Antipirater ökar besök till piratsajter | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

Dyrt och onödigt att stänga piratsajter, säger forskare

Att stänga ner piratsajter förhindrar inte piratkopieringAtt stänga ner piratsajter genom att göra polisrazzior mot dem som driver sajterna, är inte ekonomiskt hållbart och dessutom gör det inte att användare slutar titta på piratfilmer, säger forskare. Tvärtom visar statistik från Tyskland att Internetanvändarna istället ökade sin konsumtion av piratfilmer.

När piratjägare lyckas stänga ner en piratsajt, växer det snabbt upp flera nya. Det är som att slåss mot en hydra. Metoden kostar massor med pengar till advokater och i domstol, och det får inte heller Internetanvändare att sluta med piratfilmer. Forskare har följt statistik och tittat på effekterna av när polisen slog till mot den tyska sajten Kino.to.

Med jämna mellanrum slår piratjägarna till mot olika sajter som på ett eller annat vis distribuerar upphovsrättsskyddat material – filmer, TV-serier, filmer och böcker. Resultatet antipiraterna är ute efter är naturligtvis att Internetanvändare ska sluta med piratkopierat material. När sajten i fråga försvinner kommer folket skrämmas till att börja betala för filmer och musik.

Eller?

Inte enligt en rapport från EU, där tre forskare har följt 5000 tyska Internetanvändare efter att den stora tyska piratsajten Kino.to lades ner efter en razzia som slutade med att flera personer dömdes till fängelse. Rapporten dömer ut piratjägarnas metod. Det visar sig nämligen att så fort Kino.to försvann, så poppade det upp en rad nya sajter med piratkopierat material.

Den ökade tillgången till piratsajter ledde dessutom till att Internetanvändarna ökade antalet besök på de här sajterna. Snittet gick upp från 1,15 besök i veckan till 1,4. Samtidigt ska påpekas att de samtidigt spenderade mer tid på legala sajter – en ökning på 2,5 procent.

2,5 procents ökning är dock långt ifrån tillräckligt för att dra in tillräckligt mycket pengar för att finansiera kostnaderna som en razzia medför sig. Skiv- och filmbolag går med andra ord back på sina tillslag. Om de fortsätter med den här affärsidén kommer de teoretiskt sett med tiden att gå i konkurs.

Lägg pengarna på att utrota geoblockering

Jag har skrivit det flera gånger innan, men jag kan göra det igen. Material som kan digitaliseras – vilket video och musik utan problem kan, inte minst eftersom det som regel distribueras digitalt – kommer alltid att piratkopieras. Det går inte att komma ifrån.

Branschen borde sparka 99 procent av sina dyra advokater och istället satsa på att göra det enklare för lagliga tjänster att distribuera produkterna. Så kallad geoblockering, som innebär att tjänster som Spotify och Netflix inte kan distribuera musik- respektive filmbolagens material överallt utan måste anpassa sig till landsgränser, borde utrotas.

Hur många gånger har du inte velat se en film eller ett avsnitt av en TV-serie, bara för att märka att den inte är tillgänglig här i Sverige, utan bara i USA och England? Då är det inte konstigt att Internetanvändare går till piratsajter som Swefilmer där man strömmar film gratis, och där de inte tar hänsyn till geoblockering.

Källa: IDG

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Använd Internet anonymt!
Vill du kunna använda Internet utan att lämna ditt vanliga spårbara IP-nummer efter dig? Eller vill du kunna titta på filmklipp som är spärrade för exempelvis USA? Då ska du skaffa F-Secure Freedome, en riktigt bra lösning för att använda Internet anonymt!
Läs mer om hur du skyddar dig på nätet!

  • bagus

    bra filmer, men detta dålig kopia! jag slutligen såg HD streaming av den här filmen.
    här är den plats där jag såg det, stöder alla språk, och glöm inte att dela det, >>>

    Denna webbplats

    >>>>>> http://tube8movies.blogspot.co.id/

  • Även Google och youtube är pirat och fildelnings sajter. Hur blir det med dom då?

Erbjudande: Köp .se-domän för 9 kr!

Är du sugen på att skaffa några nya domäner, ska du passa på just nu! Webbhotellet Loopia låter dig för tillfället köpa .se-domäner för så lite som 9 kronor styck! Har du en idé till en ny sajt kan du testa utan att riskera några summor...
Läs mer och köp din domän idag!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick