TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-TV

Så använder du Chromecast för att strömma film till TV

Skribent:
Publicerad: , 12:00
Uppdaterad: 2017-04-27, 22:27
Respons: 7 kommentarer

Chromecast - Så använder du den för att visa film på din TVGoogles Chromecast har blivit en väldigt populär lösning för att strömma video – men även musik och spel – från dator, smartphone och surfplatta. Det är ett billigt alternativt till att skaffa en mediadator. Du får en Chromecast för cirka 400 kronor, och att börja använda den är så smidigt att även den mest otekniska användare kan klara det.

Du kan strömma video direkt från din webbläsare, bara du surfar med Chrome och har det speciella tillägget. För smartphone och surfplattor börjar allt fler appar ha inbyggt stöd för Chromecast, så att du med ett tryck på skärmen kan förflytta videon från din mobila enhet till TV:n. I den här guiden demonstrerar jag hur det går till!

En Chromecast ser ut ungefär som ett stort USB-minne, som du sätter i TV:ns HDMI-uttag. Har du väggmonterad TV är det smidigt att ha ett HDMI-uttag på sidan, för bakåt får själva Chromecasten inte plats.

Paketet innehåller dock en kort förlängningssladd som gör att du kan ansluta till portar på baksidan, så du måste inte ha en sidokontakt – det är bara smidigare. Chromecast har en extern strömadapter, så du får ytterligare en sladd i ormboet under TV:n. Det är emellertid en nackdel som vägs upp av funktionaliteten.

Chromecast kopplas till TV:ns HDMI-uttag
image-23505

Du ansluter din Chromecast till HDMI-porten på din TV eller annan skärm med HDMI.

Du kan köpa en Chromecast hos de flesta elektronikaffärer för runt 400 kronor. Vill du lätt kunna strömma film till din TV är det här väl investerade pengar. Om du inte har någon butik i närheten kan du beställa det via postorder från till exempel Misco.

När du har kopplat in din Chromecast, behöver du konfigurera den. Det gör du genom att gå till Googles Setup-sida, där du laddar ner ett program som letar upp din Chromecast på nätverket och ger den dina uppgifter för ditt WiFi.

Det här programmet behöver du köra på en dator som är ansluten till nätverket via trådlöst nätverk (WiFi), och inte via kabel. När din Chromecast är konfigurerad går det däremot att använda den oavsett hur din enhet är ansluten, så länge de är på samma nätverk.

Konfigurera din Chromecast över trådlöst nätverk
image-23506

Ladda ner programmet Chromecast Setup och kör det på en dator ansluten via WiFi till ditt nätverk, för att konfigurera din enhet.

Börja strömma film med Chromecast

Det finns två sätt att strömma video till din Chromecast – antingen via din webbläsare (Chrome) eller via appar och program som har stöd för Chromecast. För att det ska fungera behöver du installera ett tillägg i Chrome, respektive Googles Chromecast-app på din smartphone eller surfplatta.

Chromecast-appen för Android
image-23507

Installera Chromecast-appen för Android eller iOS, så kan du strömma video från din smartphone eller surfplatta via de appar som har stöd för det – här är det Netflix för Android.

När du har installerat kommer en speciell Chromecast-ikon att dyka upp i din webbläsare och i vissa appar för strömmande video. För att ta ett exermpel har SVT Play-appen på din smartphone eller surfplatta stöd för Chromecast, och då räcker det att trycka på Chromecast-ikonen för att flytta själva bilden från din enhet till din TV.

Du hittar en lista över alla tillgängliga appar som har stöd för att strömma video till Chromecast via din iOS- eller Android-enhet. Några som kan nämnas, utöver SVT Play, är Netflix., Viaplay, HBO Nordic, YouTube, TED, Plex och Twitch.

Appar som stödjer Chromecast
image-23508

Utbudet av appar som har stöd för Chromecast ökas hela tiden – och de som inte har stöd men som strömmar via webben kan du skicka från webbläsaren Chrome.

Chromecast och Swefilmer, Dreamfilm

Chromecast-tillägget för Chrome fungerar fint på de allra flesta kända sajter för strömmande video. När du först klickar på ikonen kommer du att få välja vilken Chromecast du vill strömma till. Nästa gång du klickar får du antingen fram en länk till den video som appen hittat på sajten, eller så strömmas hela fönstret och då behöver du förmodligen klicka upp videon i fullskärm.

Uppdatering 27 april 2017: Nu blir det olagligt att strömma piratfilmer!

Film från webben till din Chromecast
image-23509

Använd Chrome och dess tillägg för Chromecast för att strömma film på webbsidor till din Chromecast.

Om du använder sajter som strömmar film och annan video, men som saknar stöd för Chromecast, fungerar det som regel om du använder en dator och Chrometillägget för att strömma via webbsajten. Swefilmer och Dreamfilm är som bekant väldigt populära och det fungerar fint att strömma deras filmer till din Chromecast, genom att använda webbläsaren.

Avslutningsvis vill jag säga att jag är väldigt sent ute med att skaffa en Chromecast, men fram tills nyligen har jag inte haft någon skärm med HDMI. Med det sagt är jag väldigt imponerad över hur väl och lätt det fungerar, och jag är svår att imponera med teknik idag.

Fler artiklar om Chromecast

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

7 kommentarer

 1. Anna N2017-08-20 at 23:01Reply

  Hejsan, tack för så bra och lättförståelig information. Jag funderar på att köpa en större datorskärm med HDMI kontakt och en chromecast och använda tillsammans, jag har ingen tv sen tidigare och sen några månader tillbaka saknar jag även en dator. Det enda jag har i elektronik väg just nu är en surfplatta, smartphone och högtalare med bluetooth (jag har även wifi i hemmet), jag försöker klura ut om det går att casta Netflix och Youtube via Chromecast från surfplattan till datorskärmen utan att ha en riktig dator? Kanske du vet råd? Är det något jag bör tänka på vad gäller ljudet och andra kontakter? Jag använder mest surfplattan till lättare surfning samt lite videotittande och det vore mer behagligt att ha en lite större skärm helt enkelt 😊.

  • Peter2018-04-02 at 20:42Reply

   Hej, det bör fungera till alla skärmar med hdmi-ingång.

 2. Roger Olofsson2015-08-10 at 11:33Reply

  Jag skulle vilja använda mig av Chromecast men HDMI-uttaget på min halvgamla tv är upptaget av ComHem’s digitalbox. Hur göra? Nån som haft samma problem och funnit en lösning?

  • Magnus Liljeqvist2016-01-30 at 14:31Reply

   Finns hdmiväxlar som gör att du kan koppla flera enheter till en ingång. Både manuella och med fjärr. Clas Ohlson och kjell har. Finns även på kabelgiganten.se med fri frakt

   • Roger Olofsson2016-02-19 at 17:55Reply

    Tack Magnus.. och, ber om ursäkt för min seeega reaktion på ditt svar! Känns enklast att stolpa in i nån butik och diskutera mina omständigheter där, på plats.
    Vänligen, Rogge

 3. Kurtan2015-05-26 at 10:19Reply

  Hej! Tack för bra beskrivning om hur man kopplar in Chromecast. Men om man sen är i en bostad utan trådlöst nätverk (WiFi) men har en surfplatta med 3 G, så kan man inte göra det, alltså koppla upp bilden till tv:n?

  • Varg i Veum2015-05-28 at 20:42Reply

   Nej, Chromecast letar efter wifi-signaler endast.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.