

Om du har en Android, vilken är det och vad tycker du? Skriv gärna en kommentar här nedan för att tipsa dem som letar efter en schysst Android istället för en iPhone 4!

Jag har tidigare samlat ihop en del länkar till Android-applikationer, för dig som har en sådan smartphone.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

28 kommentarer

 1. Madde2011-04-20 at 16:32Reply

  Hallå där! :)

  Bra inlägg! Jag håller med dig och har fått precis samma intryck av iphone 4. Men vilken android-mobil skulle du säga är prisvärdast då?

  Jag vill ha en grym mobil, men inte för hur mycket som helst. Så en prisvärd mobil med bra snabbhet, internet, gärna videosamtal men inget måste egentligen, det är i princip allt jag behöver. Och ringa och smsa och gärna göra telefonen lite personlig såklart.

  Evigt tacksam för svar! Är helt sjukt svårt att hitta i denna djungel!

  Ha det gött!

  MVH

  Madde

 2. Mikael2010-12-03 at 18:56Reply

  Aftonbladet-artikel x2. Är det något att skriva om? Statistiken är bristfällig, och det säger inte ett skit.

  För att lägga in ytterligare en (annan) åsikt, så kan jag säga att jag köpte en begagnad X10 mini pro häromdagen och känner mig nöjd med den. Jag ville ha en liten telefon, och den var en av få som kunde matcha Samsung E100 på den punkten. En liten dator vill jag inte ha. Och så skulle den ha en ordentlig telefonlogg, något som ingen annan SE har. Nokias fastnade jag ej så mycket för, och en korean köper jag inte igen. Android skiter jag fullständigt i, mest kul extragrej nu när de flesta kör med gratis mobilsurf i olika kampanjer.

 3. johan w.2010-09-17 at 20:11Reply

  HTC har verkligen kommit långt och även om det försöker att slå iPhone så tror jag att det är en bit kvar, men de är inte så långt ifrån, tro mig!

 4. Erik2010-09-01 at 14:18Reply

  Om jag ska ge ett objektivt svar, vilket ju förstås inte går när det gäller mobilsmak, så tror jag det är så här: de som gillar iPhone gillar ofta inte alls Android. Och av de som gillar Android finns många som konstaterar många att HTC gör bra mobiler. Men samtidigt är SE X10 mini-mobilerna mycket bra också – om man vill ha en liten och samtidigt smart mobil. HTC Wildfire är ju bra också, men faktiskt betydligt större än X10 mini, den senare uppfyller verkligen kravet att vara en fick-smartphone. Jag tror patriotismen är en mindre del vid köpet av X10 mini och jag kan konstatera när jag surfat på amerikansk och brittiskt press att den i huvudsak fått ros där också – och blev visst utnämnd till årets mobiltelefon av någon europeisk organisation härförleden.

  Om jag ska säga något mellan raderna tror jag kanske att en del recensenter är väldigt fokuserade på om det är system ditt eller datt (x10 mini har visst en gammal operativsystem), medan användaren bara bryr sig om den är lätt att använda, kan göra mycket och är snabb…

 5. agakhan2010-08-11 at 23:30Reply

  Jag har en uppdaterad HTC Desire med 2.2.Den funkar helt underbart. Försöker göra bra inställningar som sparar batteriet för det är ingen höjdare.
  Svårt att placera på kortminnet för att spara tel minnet som har 90 MB kvar. Har bara haft den några dagar så testar fortfarande.

 6. Anders2010-08-11 at 13:02Reply

  Som jag tror nämnts så handlar ju Prisjakts listning, lite enkelt sagt, om vilka produkter som är ”hetast” i den bemärkelsen att det söks på dem mest.

  Problemet i den här jämförelsen är att folk inte söker olika priser på iPhone i någon större utsträckning eftersom Apple håller prismonopolet uppe i marknaden på sina produkter. Android-lurar å andra sidan finns hos många olika återförsäljare med varierande priser, vilket gör det mer lönt att söka på dem.

  Sedan vill jag påstå att Android är populärare på nätet, framför allt bland communities och forum. På KTH i Stockholm, exempelvis, är det nästan farligt att visa sig med en iPhone – där är Apple fienden, och Open Source en helig ko. Prisjakt frekventeras faktiskt mest av folk med god nätvana, och därav tror jag listningarna där blir än mer skeva.

 7. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2010-08-072010-08-07 at 08:00Reply

  […] Android är hetare än iPhone i Sverige […]

 8. Hakan Ünsal2010-08-07 at 00:10Reply

  Jag kan tänka mig att Android är opupulärt för flera, men iPhone är den som toppar top listan. Men mellan Android fastnar den på andra plats?

 9. Dennis2010-08-06 at 22:27Reply

  ..ett argument som ju inte kan stämma då det är individuella telefoner som ligger före iPhone, inte Android som operativsystem.

