TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Antivirus Mac: Fixa gratis virusskydd

Skribent:
Publicerad: , 11:40
Uppdaterad: 2013-03-03, 22:19
Respons: 3 kommentarer

Antivirus till Mac, ladda ner gratisMac-antivirus har fått ett rejält uppsving efter alla skriverier om trojanen Flashback, som sägs ha infekterat över 650000 Mac världen över. Mac OS X är på intet sätt lika enkelt att infektera som Windows, och historiskt sett har plattformen varit tämligen besparad från farlig kod eftersom man valt att satsa på Windows, dels för att det är enklare men framför allt för att det finns betydligt fler användare.

Men nu när Dr. Web har sagt sig räknat på att nästan två procent av alla Mac är infekterade av Flashback-trojanen, har intresset för antivirus för Mac alltså ökat. Flera antivirus-tillverkare har sagt sig notera allt fler köp och nerladdningar. Du som har Mac kan skydda dig genom att agera korrekt, men om du är osäker finns det gratis antivirus för Mac att installera.

Flashback sprids via webbsidor som utnyttjar ett säkerhetshål i Java och OS X. Men för att trojanen ska installeras krävs det som regel att man som användare behöver knappa in sitt administratörslösenord för att tillåta installationen. Genom att helt enkelt vara kritisk och inte göra detta i tid och otid, är man rätt säker.

Mac-guiden - köpa Mac, tips och rådI Sverige har Flashback inte fått något större genomslag, och jag gissar på att det beror på att de svenska Mac-användarna är mer noggranna. De är förmodligen inte så naiva att de anger sitt lösenord så fort rutan kommer upp, utan att veta vad det handlar om.

Vill du kontrollera om din dator är infekterad av Flashback (eller Flashfake som trojanen också kallas) kan du besöka Kasperskys sajt Flashbackcheck. Om din dator är drabbad kan du ladda ner ett gratisverktyg som tar bort skräptet.

Mac antivirus – ja eller nej?

Virusprogram för MacSå huruvida du ska installera ett Mac-antivirus eller inte, är upp till dig själv. Det är inte som på Windows där det räcker att du råkar hamna på en infekterad webbsida för att bli infekterad.

Men om du känner dig lite osäker rekommenderas att du installerar ett Mac-antivirus. Det påverkar inte datorns prestanda märkbart.

Tekniskt sett har Mac fördelar jämfört med Windows, mycket på grund av att OS X baseras på Unix. Trojaner och virus kan inte infektera din dator, eftersom de inte kan installeras utan att du godkänner installationen genom att knappa in ditt administrationslösenord.

Virus, alltså den klassiska typen av farlig kod som försöker sprida sig självt genom att kopiera sig till andra enheter, infektera filer och annat, är inget problem på Mac, på grund av Unix-grunden. Det fungerar helt enkelt inte. Men däremot växer trojaner och annan farlig kod. När vi skriver virus eller datorvirus använder vi det som samlingsnamn för farlig kod. Detta enligt Wikipedias artikel om datavirus.

Problemet är att många Mac-användare är rätt naiva, då det historiskt sett varit allmänt känt att Mac inte drabbas av virus. Trojaner sprider sig genom att utge sig för att vara något annat än vad de är, och då är det lätt hänt att okritiska användare är lite för snabba på att skriva in sitt lösenord och godkänna infektionen. Den svagaste länken är alltid användaren, och det är därför som ett antivirus är så bra att ha.

Läs mer om virus och Mac.

Kommersiella antivirus för Mac

Ett par av de stora säkerhetsföretagen har Antivirus Mac. Dessa kostar några hundralappar:

Fördelen med att köpa ett kommersiellt antivirus, är att de innehåller ett heltäckande skydd. Du får support och i ärlighetens namn är de kommersiella antivirusprogrammen som regel bättre än gratis antivirus. De flesta gratis antivirus finns även i bättre betalversioner. Gratisversionen är till för att locka till sig användare, vilka man hoppas uppgraderar till betalversionen.

Gratis antivirus för MacGratis antivirus använder samma grundläggande lösning som betalversionerna, så det är bra program. Men oftast är det bara själva virusskyddet som ingår, inga andra funktioner.

Dessutom är det inte ovanligt att antivirus-tillverkaren prioriterar betalande användare när det är dags för uppdateringar; något som sker hela tiden när det gäller antivirus. Det gäller att hålla sitt antivirus uppdaterat hela tiden annars är man i farozonen när det sprids en kritisk farlig kod. På grund av Internet kan farlig spridas otroligt snabbt idag. I fall med nya effektiva trojaner och virus hjälper inte ett dåligt uppdaterat antivirus speciellt bra.

Gratis antivirus för Mac

Om du inte vill betala utan nöjer dig med ett gratis antivirus till Mac, finns det också ett par att välja mellan. Här är de tre mest populära gratis antivirus för Mac:

Du är välkommen att skriva tips och kommentarer här nedan, om du har åsikter vad gäller farlig kod och Mac. Kör du antivirus på din Mac eller inte?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. TkJ2012-04-12 at 12:58Reply

  Abrahamn: Hybris? :) Och Mediamarkts säljare arbetar btw utan provision.

  Christopher: Dr. Web har använt sinkhole-teknik för att mäta antalet infekterade datorer; de har satt upp en fejkade server i botnätet och räknat smittade datorer som ”checkat in”. I alla fall enligt dem själva. Sen ska man ju vara kritisk till allt, så klart.

 2. Christopher Anderton2012-04-12 at 12:08Reply

  Bör noteras att Mac OS X 10.7 inte har Java förinstallerat, utan det är något man aktivt måste installera själv (via Software Update).

  2% drabbade av alla Macanvändare låter mycket, skulle vilja se hur de har kommit fram till de siffrorna. Är alltid skeptisk när siffror kommer från företag som kan tjäna pengar på att man köper deras program.

  I vilket fall som helst är det bra att det uppmärksammas. Jag har har själv ställt in att webbläsaren inte får köra javatillämpningar alls.

 3. Abrahamn2012-04-12 at 12:00Reply

  Nej, Nej, Nej.. skapa inte hybris över detta och skapa en ny marknad åt antivirus företagen, så mediamarkt säljare kan tjäna någon extra kr genom att skrämma upp kunden..

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.