TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Är antivirus en döende och allt meningslösare programvara?

Skribent:
Publicerad: , 17:15
Respons: Skriv en kommentar!

Antivirus är dött?Vi har lärt oss att inte använda en Internetansluten PC med Windows utan ett antivirusprogram. Och det bör vi fortsätta med, men samtidigt har säkerhetsföretagen som arbetar med att utveckla antivirus prata om hur traditionella antivirus spelar allt mindre roll inom datorsäkerhet.

Förra veckan sa en av cheferna hos Symantec, i en intervju med Wallstreet Journal, att antivirusprogram – som produkt – är dömda att misslyckas. Säkerhet handlar inte längre om att stoppa farlig kod från att infektera våra datorer, utan skydda vår data och privata uppgifter från att stjälas. Säkerhetsföretagen arbetar för fullt för att tänka om och ta fram andra produkter.

Ett traditionellt antivirus går ut på att kontrollera filer på din dator efter skadlig kod, genom att jämföra innehållet med så kallade definitionslistor. Den här metoden används fortfarande av antivirusprogram, men det är bara en liten del. I praktiken hjälper den typen av säkerhet inte mycket idag.

Dagens skadliga kod muterar sig automatiskt så snabbt att definitionslistor blir föråldrade i samma veva som de skickas ut till användarna.

Virusdefinitioner och molntjänster

Förr brukade man säga att man bör uppdatera sitt antivirus varje dag – och användare gjorde det mer sällan. Numera hämtar antivirusprogrammen ofta hem nya listor var 5-10:e minut.

Det är naturligtvis ohållbart. Ta bara en sådan sak som hur mycket serverkraft och bredband som krävs för att var femte minut skicka ut filer till flera miljoner användare.

Sedan flera år tillbaka arbetar så gott som alla antivirus mot en molntjänst. Säkerhetsföretagen har servrar som antivirusprogrammen ansluter till för att kontrollera filer som användarna laddar ner eller på annat sätt lagrar på sina lagringsenheter.

På så sätt behöver företagen bara hålla sina servrar uppdaterade. De uppdateras även mer eller mindre automatiskt när användarna skickar upp nya filer som visar sig innehålla en ny form av skadlig kod.

Servrarna kan analysera och identifiera ny farlig kod, och stoppa det hos nästa användare vars antivirus låter testa en fil med samma infektion. På så sätt kan det gå på en minut mellan att man hittar ny farlig kod tills dess att man börjar varna för den hos alla andra användare.

Hot utanför enskilda användare

Hur vi använder våra datorer ser annorlunda ut idag. Under antivirusens glansdagar gjorde vi det mesta lokalt på vår dator. Numera sker det mesta på Internet.

Vi lagrar våra filer hos molntjänster på nätet, vår privata information finns lagrad på servrar hos olika företag (kreditkortsnummer, bankuppgifter, privat information, lösenord och så vidare) och den mesta tiden vi spenderar framför datorer sker i webbläsaren, ansluten till servrar världen över.

Dessutom är vi inte längre begränsade till en dator. Många av oss har flera datorer, surfplattor och smartphones. Att installera och hantera traditionella antivirus på varje enskild enhet kräver tid och det kostar dessutom en del.

Lokalt installerade säkerhetsprogram behövs fortfarande och kommer fortsätta behövas i många år framöver – om inget exceptionellt händer inom operativsystem och hur datorerna fungerar. Men enligt Brian Dye hos Symantec stoppar vanliga antivirus mindre än hälften av alla angrepp som sker.

Stoppa hackare – och försvåra när de tagit sig in

Hackare gjorde intrångMånga av de hot som cyberbrottslingar står för, har vi som användare inte mycket att säga till om. Betänk bara alla de gånger användarnamn, lösenord och annat har läckt från olika sajter. Det händer hela tiden och det är inget våra antivirus har möjlighet att stoppa.

Säkerhetsföretag som Symantec och F-Secure arbetar med att ändra fokus. De är långt ifrån ensamma. Företag inom säkerhet arbetar allt mer med att hjälpa företag med att dela skydda sig mot olika typer av angrepp och intrång. Nya metoder tas fram för att hindra eller försvåra för hackare och andra cyberbrottslingar.

Det handlar inte bara om att försöka stoppa. Faktum är att säkerhetsföretagen till viss del utgår från att hackare alltid kan ta sig in i nätverk och servrar. Hur bra brandväggar man än har, dyker det alltid upp säkerhetshål i operativsystem och framför allt programvaror, som går att hackare kan utföra intrång.

Därför finns det säkerhetsföretag vars metoder innefattar att göra det svårare för hackare att hitta väsentlig information, genom att till exempel fylla på med skräpdata. Flera företag erbjuder också tjänster för att hjälpa till när angreppet har skett.

Dagens antivirus skyddar inte bara datorn

Symantec Norton Internet SecurityOm du har tagit en titt på vad ditt eventuella Internet Security-paket verkligen innehåller, har du märkt att den traditionella antivirusfunktionen bara är en del av den helhetslösning som ett bra Internet Security-paket erbjuder.

De flesta paket har lösningar för att skydda användarnas privata uppgifter och personliga integritet. Det kan handla om sätt att göra bankärenden på Internet säkrare, varna för sajter som blivit misstänkta för bedrägerier, hindra att du klickar på olämpliga länkar, ser till att du inte återanvänder lösenord, och så vidare.

De aktuella versionerna av Internet Security-paket är inte begränsade till att installeras på datorer. Ofta innefattar licensen installationer på ett antal datorer, surfplattor och smartphones.

”Vi skyddar numera inte bara datorer, vi skyddar användarnas personliga identiteter och deras privatliv över varje enhet de användare”, säger Timo Laaksonen på F-Secure i en artikel hos ZDnet.

Hur bra dessa Internet Security-paket än är, hjälper de inte när hackare tar sig in i servern hos din favoritbutik och stjäl alla kunduppgifter, inklusive lösenord och kreditkortsnummer, som butiken dessutom inte brytt sig om att kryptera eftersom ”hackerangrepp händer inte mig”.

Det är här som säkerhetsföretagen hoppas kunna skapa en ny lukrativ marknad. Och det vore inte en dag för tidigt, med tanke på hur ofta vi läser om hur hackare stulit databaser fyllda med personlig information.


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.