 10. Dennis2010-08-06 at 22:25Reply

  Android är populärast i världen just nu. Man har gått om iPhone under andra kvartalet vad gäller sålda telefoner. I USA framförallt, men även i övriga stora marknader.

  Det är faktiskt inte så konstigt. Det finns många RIKTIGT bra Androidtelefoner. Vill man som svensk ha tillgång till dom bra betalapparna är det enklast att köpa ett utländskt simkort (75 spänn på droidstuff exempelvis), fixa appen och byta tillbaka till det svenska kortet.

  x10 är den klart sämsta av dom på topp-10. I mina ögon är HTC Desire en helt fantastisk telefon. Blixtsnabb (framförallt iom att Android 2.2 gjordes tillgänglig för telefonen), full av funktioner. Den är helt överlägsen iPhone 3GS på det allra mesta. Jag har inte hållit i en iPhone 4, men jag tvivlar oerhört att den luren är värd dubbla pengarna. Retina display känns fullständigt bortkastat på en smartphone, med tanke på den oerhört lilla skärmytan..och facetime är så fruktansvärt mycket 90-tal.

  Apple beter sig lite som Rom under slutet av dess storhetstid. Arrogant och överlägsen mot sina grannar och konkurrenter. Det kommer förmodligen bli företagets fall i slutändan. Androiderna är ett stort hot, även om få som köpt av frukthandlarn vägrar erkänna det…

 11. Esse2010-08-06 at 13:45Reply

  Att dagens Android-telefoner är fina råder det inga tvivel om.

  Men att folk inte söker priser på iPhone 4 via prisjakt har inte med bristande popularitet att göra. Priserna på prisjakt ligger på närmare 2000 kronor mer än vad kontantpriset är för en iPhone 4. Detta då det är gråimport som listas. Kunderna vet detta och vänder sig direkt till sin operatör i stället.

  När försäljningssiffrorna kommer ut för nästa månad så kommer iPhone 4 ligga längst upp. Om de lyckats leverera dem vill säga.

 12. Lukasz Lindell2010-08-06 at 12:48Reply

  Undersökning är rätt ointressant, för den visar ju bara vad som är populärast att klicka på just på prisjakt.se, inget mer. Den visar ju ingen riktig försäljningsstatistik.

 13. P-O. Kjellberg2010-08-06 at 12:35Reply

  Hej!
  Jag har en ”slimmad” Vivaz Pro som jag är nöjd med beroende på att jag ville ha en mobil som inte är så stor som Iphone. Jag kan inte finna några större fel på denna telefon. Men som 75-åring har jag väl inte samma krav som de yngre nu för tiden. Men jag använder Internet, Facebook, Telia Navigator, You Tube, m.m. Ja telefonen är bra att sms:a och ringa på också. Det utskjutbara tangentbordet är bra också.

 14. David2010-08-06 at 11:48Reply

  Köpte en X10i efter mycket övervägande. Måste säga att jag tycker den fått mycket oförtjänt skit. Timescape som ren applikation är visserligen värdelöst men integrerat bland kontkterna är det smått genialiskt. Jag är oerhört nöjd med mitt val!

 15. David2010-08-06 at 11:48Reply

  Köpte en X10i efter mycket övervägande. Måste säga att jag tycker den fått mycket oförtjänt skit. Timescape som ren applikation är visserligen värdelöst men integrerat bland kontkterna är det smått genialiskt. Jag är oerhört

 16. extra2010-08-06 at 11:22Reply

  Jag har haft sony ericsson p1i, x1i med windows mobile och nu x10i sedan den kom i mars och en sak kan jag säga, det var länge sedan jag blev så imponerad av en mobil.
  Jag kör documents to go och editerar excel-ark, wordpress appen för att uppdatera min blog, dropbox för att uppdatera dokumenten och alltid syncade, läser eb-böcker med pdf läsaren från documents to go mm.

  Lite pyssel är det med alla x10 uppdateringar från sony ericsson, det går att se på play-kanalerna med om man installerar viasats app som är gratis….

 17. Svartnisse2010-08-06 at 10:48Reply

  Ha dessutom i åtanke att det är betydligt fler Androidbaserade telefoner av diverse tillverkare jämte de enstaka Iphonemodellerna. Man har som konsument därför fler valmöjligheter om det är Android som lockar. Det kanske är en av anledningarna till populariteten, trots allt?

 18. stinabloom2010-08-06 at 10:43Reply

  Hej Tommy! Är nyfiken på att höra varför du inte är imponerad av Mini pro – står nämligen i begrepp att köpa en sådan… En recension kanske?

 19. Greger2010-08-06 at 10:06Reply

  Jag har väntat länge nu på vilken av android och iphone som först kommer med en fungerande call recorder app men det dröjer nog 100 år verkar det som.
  Kommer nog att köpa en iphone 4 trots att den är så kantig att hålla i.

