Kommer domstolar stoppa försäljning av Android-enheter? | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Annonser

Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Android

Kommer domstolar stoppa försäljning av Android-enheter?

Skribent:
Publicerad: , 14:21
Uppdaterad: 2012-05-17, 15:30
Respons: 7 kommentarer

Android vs AppleGoogle har uppenbara problem med Android. Apple har lyckats stoppa försäljningen av Samsung Galaxy Tab 10.1 i stort sett hela EU. Det är ett tillfälltigt försäljningsstopp i väntan på vad domstolen säger om de patentintrång som Apple anklagar Android för.

Hos IDG har Martin Wallström skrivit en kort men läsvärd krönika om att Android håller på att krackelera. Han förklarar att problemet ligger i att Android utvecklas med öppen källkod, vilket tydligen gjort det möjligt för Apple och Oracle att kräva skadestånd och patentanspråk.

Å ena sidan är det så klart tråkigt att Apple tar till sådana här metoder för att slå undan en konkurrent, men å andra sidan kan man förstå det hela ur Apples perspektiv. Samsungs surfplatta Galaxy Tab 10.1 påminner väldigt mycket om iPad. Läs om att Apple stoppar Samsungs surfplatta.

Martin Wallström skriver i sin analys:

Google kan också välja att göra Android mer slutet. Att skapa nya, slutna, licenser som skyddar Android från juridiska attacker mot Googles partner. Det scenariot har bland andra öppen källkodsexperten Florian Mueller varit inne på. Det kanske svider, men så länge Android förblir helt öppen källkod, kan Apple och Oracle fortsätta attackera Google och dess Android-partner relativt fritt.

Även i USA går Apple till domstol för att få stopp på Android-mobiler som ses som plagiat av iPhone och iPad. Internationella Handelskammaren i USA har påbörjat en utredning mot mobiltillverkaren HTC, efter att Apple anklagat HTC för patentintrång.

Aftonbladet har också skrivit om Apples stämningar av konkurrenter, och SvD skriver om att Apple kan bli USA:s högst värderade bolag senare idag..

Bloggen Webb & Teknik berättar vidare att stoppet av Samsung Galaxy Tab 10.1 inte handlar om patentintrång, utan om att surfplattan helt enkelt är för lik iPad.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

 • ”Han förklarar att problemet ligger i att Android utvecklas med öppen källkod, vilket tydligen gjort det möjligt för Apple och Oracle att kräva skadestånd och patentanspråk.”

  Nej, det förklarar han inte. det FUD:ar han om. Det handler ENBART om så kallade ”indemnification-avtal” mellan tillverkare och utvecklare. Apple utvecklar iOS och iPhone själva, så det är knappt relevant. MS utvecklar WP7 och har tydligen sådana avtal med hårdvarutillverkarna.

  Google har ännu inget sådant avtal med några tillverkare. Däremot så håller de på att försöka skaffa sig ett gäng patent i defensivt syfte så att de kan mota bort folk som vill stämma dem och tillverkarna.

 • Voxman69

  Jag tycker det allra allvarligaste är att ett företag, i detta fall Apple, kan genomdriva ett säljstopp för en konkurrents produkter och det vad jag förstår utan att Samsung förvarnats eller fått yttra sig i just detta specifika fall. Något är riktigt, riktigt sjukt här….

 • Johan Carlström

  Jag har testat både iPad2 och Galaxy Tab 10.1 och tycker inte alls att de är särskillt lika. Olika OS, olika skärmstorlekar, olika material olika skärmdimensioner. Listan kan göras lång. Apple spelar ett fult spel och förlorarna blir vi konsumenter.

 • Undrar vad Apples syfte är? Vill man helt ha bort konkurrensen eller vill man tvinga fram avgifter från alla tillverkare som använder Android?

  Jag lär ju knappast köpa en Appleprodukt i framtiden heller, då går jag hellre tillbaka till en dum telefon och laptop.

 • Adamski

  Jag tycker att Apple spelar lite farligt här. För de tror väl inte att genom att stämma runt, så får androidanvändare att köpa apples produkter istället?! Personligen så kommer jag ALDRIG att köpa en pryl från Apple efter det här. Läste i morse ett intressant blogginlägg om att köra Apple TV2 med XBMC som mediacenter. Men nej, det blir inget köp för min del. Och jag tror att det finns en del andra som känner likadant just nu.

 • Problemet här är väl också att det har kommit fram att Google har valt att chansa och köra på utan några licenser.

  http://fosspatents.blogspot.com/2011/07/judge-orders-overhaul-of-oracles.html#sovietstyle

 • floodis

  Jag förstår inte hur ett slutet Android är ett bättre skydd mot Apples patentattacker. Får man inte ansöka om säljförbud på produkter eller mjukvara som är stängdkällkod?

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.