TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

Vi kommer att bli anonyma på Internet

Skribent:
Publicerad: , 11:42
Uppdaterad: 2009-04-03, 16:21
Respons: 12 kommentarer

Anonymitet på nätet är en het fråga idag. Det är inte speciellt konstigt med tanke på lagar som Acta, Ipred och FRA. Staten och privata intressen vill övervaka vad vi sysslar med. Självklart kan man vifta bort det med att ”jag sysslar inte med något suspekt”. Det gör jag själv inte, såvida IT-bloggande inte anses som suspekt. Men jag är ändå inte speciellt glad för hur utvecklingen går

Anonym på InternetI torsdags skrev jag om OneSwarm, som är ett nytt sätt att anonymt fildela över Internet. Via vad de kallar för kompisnätverk kan man skapa en rätt avancerad anonym fildelning som är svår att spåra. Det handlar dock bara om fildelning, och även om fildelning är väldigt stort och något som skrämmer folk – både artister som inte vill bli piratkopierade, och nerladdare som inte vill bli spårade – är det bara en sak. Det gör dig inte anonym inför sådant som är verkligt skrämmande; övervakning av e-post, chatt, telefonsamtal och så vidare.

När jag nyligen pratade lite med företaget Relakks så berättade de att det strömmar in beställningar till deras anonymitetstjänst. Rent tekniskt innebär inte Relakks några stora nyheter – att erbjuda anonymt uppehåll på nätet har funnits länge. Tor är ett bra exempel. Tekniken går, kortfattat och förenklat, ut på att låta användarna skicka sin trafik via andra servrar och på så sätt behålla sitt IP-nummer för sig själv.

Om jag får plocka fram min spåkula – vilket jag får, eftersom jag skriver vad jag vill på min blogg – så är jag övertygad om att vi kommer att få se ett rejält uppsving av anonymitetstjänster online.

 • BitTorrent: Själva fildelningsnätverket BitTorrent är inte speciellt anonymt. Men det går att göra anonyma klienter med hjälp av proxys. Problemet är väl egentligen bara att det kostar en hel del att tillhandahålla sådana servrar. Vi kan nog räkna med att The Pirate Bay, eller några andra, kommer med en anonym torrentklient framöver.
 • Internetleverantörer: Det kommer att reta gallfebern på många, men jag tror inte vi är långt ifrån att Internetleverantörer erbjuder anonyma tjänster. Jag är inte hundra procent säker på hur lagarna är vad gäller registrering av sina användare, men om det hindrar ISP:erna från att själva erbjuda tjänsten kommer de att ha samarbeten med exempelvis Relakks för att låta sina kunder bli anonyma via tredjepart.
 • Krypering: Ett sätt att göra det svårt att övervaka är att kryptera trafiken. Det gör dig inte anonym, men det gör det väldigt svårt att övervaka för den som vill. E-postklienter, IP-telefoni, chatt och så vidare. Tillverkarna lär lägga in kryptering i sina klienter och pusha för detta. Skype krypterar exempelvis sina samtal, till stort förtret hos bland annat italienska polisen.

Det här tror jag att vi kommer att få se en hel del av under 2009. Eller vad tror du?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

12 kommentarer

 1. Christofer Klodzinski2009-03-22 at 19:19Reply

  vsd tycker Ni om Peer Guardian?

 2. Emil Vikström2009-03-19 at 00:08Reply

  Lars, en sådan lag finns redan i Storbirtannien. Där måste man enligt en antiterroristlag lämna ut sina krypteringsnycklar på polisens begäran.
  Och den första denna nya lagen testades på var – en djurrättsaktivist!

 3. Lars Eriksson2009-03-17 at 14:49Reply

  Kryptering av internettrafiken kommer säkert att bli vanligare. Såvitt jag förstår förbereds nu under möjliga tystnad förbud mot kryptering, vilket så småningom troligen blir lag. I Frankrike har man redan en lag mot kryptering.
  Frågan är emellertid vad som skall räknas som kryptering. Om jag skriver ett mejl ”morsan fyller år på lördag” men texten i verkligheten är ett hemligt meddelande till mottagaren. Ska det då räknas som krypterat? Hur skall den som eventuellt åtalas för att ha skickat krypterade meddelanden straffas? Blir det fängelse eller böter, och hur skall bevisföringen se ut?
  Det skall bli mycket intressant att se hur staten agerar när anonymitet och kryptering blir var mans användning på nätet.