 20. Kenny2010-08-06 at 10:02Reply

  iPhone 4 är dyr som satan och när du ändå får en bättre telefon med Samsung Galaxy S och billigare är det inte så svårt att förstå varför den säljer bättre. Och ja, Sony Ericssons Xperia X10 har sålt enormt mycket mer än kritikerna hade förväntat sig men det är nog främst på grund av deras reklam som verkar finnas överallt.

  Desire:n är inte heller svårt att förstå varför den säljer mer. Ungefär lika bra som iPhone 3GS men utan det helt låsta iOS, och till ett billigare pris.

  Har både en Xperia X10 och en Desire, och även om jag måste säga att Xperian är sämre än min iPhone 3G (på alla möjliga vis) så förstår jag varför folk köper den. Den har allt de behöver och för de som inte totalt flippar ut bara för att animeringen på ikonerna är lite för slö (dvs Apple) är den precis vad de är ute efter. Also, min Desire är härlig som in i det, mycket härligare än en iPhone-telefon med tusentals möjligheter att ställa in precis allt efter ditt behov.

 21. Fredrik Hed2010-08-06 at 09:40Reply

  Tommy

  Jag frågade Prisjakt för inte så länge sedan vad deras topplista baseras på. Så här skrev Elizabeth till mig:
  ”Rankingen baseras på antalet klick produkten får på Prisjakt. Dvs. ju populärare produkt desto fler klick och desto högre upp i rankingen”

  Det har alltså inget med den verkliga försäljningen av telefonerna att göra.

  /Fredrik

 22. Håkan Liljeqvist2010-08-06 at 09:35Reply

  Jag står verkligen i valet och kvalet här. Måste nog göra lite omvärldsanalys på smrtphones och känna och klämma lite. Tycker dock HTC gör de snyggaste mobilerna just nu. Fast yta är ju inte allt som bekant ;)

 23. Martin2010-08-06 at 09:35Reply

  Jag har en Google Nexus One och har snart haft den sen den släpptes… Jag gillar den skarpt och jag har ändå haft en del mobiler inkl en HTC MAGIC med Android tidigare som jag rootade efter bara 2 veckor. Den fungerar idag som en extra telefon.

  Sony Ericsson’s Android telefoner får tyvärr dras med långsamma uppdatering av Android OS .. värre än med HTC egna lurar. Det är lite synd faktiskt.

  Synd att vi i Sverige inte har tillgång till betalapps utan får använda oss av andra lösningar tillsvidare.

 24. Schierbeck2010-08-06 at 08:24Reply

  Är inne på min andra androidlur nu vilken är en Samsung Galaxy S. Är väldigt nöjd med prestandan och det gränssnitt Samsung lagt på android. Det tråkiga med x10, mini som vanliga är att SEs gränssnitt ser förutom att vara fult ändrat mycket av essensen med android. Dom borde struntat i en massa lull-lull vilket kanske också är anledningen till varför man ännu inte släppt 2.1.
  Har tidigare haft en HTC Hero vilken var bra men jämfört med Galaxy S slö.

 25. Johan2010-08-06 at 08:24Reply

  Här kan den som vill ha en så snabb mobil som möjligt kolla ett speed-test som jämför en Android-telefon (Nexus 1) med en iPhone 4:
  http://www.adaptivemedia.se/android-vs-iphone/

 26. Egil2010-08-06 at 08:23Reply

  Har en htc Desire och är nöjd.
  Är bättre på vissa saker och sämre på andra.
  Men den är fullt jämförbar med en iPhone, då de flesta viktiga program man behöver finns.
  Det viktigaste är att den synkar väl mot både gmail och exchange.
  Surfa är roligare när man har fullt flashstöd som går att stänga av om man tycker det blir segt.
  Du kommer åt riktiga siter som tex svenska spel och slipper ha speciella appar.
  Man slipper itunes!
  Man slipper jailbreaka!
  Man slipper rätta sig i vad steve Jobs tycker du ska ha din lur till.
  Android är ett öppet system.
  Det finns många lurar att välja på efter tycke och smak.

  Nackdelen är apparna som ofta inte är lika bra gjorda för android, och betalapparna har vi i Sverige inte tillgång till ännu.
  (=fler gratisappar än iPhone)
  (Men det går att lösa enkelt på annat sätt)

 27. Tweets that mention Android är hetare än iPhone i Sverige -- Topsy.com2010-08-06 at 07:57Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson, Jonathan Sulo. Jonathan Sulo said: RT @tkj Nybloggat: Android är hetare än iPhone i Sverige http://bit.ly/cu78RN #svpt […]

 28. Fredrik2010-08-06 at 07:34Reply

  Köpte Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro istället för nya iphone4 nyligen. Säkerligen är iphone4 bättre än mini pro och då framför allt skärmmässigt. Dock är jag helnöjd med mitt val!

  Rent personligt gillar jag inte stora telefoner och där är igentligen enda skälet till att det blev en mini pro istället för iphone4.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.