TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Skaffa antivirus för din minidator (netbook)

Skribent:
Publicerad: , 16:16
Uppdaterad: 2011-06-07, 13:58
Respons: 5 kommentarer

Asus Eee PC 1000HEVar fjärde bärbar dator som säljs idag är en minidator (netbook). Intresset för de här små ultraportabla datorerna är väldigt stort och det är många som väljer att köpa en sådan som komplement till sin ordinarie dator.

Eftersom minidator är så liten och smidig kan man ta med den överallt. Men den låga prestandan gör att man inte vill tynga ner minidatorn med ett avancerat säkerhetspaket. Därför finns det bra antivirus för minidatorer.

Antivirus för minidatorer kräver att programmet inte tar varken mycket processorkraft eller internminne, då det finns dåligt med resurser för detta. Därför rekommenderar jag inte att du exempelvis installerar ett tungt säkerhetspaket. Flera av de kompletta säkerhetspaketen är emellertid rätt resurssnåla idag – ta bara en titt på Norton Internet Security 2010, som bara använder runt 10 MB internminne och några få procent av processorn.

När du köper en minidator kommer den ibland helt utan virusskydd, och då måste du skaffa ett skydd eftersom du säkert kommer att vara online mycket. Eller så kommer datorn förinstallerad med en testversion av exempelvis McAfee Internet Security, som är igång i 30 dagar och sedan slutar att uppdatera sig. Ett antivirus som inte är uppdaterat är helt meningslöst. Det ger dig inget värdefullt skydd.

Ett par av tillverkarna av säkerhetsprogram har utvecklat speciella versioner för minidatorer – så kallade netbook-versioner. Dessa är nerskalade och kräver som regel väldigt lite av datorn. Ibland levereras de på USB-minne eftersom minidatorer saknar CD/DVD-läsare. Allra enklast är att köpa och ladda ner antivirusprogrammet från tillverkarens e-butik.

Norton Internet Security 2010

Norton antivirus minidator netbookKommersiellt säkerhetspaket som skyddar dig mot alla faror på Internet och utanför. Det kostar 800 kronor, men då ingår tre licenser och en prenumeration i ett år. Med tre licenser innebär att du kan installera programmet på tre datorer i hemmet, och om du har flera datorer blir det alltså inte speciellt dyrt. Det är en relativt billig försäkring när man betänker vad som kan hända om ditt hemmanätverk blir smittad av ett virus som förstör filer.

Avast! Free Antivirus

Gratis virusskydd som fungerar riktigt bra. Det tar en del internminne jämfört med Norton Internet Security och det har inte lika snabba uppdateringar eller lika många säkerhetsfunktioner, men däremot är det gratis. Avast är lätt att installera och håller sig tyst i bakgrunden. Gränssnittet är lite konstigt.

Kaspersky Internet Security Special Edition for Ultra-Portables

Kaspersky gör riktigt bra säkerhetspaket och deras specialutgåva för minidatorer är inget undantag. När det gäller Kaspersky brukar jag rekommendera det till användare som är lite mer vana och som vill ha full kontroll över inställningar. Jag har testat vanliga Kaspersky Internet Security 2010 om du vill läsa mer om det.

Eset NOD32 Smart Security

Eset antivirus för minidator netbookESET:s antivirus NOD32 har gjort sig känt för att vara snabbt, tyst och väldigt resurssnålt. Det är en favorit bland många användare. Programmet är mycket enkelt att installera och använda. NOD32 är egentligen bara ett antivirus men Smart Security innefattar även brandvägg.

Panda Antivirus for Netbooks

Säkerhetsföretaget Panda har tagit fram en version för minidatorer av sitt säkerhetsprogram. Panda Antivirus for Netbooks innehåller både skydd mot virus och  brandvägg. Programmet är trimmat för att inte ta mycket datorkraft och det går att få på USB-minne om du vill. Du kan ladda ner och testa en gratisversion i 30 dagar.

Läs också: Mjukvara.se om antivirus för netbooks.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

5 kommentarer

 1. Tommy Jacobsson2009-11-11 at 13:43Reply

  Det finns ju, som sagts i artikeln, Netbook Edition av bl a Norton 2010. Detta sägs vara mindre resurskrävande (trimmade?) för att passa netbooks begränsade resurser. Dessutom kostar de bara cirka hälften av vad standardversionen kostar. Vad är haken? Vad är det dessa program INTE gör som standardversionen gör? Eller, varför köper jag inte denna billigare version och använder i min stationära dator? Om denna version har samma säkerhetsnivå som det ordinarie paketet och dessutom kräver mindre resurser borde det väl snarare vara dyrare, eller?

 2. Nidi2009-10-20 at 09:39Reply

  Pandas lösning i ”molnet” borde vara resurssnålt. Hur står det sig mot ovanstående? Borde inte det vara en utmärkt lösning, särskilt för den mindre IT-intresserade?

 3. TkJ2009-10-18 at 20:41Reply

  Janne: Norton 360 är enklare att använda, finns inte lika många inställningar och är mer automatiskt. Det saknar några finesser som Internet Security har. Norton Antivirus är bara grundläggande antivirusskydd.

 4. 5 antivirusprogram för din netbook - Bloggliv – allt om datorer och IT2009-10-18 at 19:31Reply

  […] har sammanställt en lista med fem antivirusprogram i denna artikel och ger en bra överblick över de alternativ som är passande för datorer med begränsad […]

 5. Janne2009-10-18 at 19:21Reply

  En fråga :vad är det för skillnad på Norton 360 och Norton antivirus 2010.Har idag Norton 360 skall jag byta??

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.