 4. Ann2009-03-17 at 14:15Reply

  Man orkar inte bry sig. Tor är trevligt i teorin, men helt oanvändbart i dagligt arbete eller nöje. Vem orkar hålla på med proxys och prylar som Oneswarm när allt blir mycket segare. Det är större chans att man är med om en flygplanskrasch än att någon piratbyrå knackar på dörren. Så 2009 kommer inte att bli annorlunda, förutom att folk i media tycker det.

 5. Peter Fendrich2009-03-14 at 19:44Reply

  Jag tror att du prickar 100% rätt! Allt händer ju inte 2009 men succesivt. Övervakning skapar automatiskt en motreaktion. Både hos de som har något att dölja men också hos alla dem som känner obehag av att vara övervakade och analyserade utan att ha bett om det. I en helt färsk rapport “Internet monitored and controlled, even in democracies” http://www.rsf.org/article.php3?id_article=30543 kan man se vad varje land gör för att kontrollera användningen av Internet. En del är ganska dystert.

 6. Rick Falkvinge (PP)2009-03-14 at 17:06Reply

  Anonymt internet (i första ledet, redan på ISP-nivå) finns redan, som mobilt internet. Kolla på nolog.se.

 7. Carpe diem2009-03-14 at 16:41Reply

  Håller med men tjänster som relakks.se och dold.se är fortfarande ”tröga” när det gäller nerladdning av volymkrävande material (filmer m.m.) jämfört med att köra okrypterat.

 8. Peter Jansson2009-03-14 at 16:11Reply

  Intressanta frågor. Jag tror som du att vi får se mer av anonymitetstjänster framöver. Dessutom tror jag att vi får se en uppsving av ”meta-tjänster” dom till exempel GNUnet. Framtiden får vi oss om vi har rätt eller inte.

 9. Emil Vikström2009-03-14 at 15:58Reply

  Detta får mig att tänka på Barlows berömda frihetsförklaring för Internet:
  http://homes.eff.org/~barlow/Declaration-Final.html

  ”In China, Germany, France, Russia, Singapore, Italy and the United States, you are trying to ward off the virus of liberty by erecting guard posts at the frontiers of Cyberspace. These may keep out the contagion for a small time, but they will not work in a world that will soon be blanketed in bit-bearing media.”

  Detta skrevs 1996 när Amerikas förenta stater startade krig mot Internet, och det gäller än idag.

 10. m962009-03-14 at 15:35Reply

  ”jag sysslar inte med något suspekt”
  Det är fortfarande förvånansvärt många som inte har förstått att de inte är de själva som avgör vad som är suspekt o inte.. utan det gör den som har maktpositionen i en given situation. O det kan vara vem som helst.

 11. Martin2009-03-14 at 13:58Reply

  Jag tror att isp’ar, dold.se och Relakks kommer få problem iochmed datalagringsdirektivet, nu vet jag inte exakt vad som sägs i det lagförslaget men jag skulle bli förvånad om anonymiseringstjänster inte begränsas.

  Tyvärr får jag väl säga. Rätten att vara anonym är något som man ska slåss för, även om man har ”rent mjöl i påsen”.

 12. joacim2009-03-14 at 13:06Reply

  Kan bara hålla med dig T!

  Skulle faktiskt vilja vända lite i detta själv att slippa bli igenkänd och få massa riktad reklam när man besöker olika webbsidor.
  Reklam e faktiskt det största skälet att jag skulle vilja bli anonym… Med ett plugin i firefox (no script) kan man komma man riktigt bra komma undan allt som presenteras….

  Säger som någon vis människa sagt redan. Allemanrätten skall gälla oxå på nätet, det e inte aktuellt att bli avlyssnad bara för man går i skogen…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.