TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Android

Varning för apparna som inte uppdaterar Android!

Skribent:
Publicerad: , 03:06
Respons: Skriv en kommentar!

Falska uppdateringar av AndroidOm du hittar en applikation på Androids app-butik Google Play, som påstår sig uppgradera ditt Android till en nyare version, ska du inte installera det. Och tipsa gärna dina vänner att tänka på samma sak.

Det finns nämligen en lång rad applikation hos Google Play som säger sig uppdatera Android till den senaste – eller ibland näst senaste – versionen. Gemensamt för dem alla är att de inte alls gör det. Det är inte så här uppdateringar av Android fungerar.

Det kan ta lång tid mellan det att Google släpper en ny version av Android, och att den nya utgåvan når ut till just din smartphone. Detta beror på att det är tillverkaren av din smartphone som måste se till att ordna och distribuera ut uppdateringar av operativsystemet.

Till skillnad mot iOS, där det är Apple som hanterar alla uppdateringar, kräver Android att mobiltillverkarna ska sköta det. Anledningen är att i princip alla tillverkare av Android-baserade smartphones har egna varianter av operativsystemet.

Varna dina vänner! Har du kompisar som använder en Android-smartphone? Rekommendera den här artikeln så att de också lär sig undvika fejkapparna…

 

Android uppdateras av mobiltillverkare

Android utvecklas som säkert bekant med öppen källkod. Tillverkare av mobiler tar fram egna versioner som innehåller specifika funktioner och lite olika gränssnitt. Så när Google släpper en uppdatering, måste smartphone-tillverkarna implementera nyheterna i sin egna Android-version, och därefter distribuera ut den till alla sina användare.

De enda smartphones som uppdateras med en gång, är Googles egna smartphones; Google Pixel. Därutöver finns det ett par tillverkare som sticker ut genom att vara överlägset snabbare än övriga. OnePlus är ett bra exempel.

På grund av det här tar det lång tid mellan att Google släpper en ny version, fram till att din tillverkare är klara med sin uppdatering. Om din smartphone har ett par år på nacken är det inte ens säkert att tillverkaren bryr sig över huvud taget.

Det är därför som det körs så många olika varianter av Android. Och det är ur säkerhetsperspektiv negativt eftersom när Google hittar ett säkerhetshål, tar det en evighet innan problemet är fixat. Om detta ens sker.

Fejkade Android-uppdateringar
image-26952

Det finns gott om falska applikationer som påstår sig uppgradera ditt Android till senaste versionen. [Bildkälla: Android Police]

Falska appar ljuger om uppdateringar

Eftersom det alltid finns ett stort intresse av att få tag på nya versioner av Android, utnyttjar bedragare detta genom att lägga upp applikationer som påstår sig uppgradera ditt Android. Dessa appar är dock rent skräp. De fungerar inte.

Android uppdateras inte via en applikation du kan ladda ner från Google Play. Korrekta uppdateringar dyker upp i dina inställningar, och det här sker alltså när din mobiltillverkar lanserat en sådan.

Men det är långt ifrån alla användare som känner till det här faktumet. Och det drar bedragare nytta av. Genom att locka med genvägar till den senaste versionen av Android, lurar de användare att ladda ner skräpapplikationer som inte tillför något av värde.

Vad som kan hända om du installerar och kör sådana här appar, är att du bara får ett meddelande om att ett fel uppstod – förmodligen tillsammans med reklam. Du kan också drabbas av farlig kod. Läs därför också om bäst antivirus för Android.

Akta dig för sådana här appar! Och se till att varna dina bekanta som också kör Android! Du kan till exempel dela den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Källa: Android Police

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.