Anonym på Internet - Så här gömmer du ditt IP | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 490 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Internet

Surfa anonymt: Här är bästa VPN-tjänsterna!

PrivateVPNAnonym på nätet har blivit väldigt intressant i och med Ipred och FRA, och övervakning av amerikanska NSA. Det här märks hos de som erbjuder VPN-tjänster för att använda Internet anonymt, och det märks även när man tittar på statistik över sökningar hos Google. Anonym surfning är hett.

För att surfa, ladda ned filer, skicka mejl och annat helt anonymt behöver du en så kallad VPN-tjänst. Det finns flera svenska, och utländska, företag som erbjuder detta till låga priser. Men om du vill slippa betala kan du läsa mer om att surfa anonymt gratis. Den här artikeln går dock igenom de kommersiella tjänsterna, som är lite enklare att använda och håller betydligt högre hastighet. Dessutom gör de kommersiella VPN-tjänsterna allt på Internet anonymt – även nedladdning av filer, strömma video, skicka mejl och så vidare.

Det finns rätt många olika företag som är inriktade på det här. Den vanligaste tekniska lösningen för att bli anonym på Internet är att erbjuda en VPN-tunnel, som kortfattat innebär att du kopplar upp dig till Internet via en ”tunnel” till anonymitetstjänsten, varigenom du får tillgång till Internet från deras IP-nummer istället för ditt eget. Ditt vanliga IP-nummer döljs hela tiden; när du surfar, skickar e-post eller fildelar.

OVPN.se - Surfa anonymt

Nackdelen med en sådan här lösning, jämfört med att inte använda det, är att den drar ner din bandbredd. All din trafik måste passera via VPN-tunneln, så både upp- och nedströms drabbas. Hur mycket du förlorar är omöjligt att säga. Det beror helt på hur bra servrar och teknik tjänsten använder sig av, och hur belastade de är när du använder dem.

Bli anonym på nätet och kom runt geoblockering

Anonymitetstjänsterna som erbjuder VPN-lösningar kostar några tior i månaden. Du beställer tjänsten online, och laddar ner ett program som enkelt låter dig aktivera VPN-tunneln för att använda Internet anonymt.

En annan styrka med VPN-tjänsterna är att de låter dig gå runt den så kallade geoblockeringen (läs mer om geoblockering). Med en VPN-tjänst kan du alltså titta på strömmande film som egentligen bara ska kunna nås från USA. Det gör du genom att ställa in VPN-tjänsten att ge dig ett amerikanskt IP-nummer publikt…

Tipsa dina vänner om att surfa anonymt!

 

Surfa anonymt med dessa tjänster

Här kommer en lista över olika svenska företag som låter dig bli anonym på nätet. Notera att priserna ä aktuella erbjudanden, och att de ibland gäller vid tecknande av flera månader. Vill du bara ha en månad kostar det lite mer.

Här kan du läsa mitt test av PrivateVPN.

 • PrivateVPN – 52 kr/mån – Snabbt bredband! För Windows, Mac, Linux, Android och iOS
 • PureVPN – 50 kr/månad – Hyllad i flera stora tester! Över 1 miljon kunder.
 • F-Secure Freedome – 32 kr/mån – Rekommenders! Även för Android och iOS. Testa gratis!
 • OVPN – 49 kr/månad – Populär! Testa gratis!
 • Relakks – 38 kr/månad
 • Ipredator – 50 kr/månad
 • Anonine – 39 kr/månad
 • Dold – 49 kr/månad
 • Mullvad – 50 kr/månad, bra säkerhet

Notera att flera av företagen har erbjudanden som gör det billigare om du tecknar ett helårsabonnemang. Då kommer du ner i pris till runt 35 kronor.

Surfa anonymt gratis

Det finns lösningar för att surfa anonymt gratis. Det mest populära är Tor, som är lätt att komma igång med. Däremot blir det ofta väldigt långsamt att surfa via Tor, och vill du ha bättre hastighet så bör du välja någon av betaltjänsterna här ovan.

 • Tor – enbart för surf
 • Opera – inbyggd VPN

De flesta kända webbläsare har idag kallas för privat surfning, surfa inkognito, och så vidare. Dessa finesser erbjuder dig inte att surfa anonymt, även om de vid en första anblick verkar erbjuda det. Det stämmer dock inte.

Vad funktionerna gör, är att de inte sparar nån historik eller cookies. Det är snarare, som någon skrev när finesserna lanserade; ett slags porrskydd. Tanken är att du inte ska lämna några spår efter dig på datorn, vad du har gjort på nätet. Det är alltså bara ett lokalt skydd.

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 • TheTechnician

  Har provat ganska många men Hidesimo är iaf den snabbaste, sen bör man väl byta DNS också

 • Tompa

  För att vara helt anonym måste du byta din DNS också. VPN skyddar dig inte helt, bara ditt IP.
  Testa gärna gå in på http://www.dnsleaktest.com/ om du sitter bakom VPN tjänst. Du blir förvånad när hela din identitet på nätet avslöjas så lätt. Ladda hem programmet OpenDNS som är gratis och mycket bra, så sitter man säker.

 • Pingback: Frihet; slipp vedervärdiga spioner()

 • Wirre

  Jag använder mig av ANONINE, blev riktigt förvånad hur enkelt det var att få det att fungera, det fanns en bra guide som hjälp. Inget krånglade och anslutningen fungerar perfekt. Sedan gillade jag deras betal alternativ, Kort betalning , paypal mm MEN det bästa var att man kunde betala via hemtelefon eller via sms, riktigt suveräna alternativ. Så till hastigheten, jag ville inte stirra mig blind på exakta data för det gör nog att man stirrar sig blind på siffran av mbit man tappar och gör att man tycker att allt suger. Nej jag prövade att surfa, ladda ned mm. och jag måste säga att i det stora hela så upplever jag ingen skillnad alls. Men när jag gör en mätning så här ett par dagar efteråt så ser jag att jag tappat ca 20%, och DET är INGENTING man märker eller jag stressar upp mig över, jämfört med vad som skulle ske om STOREBROR knackade på och rensade lyan på all datautrustning. Jag är helnöjd med ANONINE, pga hur enkelt det var SAMT att jag ej upplever som att jag tappat hastighet, Tack å hej leverpastej. Över å ut från Mr Wirre.

 • Pingback: Surfa anonymt. Är det något för mig? « satellitkarta.se()

Erbjudande mars 2017

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick