TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mediaspelare

Android TV: Googles svar på Apple TV och Amazon Fire TV

Skribent:
Publicerad: , 07:48
Respons: 1 kommentar

Google Android TVGoogle håller enligt The Verge på att ta fram en enhet som går under namnet Android TV, och som kommer att bli en direkt konkurrent till Apple TV, Amazons nya Fire TV samt Roku. Med Android TV ska det blir enkelt att titta på strömmande film på din TV och det ska även finnas möjlighet att spela onlinespel med hjälp av ett tillbehör i form av en spelkontroll.

Google kommer fortsätta att sälja den existerande Chromecast. Android TV är Googles andra försök att bygga en enhet för vardagsrummet, efter 2010 års Google TV, som aldrig slog igenom.

The Verge har kommit över dokument som beskriver den nya enheten Android TV. Av allt att döma satsar Google på att skapa en mediaspelare som är lätt att använda, med ett enkelt gränssnitt, för att kunna titta på video och annat på din TV.

Apple TVFöretag som sysslar med strömmande video håller, enligt samma källa, för fullt på att ta fram appar som ska kunna köras på Android TV. Exempel på sådana appar är gissningsvis Netflix, YouTube, Hulu och så vidare. I Sverige har vi bland andra Viaplay, Headweb och även Netflix.

Den här typen av enheter kommer att bli allt mer intressanta framöver. Dels börjar existerande TV-bolag att i allt större utsträckning strömma sitt innehåll över Internet. Lokalt har vi exempelvis flera Play-tjänster från de olika TV-kanalerna.

Film- och TV-tjänster skapar eget innehåll

Men det är inte bara traditionella TV-bolag som är intresserade av att fungera tillsammans med Android TV, och konkurrenterna. Tjänster som strömmar film och TV över Internet börjar själva producera eget material. Googles egna YouTube har sedan ett bra tag tillbaka tagit fram olika kanaler med material producerat exklusivt för YouTube.

Netflix egenproducerade House of CardsNetflix har rönt stora framgångar med sin TV-serie House of Cards, med Kevin Spacey i huvudrollen. Företaget har även en rad andra TV-serier, till exempel Lilyhammer, Bad Samaritans, Orange is the new Black samt fjärde säsongen av den tidigare Fox-producerade och populära serien Arrested Development.

Problemet som Netflix och andra TV-producenter, som distribuerar över Internet, dras med är att de till skillnad mot traditionella TV-kanaler inte nå konsumenternas TV-apparater utan någon form av mediaspelare. Och det är här som Android TV, Apple TV, Fire TV och Roku kommer in i bilden.

Strömma video till din TV

De är prisvänliga enheter med Internetanslutning, som kopplas till TV:n, och som du kör specialutvecklade appar på för att kunna strömma film och TV-serier direkt till TV:n.

Det finns också andra lösningar; en del TV-boxar och DVD/Bluray-spelare har stöd för appar, och det har även ett antal nyare TV-apparater (exempelvis LG Smart TV). Och givetvis går det också att koppla en dator till TV:n och kolla via den.

Google har som sagt en annan lösning i form av Google Chromecast. Det är en liten enhet som ser ut som ett USB-minne, vilken du kopplar till din TV:s HDMI-ingång. Därefter kan du strömma video från en dator, surfplatta eller smartphone. Jag har en Chromecast hemma så det kommer en test inom kort.

Det råder sålunda ingen tvekan om att vi framöver kommer att titta allt mer på TV och film via Internet. Frågan är hur vi rent praktiskt kommer att konsumera det. Vad hade du själv valt för lösning?

Här kan du läsa mer om Fire TV och Apple TV:

Fler artiklar om strömmande video:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

En kommentar

  1. Tobias2014-06-18 at 23:51Reply

    Jag kör på Roku, har både Roku 2 och Roku 3 och är kanonnöjd. Ser amerikansk TV live via USTVNOW, film via Netflix, har tillgång till mitt eget filmbibliotek på en stationär dator via Plex, ser nyheter via CBS News/NBC News/Sky News/CNN som alla sänder live-TV via Roku. Har även tillgång till Hulu Plus, så jag kan se nya tv-serier. Testkör just nu Amazon Prime, men jag fortsätter med min lösning där jag bara betalar för amerikansk live-TV via USTVNOW och flilmer via Netflix. Med en VPN så tror ju Roku-spelarna att jag är i USA och således fungerar alla tjänster. Kan enkelt byta VPN så att jag har Netflix Sverige istället via Rokun. SVT Play fungerar nu också via Plex, likaså TV4Play och Kanal5Play. Så jag är mycket nöjd med min medialösning.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.